Blixten tog ner Molnet

Av Martin Hedberg

Åska på Irland slog ut kraftförsörjningen till delar av Amazon och Microsofts molntjänster. Det medförde driftstörningar för ett stort antal av Amazons och Microsofts kunder i Europa.

Amazon Web Services skriver på sin driftlogg:

”…We understand at this point that a lighting strike hit a transformer from a utility provider to one of our Availability Zones in Dublin, sparking an explosion and fire.

Normally, upon dropping the utility power provided by the transformer, electrical load would be seamlessly picked up by backup generators.

The transient electric deviation caused by the explosion was large enough that it propagated to a portion of the phase control system that synchronizes the backup generator plant, disabling some of them.

Power sources must be phase-synchronized before they can be brought online to load…”

Under natten var delar av systemet helt nere. Nu under morgonen och förmiddagen har man fått upp det mesta och man arbetar nu med att uppdatera databaser.

Som vi konstaterat tidigare drabbade ovädret över Irland även Klart.se

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Bäst att ha koll på lågtrycken. Ser på DMI att just nu befinner sig ett lågtryck med regn och åska över Danmark och bör nå hit till skånska Öresundskusten om kanske en timme. Ibland tappar det kraft när det passerar Sundet och ibland förstärks det. Beror väl på temperaturen i havsvattnet antar jag.

 • Hur står det till med klart.se ?
  Sidan verkar ligga nere, hoppas att det är bra med Martin bara!!

  Martin: Jorå jag mår prima. Jag är dock lite frustruerad över konsekvenserna av systembortfallet på Irland.

 • Inga uppdateringar?

  Martin: Det tar längre tid än vad som sades tidigare. Systemfolket jobbar på bra i alla fall. Men de borde öva lite på att göra prognoser 😉

  Martin igen: Nu är prognoserna uppdaterade! 🙂

 • Erkänn Martin att du är rätt nöjd med rubriken på detta inlägg!

  Martin: ”Där satt den” tänkte jag 🙂

 • Elektroniken i infasningssystemet var uppenbarligen inte tillräckligt skyddad mot överspänningar (genom varistorer, zenerdioder, gasurladdnigsrör…). Annars hade detta inte hänt. Att man inte investerar i bästa möjliga överspänningsskydd för sådana anläggningar är obegripligt, dess kostnad är ju fullständigt försumbart med vad ett enda avbrott kostar!

 • Rena rama rappakalijan!!!

  Om spänningen i nätet är borta finns inget att synkronisera till. Det är bara att köra in back-up generatorn direkt.

 • Dags för en önskerepris av Din härliga sågning av ”ekonomiska experter” för några månader sedan…

 • Hum det står 13 % risk för åska på Ekerö idag. Och det åskar här nu. Så när det står så få procent ska man räkna med att det ska åska då? Jättebra sida, väldigt informativ och läsvärd blogg.

  Martin: Om det står att sannolikheten är 13% så betyder det att det åskar ungefär en av åtta gånger. Sannolikheten är alltså störst att det inte skall åska. Men man kan inte utesluta att det kan åska.

  Man får sätta åtgärdena i relation till sannolikheten och konsekvenserna av ett eventuellt utfall. Om det är något mycket allvarligt som inträffar om åskan går så kan det vara motiverat att ”ta höjd” för det även om sannolikheten är låg.