Många och stora lågtryck

Av Martin Hedberg

Norra Europa är nu skådeplatsen för många och omfattande lågtryck. De lämnar en del avtryck efter sig i form av regn och vindar.

Regn på fönster

Ett mer sammanhängande regnområde rör sig under onsdagen åt nordost över landet. Bakom det lättar molnigheten något, men det kommer fortfarande att kunna bli lokala regnskurar.

I morgon torsdag ligger ett lågtryck still över Sverige. Det ger underlag för regn mer i form av spridda skurar.

På fredag kan det fortfarande regna i Norrland, men samtidigt så växer en svag högtrycksrygg in i söder över Götaland och Svealand vilket ger en viss stabilisering av vädret.

Den stabiliseringen ser ut att stå sig till lördag och då ge upphåll, svaga vindar och en del sol även i Norrland.

Men först regn. Framför allt blir det rikliga mängder i östra Jämtland, Västernorrland, Gävleborg och östra Svealand.

/Martin

PS. Vädret har varit sisådär, men med en del solglimtar. Vi har hittills fått fyra älgar. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Hej!

  Det kraftiga lågtryck som vi idag har över oss är ju resterna av orkanen Irene som orsakade problem på USA´s östkust förra veckan. Martin, hur vanligt är det att dessa tropiska oväder överlever resan tillbaka över Atlanten till Europa? Mäter man detta överhuvudtaget?

  /Andreas

 • Detta har inget med ditt inlägg att göra men..Ni på klart har lite affärs sinne har vi förstått :). Skriv att ni kan se vädret 2 veckor fram, dra den om rödluvan stämmer inte någotstans.

  Martin: Jag har skrivit det förut men säger det gärna igen: Prognoser som är längre än en vecka bör man inte fatta några tunga beslut kring. Även kortare prognoser skall tolkas med försiktighet.

  Men det finns metoder att såväl tolka tillförlitlighet som att hantera såväl osäkerheter: Det är genom att studera så kallade ensembleprognoser. Då kan man få beräkna sannolikheter för att olika situationer uppstår eller inte uppstår.

 • Fy va orättvist ;)) Vi får inte börja vår jakt färrän i oktober. Som kompensation hoppas vi på stadigare väder (brukar ha tur).

 • Läste på löpsedeln att det skulle bli ännu en vargavinter .Är det lika säkert som det stod i våras på löpsedlarna …..det skulle bli den varmaste sommaren på länge ….men det var kanske inte här / Lycka till med jakten o glöm inte regnkläder

 • Tänker tillbaka på sommarvädret här vid Västerbottenskusten. I vår by söder om Skellefteå. En ganska märklig sommar. Från mitten av juni till mitten av augusti knappt 5 mm regn. Skrev i dagboken 17/8 äntligen regn. Vi har heller inte haft någon åska i sommar. Hört den bara på avstånd omkring 2 mil. Har förgäves stått och tittat på mörka moln och hoppats att dom skulle komma till oss. I kväll har vi +14 vindstilla och uppehåll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *