Solfilmen. Tack och farväl.

Av John Pohlman

Ett av Sveriges Televisions mest slitstarka inslag är den så kallade ”Solfilmen” som Aktuellt under drygt 45 år visat en gång i veckan första hälften av året. Den hade sin premiär i mitten av 1960-talet och anger solens upp- och nedgång med tidsvinst hur dagarna blir allt längre. Solen i filmen skapades av Sverker Lund som vid den tiden var frilans men senare blev anställd på Sveriges Television. Det är också han som hörs gäspa när solen lägger sig ner och somnar.

För att få bakgrundsmusik vände man sig till grammofonarkivet på Sveriges Radio där ett för många känt namn skickade några förslag varav man valde ut en fransk folkmelodi som genom solfilmen blivit allmänt känd. Visan heter Le fiacre som betyder hästdroskan och är skriven av den franske tonsättaren Léon Xanrof. Den version som är på solfilmen finns på skivan En revenant de la revue och spelas av Robert Valentino.

Men det finns också en text till melodin som just handlar om en hästdroska. Texten anspelar på de första åkdonen av det här slaget som startade i Paris i mitten av 1600-talet. Det var allmänna transportmedel som utgick från värdshuset Saint-Fiacre efter trädgårdsmästarnas skyddspatron det iriska helgonet Fiacrius. Samma typ av hel- eller halvtäckt åkdroska (fiaker på svenska) med parhästar och kusk infördes också i Wien och under glansperioden i slutet av 1800-talet fanns det över 1 000 fiakrar. En del kuskar underhöll då också under färden med sång. Även i våra dagar kan man i Wien åka med en fiaker och ta en turistrundtur i staden.

Denna blogg blir min sista för vädersajten som jag varit med från starten i juni 2009. Jag lämnar nu över hela verksamheten till Martin. Det har varit en inspirerande period och jag tackar för kommentarer och intresse såväl skriftliga som muntliga och slutar med en tillönskan om Ett Gott Nytt År.

/John

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

 • Va du kan väl inte sluta….du är som en blues artist och tex. BB King sade en gång att en blues artist kan inte sluta utan spelar så länge man andas och det är samma med dig som håller i vårat väder.
  Kommer att sakna dina skriverier här.

 • Tack för infon om Solfilmen, och inte minst för all fin väderinfo i TV och andra medier under alla år!
  Önskar dig allt gott för framtiden! /H

 • Nej vad tråkigt! du e bäst john, har vuxit upp med dig, va alltid ett nöje å se dig på tv, å det va ett nöje å läsa dina bloggar här på klart.se, må så gött!

  tack till martin med, du kommer att förvalta denna vädersajt briljant

  mvh Anders L

 • minns min stunder på landet tillsammans med min farfar jag var 5 år och vi tittade alltid på vädret tillsammans och sedan dess har du alltid varit vädermannen för mig.

 • Instämmer i Hildburgs kommentar och önskar Gott nytt År, samt tack för att du John, bidragit till att jag blivit intresserad av väder och vind. Kommer också sakna dina skriverier på denna sida.

 • Tackar för trevliga år.. Kan du inte tänka dig att vikariera någon gång???? Eller dra en låt på pianot, lägg för all del inte av med musiken, den är ju toppen av allt!!!

  ”fårtarmslitare”

 • Har följt dig i media under många år så det är med vemod jag läser din sista blogg här. Tack för allt du gett och jag önskar dig lycka till i vad du nu kommer att göra istället.

 • Hej! Det här blir lika tomt o ledsamt som
  när du slutade på Tv. Du kommer för alltid
  att vara ”Sveriges vädergubbe”
  Önskar dig ”Ett Gott Nytt År”

 • STORT tack John för din positiva utstrålning och att du alltid delat med dig av dina kunskaper.

 • Käre john….
  Tack för allt du givit…tack för att du så frikostigt delat med dig av din kunskap, För din generösa personlighet och för att du b la gett mig kunskaper om ”gamla” skrönor och bondepraktikan, tillsammans med nya tekniskt säkerställda prognoser, tillsammans får man den bästa prognosen!! Önskar dig allt gott.

 • Jag har alltid varit tacksam för det väder jag fått. (uppleva)
  Du har alltid varit en del av det John.
  Kommer vädret nånsin att bli som de varit utan dig.

  Detta blir som att förlora en kompis. Tag väldigt väl hand om dig och de dina.

 • Hej

  Det var ju tråkigt att du ska sluta med denna sidan http://www.klart.se
  Tack för allt du har gjort både som meterolog på SVT och här på denna hemsidan.
  Gott Nytt År 🙂
  Mvh Anna från Kristianstad

 • John, jag har varit en fan av Dig sedan jag kom från Tyskland till Sverige 1982 för att fortsätta mina meteorologistudier och så småningom via åskforskningen hamna i ”det elektriska”. Jag minns de klassiska överlämningar mellan Bengt Öste och Dig i slutet av nyhetssändningen med vemod.
  Ha det så gott!

 • Hej John!
  Hoppas att få höra mer av dig på något annat sätt, du är en trevlig och reko kille som gjort ett mycket bra jobb. Minns fortfarande dina egna program, ”Styv kuling” var det va? Gott nytt år och ha det bra!

 • Tack John!

  Du är kung i metrologbaren för oss. Tack för Din fina solar och rusk som Du givet oss under många soliga år.

  Gott Nytt År God fortsättning år 2011

 • Tack John för många trevliga år och inslag om väder. Före Dig uppfattade man nog det här med meteorologer som lite torrt och trist, men det ändrade Du på. Gott Nytt År!

 • Gott Nytt År på Dig Jompa.

  En liten hälsning från en av Dina gamla arbetskamrater. Jag kommer särskilt ihåg en grej och det var när Du producerade en av flera små djinglar för att Rapport skulle byta sändningstid till klockan 19:00.
  Jag bröt mig ut från en av de kvarvarande cellerna på Långholmen för att jag absolut skulle hinna se Rapport som började en haltimme tidigare. Lilla Anna, numera gift tvåbarnsmor var med och kollade in farsan i randig fångdräkt som sparkade bort gallret och drog. Minns Du?
  Ha det så rackarns bra!
  Lasse med familj

 • Jag har inte varit inne på denna vädersajt någon oändligt lång tid, men det är ändå trist att du slutar här John. Men jag anser ändå att Martin kommer att klara det här utan problem , hemsidan heter ju trots allt ”klart.se”. Gott nytt år och i längden en glad sommar!

 • minns dig sedan man va liten med dig i tv och väder tror ingen kommer att kunna ersätta dig i väder du är en väder legend i Tvs historia tråkigt att du slutar.

 • VAddå? SKA solfilmen läggas ner? Försökte läsa texten men hittar ingenstans där det faktiskt står att den ska läggas ner, bara rubriken ”solfilmen tack o farväl” och att John Pohlman ska sluta…

  Martin: Texten (och rubriken) handlar om två olika saker. Dels är det en beskrivning om uppkomsten av Solfilmen, dels tackar John för sin medverkan här på Klart.

 • snälla !

  Den melodin är ett av de mest positiva inslagen på TV-vädret , efter den brukar vi gå och ”nynna” på den

  Är det någon som har noter på solfilmsmelodin ?

  Kan Du i så fall sända en t ex pdf-kopia till mig

  Vore välkommet

  Från Daniel i Värnamo