Temperaturen steg med 30 grader i Hemavan

Hur har ni läsare upplevt det skiftande vädret  de senaste dagarna?

Vädret har varit mycket skiftande de senaste dagarna. Här nedan får ni en bakgrund till vädret vid Hemavans flygplats. Vi efterfrågar nu ögonvittnesskildringar från er som varit på plats där eller har upplevt andra snabba förändringar de senaste dagarna.

Bakgrund:
Måndag den 4 januari hade man omkring -13 grader vid Hemavans flygplats.

Natten till tisdagen blev det vindstilla och temperaturen sjönk kraftigt. Tisdag morgon så hade man -31,1 grader, på kvällen sjönk det till -36.

Sedan följde två dagar, onsdag 6 och torsdag 7 januari, med klart väder och enstaka iskristaller i den vindstilla luften. Under dessa två dagar så pendlade temperaturen mellan -35 och -40 grader. Media rapporterade att säsongens köldrekord sattes av Hemavans flygplats bägge dessa nätter (-38,8 respektive -40,8 grader).

Luftens daggpunktstemperatur, Td, var under dessa två dygn under -40 grader. På torsdagen kl 07 var Td -45,1 vilket även det torde rendera en plats i rekordböckerna.

(Daggpunktstemperaturen, Td, är ett mått på luftens fuktighet. Det är till den temperaturen man måste sänka luftens temperatur innan dagg/frost kondenseras. En låg Td betyder att luften innehåller mycket lite vattenånga. En stor skillnad mellan temperatur och Td betyder att luften är torr.)

Nåväl, natten till fredagen fortsatte det att vara riktigt kallt med temperaturen kring -35.

Men på fredagen skedde ett luftombyte. På ett par timmar steg temperaturen med omkring 30 grader! Även daggpunktstemperaturen, Td, steg kraftigt. Klockan 19 var temperaturen -6,1 grader!

I samband med luftombytet började det blåsa lätt (ett luftombyte förutsätter lite vind 😉 Men luftombytet kom främst från ovan. Det började snöa lätt och luften blandades om vertikalt, en inversion bröts upp efter att mildare luft på höjd blåst in med västliga vindar.

Om lördagen rapporterade Hemavans flygplats temperaturen på mellan -1 och -5 grader, lätt snöfall och svaga vindar. Inom ett dygn gick man från mycket kallt väder till för årstiden mycket milt väder.

Det kan vara såväl påfrestande som vackert med frostpåläggning på kalla ytor (en konsekvens av att föremålens temperatur fortfarande är avsevärt lägre än daggpunktstemperaturen).

Exemplet ovan visar att vädret kan vara mycket skiftande i kuperad terräng vintertid, men givetvis även på andra platser.

Hur har ni läsare upplevt den gångna veckans vädervariationer? I Hemavan eller på andra platser?

/Martin Hedberg

Tillägg söndag 10 jan: Klockan 09 hade Hemavans flygplats +1,0 grad(!), nordlig vind på 3 m/s och lätt snöfall/regn.

Kvikkjokk i norra Lappland hade +4,5 grader.

Västliga vindar bryter upp inversionen i norra Sverige som bildats av högtrycket. Mild Atlantluft ersätter den arktiska kylan.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Här på Vänerns södra kusten mellan Källby och Västerplana (Kinnekulle) upplevde jag igår en skillnad mellan -19 och -8 under ett par minuter som förmodligen motsvarade inte mer än 3 km.
  Otroligt tycker jag! I dalen var det riktigt kallt och ju högre man var upp på berget desto ”varmare” var det.

 • Här på sörmlandskusten var det rejält kallt natten till lördag. Lördag morgon klockan 7:00 var det 22 minusgrader, men på kvällen vid 19:00 var det bara 7 minusgrader.

  Söndag morgon sa vi i familjen att det var värmebölja ute med 5 minusgrader. Vi tyckte det var en fin vinter, vi har ca 50 cm snö och 5-10 minusgrader.

 • Jag körde sträckan Lidköping – Trollhättan – Kungälv (en del i området söder och väster om Vänern alltså) igår kväll runt 23 och upplevde en temperaturskillnad från -15 till -22.5 på endast ca 300 m vägfärd i höjd med flygrakorna efter Lidköping!

  Sen var det tillbaks upp igen till runt -13 i andra änden av ”köldzonen”. Detta upprepade sig vid ett par tillfällen utmed vägen.

  I varje övergångszon så låg det låg slöjdimma men den försvann helt så snart man var över i en zon med stabil temperatur.

  Under hela resan så var lägsta temperaturen -22.5 och den noterades dels vid flygrakorna och dels strax söder om Lilla Edet på Göta Älvs västra sida. Högsta temperaturen var -8 precis innan Trollhättan.

 • I lördags for vi ut och skulle åka skoter. -30 i Orsa centrum på morgonen och vi for upp till Näckådalen som bara ligger 3 mil norr om Orsa. Där var det bara -7 grader och strålande sol. Alltså en skillnad på 23 grader på bara 3 mil. Va iofs ett par hundra meter i höjdskillnad också, men ändå.

 • Hej Pohlman!
  Jag bor i Diö, där händer också lustiga saker må ni tro! I lördags var jag ute med hunden, då var det -19 grader krispigt och fint. En halvtimme senare körde jag bil 7 km bort, döm om min förvåning när det visar -4! Hur kan det hända?