Därför är orkanen Sandy så speciell

Superstorm Sandy

Av Martin Hedberg

Orkanen Sandy kommer att orsaka skador för miljarder då den nu drar in över amerikanska östkusten. Stort fokus riktas mot de höga vindhastigheter som orkanen för med sig. Det är inte konstigt eftersom vindarna är själva definitionen på en orkan samt vilken klassning den har. Och nog blåser det alltid. Både kraftigt och över en mycket stor yta. Det gör den här orkanen lite speciell. Men det är inte bara det.

De största problemen torde komma från vatten. Orkaner är nämligen rätt så blöta historier. Dels regnar det kopiöst, dels för orkanen med sig en stormflod. På kuststräckan mellan Virginia och New York är havsnivån redan omkring en meter över det normala och vindstyrkorna 40-50 knop.

Satellitbild från NASA Earth Observatory. Bilden är tagen 06.42 UTC vilket motsvarar 02.42 Eastern Daylight Time, dvs mitt i natten lokal tid. Det som lyser som stjärnor i bilden är ljus från städer som i vissa fall tom strålar igenom molntäcket.

Men det kommer inte att stanna där. Havsnivån i The Battery i New York City väntas stiga till 11,7 fot (3,57 meter) över det normala när stormfloden kombineras med tidvattnet. Det kommer i så fall att slå det senaste rekordet på 10,5 fot (3,2 meter) från 15 september 1960 i samband med orkanen ”Donna”.

Till att råga på allt så drar orkanen in över väldigt tätbefolkade områden. Det medför inte bara att många människor drabbas av den. Till det kommer problem med sekundära effekter tex att många människor skall evakueras.

I ett känsloladdat officiellt meddelande från National Weather Service, den statliga amerikanska vädertjänsten, sade man att: ”If you are reluctant [to evacuate], think about your loved ones, think about the emergency responders who will be unable to reach you when you make the panicked phone call to be rescued, think about the rescue/recovery teams who will rescue you if you are injured or recover your remains if you do not survive.”

 Förutom de personliga lidanden som kommer att uppstå så finns det många anledningar till att vara bekymrad över materiella skador. Man kommer att stänga kollektivtrafik, skolor osv. Människor skall inte behöva ha en anledning att vistas ute.

Minnet av förra stormen som hotade New York gör dock att vissa tar varningarna med ro. Det var orkanen ”Irene” som hotade New York i slutet av augusti 2011. Då visade det sig att varningarna inte besannandes av verkligheten.

Men Sandy är av en annan kaliber och hotet mot tex New Yorks tunnebanesystem är påtagligt. Om peaken i stormfloden kommer i samband med tidvattnet (som är extra högt just nu på grund av astronomiska orsaker) så kommer troligen en del av tunnelbanan att ta in havsvatten. Det blir i så fall både svårt, tidsödande och dyrt att åtgärda.

Sandy får sin energi från det varma havsvattnet och i takt med att Sandy rör sig norrut och framför allt in över land så borde intensiteten avta.

Men Sandy är inte den enda störningen på väderkartorna. Ungefär samtidigt som energiflödet från underlaget minskar så inträffar det som brukar skapa lågtryck över såväl New York som på våra breddgrader: En ”baroklin instabilitet”.

Baroklin instabilitet uppstår när varm och kall luft möts. Den kalla, med högre densitet, glider då in under den varma. Den varma luften glider i sin tur upp över de kalla luften. Detta gör att läges/potentiell energi frigörs och omvandlas till rörelseenergi. Eller uttryckt i andra termer: Det blåser, regnar och snöar.

Rent tekniskt kommer amerikanska nationella vädertjänsten att ”konvertera” Sandy från en tropisk orkan till ett lågtryck med beteckningen “Posttropical cyclone Sandy”. Detta kommer att ske när det inte längre är det varma havsvattnet som är den primära källan som matar Sandy med energi. Utvecklingen kommer då istället att likna vanliga lågtryck vilka är mer osymetriska med fronter som ringlar sig runt dem.

Man väntar sig alltså att det skall fortsätta blåsa kraftigt även efter det att Sandy dragit in över kallare vatten och land. Det blir lite som ett mycket omfattande lågtryck med flygande start. Det är möjligt att Sandy i samband med detta slår ett rekord i form av att prestera det lägsta lågtrycket i Nordamerika. Tidigare rekord är från 1938 och lyder på 946 hPa.

Men som jag sade inledningsvis: De största hoten relaterade till Sandy kommer från stormfloden. Den har högre destruktiv potential än tex orkanerna Katrina, Rita Wilma och Andrew. Alla dessa var kategori-5 orkaner relaterade till vindstyrkorna. Sandy är ”bara” en kategori-1 orkan. Men har trots detta en mycket större destruktiv kraft i sin stormflod. Det är den enorma yta som omfattas i kombination med lågt lufttryck och extra kraftigt tidvatten gör att Sandy extra destruktiv. Samt att baroklin instabilitet tar över när det varma havsvattnet inte längre matar på med energi.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Ett sådant tjatande om en relativt fjuttig storm, stormen Sandy. Som om hela världens öde stod på spel! Hysteri är vad detta är och snart är det val ”over there”. Ibland tror man att man bor i en stat i USA, tack gode Gud att så inte är fallet!

  Martin: ”Fjuttig”? I relation till vädret, kostnaderna och händelserna som väntar omkring 50 miljoner människor så är det själva tjatandet som är fjuttigt.

  De som engagerar sig och framför allt de som drabbas är värda respekt.

 • Fruktansvärda krafter.En fråga Martin?Kommer denna
  orkan att ge sig tillkänna här i Sverige som
  förminskad till en storm,om några veckor??
  Mvh:Hallandskusten.

  Martin: Nej, Sandy kommer att fyllas ut över Nordamerika.

 • Här hamnar man i ett dilemma: å ena sidan ska man hoppas att stormen blir så lindrig som möjligt för de potentiellt drabbades skull, å andra sidan får den inte bli ”för ynklig”, för då kommer nästa stormlarm inte att tas på allvar. Knepigt!

 • Tack! för svar Martin,då kan vi pusta ut för denna
  gången.Var med om Gudrun som förstörde så ofantligt
  mycket.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Martin, du som tror att sådant extremväder kan komma hit i framtiden, har du någon källa för det? För jag har aldrig hört talas om det.

  Martin: Atmosfären innehåller mer energi, haven innehåller mer energi och sannolikheten för extremväder har ökat. Och trajektorien är att klimatet fortsätter att förändras i den riktningen.

  Jag kan inte garantera att det i framtiden INTE skall komma kraftigare stormar än vi hittills har upplevt.

 • En sak som kanske låter futtig, men som kan ha ack så stor effekt, är att börsen på Wall Street håller stängt i två dar (som det verkar nu).

  Som redan tangerats här, är väl förhoppningen att USA och andra länder inte tar såna här väder som, ja, engångsföreteelser. ’Utan tänker till på hur framtiden kan te sig. Risken för ett allt extremare väder är större och blir än större. …Som Gromykin sa:
  ”Jag vågar inte tro, jag kan bara hoppas.”

 • Bör de som bor i Ohio behöva oroa sig? Jag vet att de har storm där, men jag vet inte hur allvarlig den här, jämfört med Östkusten.

 • Hej
  Enligt Fox News och CNN skulle stormen vända vid sjöarna och gå mot Kanada. Det borde väl innebära att det finns en risk att den ändå kommer hit, eller?

  Martin: Man kan nog identifiera rester från stormen här hos oss om ett par dagar. Men ”Stormen” som karaktär kommer inte att komma hit.

 • Jag går vilse i alla hemsidor om Sandy. Vilka medelvindar har uppmätts på de ordinarie väderstationerna längs kusten? Och hur många mm regn har kommit per dygn? Jag vill kunna sätta det i relation till svenska sjörapporten och egna erfarenheter.

 • Per.D-N, fjuttig? Otrevligt inlägg du bidrar med, du måste vara en tvättäkta socialist som inte bryr dej om de drabbade. Tur att Martin bemötte dig rättvist. Kritisera importerat Halloweenfirande istället, det är smakligare.

  Martin: OK, tack för support, men vad har politik med saken att göra?

 • Valet pågår för fullt. Detta kan påverka amerikanska röster positivt eller negativt för Obama. Det kan vara ett gyllene läge för han att ta hem segern om han ger ”allt” under denna storm… och visar sig som ”räddaren” i nöden, som kan vara bra att ha vid rodret i 4 år till ;). Gör han enorma blunders å adra sidan, så kan han förlora allt.

  Så det har blivit väldigt politiskt fast det handlar om ett väderfenomen.

  MVH Henrik

 • England, Holland har byggt skyddsvallar.Är det
  tänkbart i USA?
  Mvh

  Martin: det beror på vilka nivåer man vill skydda sig mot. Och vilka sannolikheter man anger för att dessa. Ju högre desto dyrare, längre sträcka och (inte helt oväsentligt) fulare och mer inskränkande på folks frihet, tex för de som har strandtomt.

  I takt med att havsnivån stiger så ökar sannolikheten för att en viss nivå skall uppnås.

 • Det är klart att det handlar om en väldigt lång kuststräcka och det skulle bli väldigt dyrt.
  Å andra sidan vad kostar rymdprogrammen.
  Mvh

 • @Ernst: Rymdprogrammen? En piss i Mississippi jämfört med den groteska militärapparaten. Det hade säkert gått att lösa både det ena och det andra inhemska problemet om de bara hade skrapat lite fett av den.

  Ber om ursäkt att det gled lite långt från ämnet nu.

 • Martin, vad politik har med saken att göra? Partipolitik blir det när man i antiamerikansk anda fäller kommentar som ”att vi bor nästan i en delstat till USA, här i Sverige”. Och det var Per D-N som pratade om val, politik kanske?

  Martin: Det jag hängde upp mig på var din kommentar med orden ”…en tvättäkta socialist som inte bryr dej om de drabbade”. Jag anser att det är för kategoriskt och rätt så osakligt att tillskriva någon en politisk hemvist på det sättet. Även om Per-D.N i sin kommentar inte visade någon större empati för de drabbade så betyder ju inte det att han är socialist. Eller? Är man socialist om man inte vill bo i en delstat till USA? Om du sedan är av åsikten att socialister inte bryr sig om drabbade så kan ju det vara grunden för en hel del diskussioner. Men/och den sortens diskussioner hör inte hemma här.

  Däremot är det tydligt att Sandy får politiska konsekvenser. Jag tycker det är intressant att följa hur dessa kan slå mot presidentvalet. Det är även tydligt att Romney och Obama har valt/tvingats välja lite olika linjer efter orkanen.

 • Det är ju sant. Eisenhower ( som var en fyr eller var det 5 stjärnig officer) varnade för ámerikanerna för det ’industrial military complex’ och dess makt över politiken o energi försörjningen.
  Han hade rätt.
  USA har missat sin chans att vara bäst på att använda teknik och effektivitet som man besitter pga lobbister som styr politiken in på kortsiktiga klipp. sorry but true.
  Nu finns en chans om Obama vinner. Romney verkar vara totalt uppslukad tyvärr av olja, gas och kol.

 • ted, om du pratar om lobbyism så är det ingen skillnad på kandidaterna. Båda har likartade ”kampanjbidrag”. De som bidragit vill gärna ha gentjänster.

  Orsaken till Sandy är samma som vilken orkan som helst och inte har den varit en extremt stark monsterorkan heller. Om du läst Martins artikel så skrev han att speciellt kombinationen med högvatten och ”baroklin instabilitet” gör att det blir extra otrevligt. Jag skulle vilja säga att man är ”stupid” om man härleder detta till ”global warming”, fast alla dina slutsatser brukar ju hamna där eller hur ted?

 • Är det ingen skillnad alls? Hur vet du detta ? Vart har du dina uppgifter ifrån ang ’kampanjbidragen’?

 • Vill man läsa om lobbyism i USA kan man börja här: http://www.publicintegrity.org/

  Vill man läsa lite mer specifikt om just AGW lobbyism finns flera artiklar men denna visar lite på antalet lobbyister i varje ringhörna: http://www.publicintegrity.org/2009/12/27/5479/climate-lobby-soup-nuts
  Artikeln uppdaterad dec 2011.

  Klipper ut sista stycket:

  ”Of course, put the 60 or so venture and investment firm lobbyists together with the 170 alternative energy lobbyists and 160 environmental lobbyists, and they are still outnumbered 5-to-1 by the approximately 2,000 representatives of major sectors that are looking for a slow-down or hand-out — traditional manufacturers, power companies, oil and gas, transportation, and agriculture.”

  CPI är en av de största oberoende undersökande organsistionerna i USA.

 • Det var en allmän nyhet som tex stod på text-TV för ett par månader sedan när de redovisade hur många miljarder $ de fått dittills. Det var ganska lika.

  Förra gången det var presidentval hade Obama fått en klart större säck med pengar än sin rival. När majoriteten tror att motståndaren skall vinna blir det svårare att samla pengar.