Är det mitt fel att det töar?

Det töar, är det mitt fel?

Hösten var full av stormar. December var mild. Så också början av januari. Sedan blev det kallt -i tre veckor. Eller rättare sagt, det var normala vintertemperaturer i tre veckor. 

Men nu i helgen slog det om och blev milt igen. Jag vet varför, jag tror det är mitt fel. 

Anledningen? Jag köpte skidor till min son.

2014-01-04.002Den yngste tog över storebrors skidor och pjäxor och för att det skulle bli något åka av för storebror så var vi tvungna att köpa ett par till. Då var det fortfarande kallt.

Kollade först begagnatmarknaden, men den var iskall. Det som fanns var antingen skidor för småttingar eller för vuxna. Vi fick dock ett bra pris på ett paket med pjäxor, skidor, bindningar och stavar i en sportaffär.

Det i kombination med vänner som engagerar sig i att barnen skall leka och ha kul på längdskidor gjorde att jag såg fram emot kvällsträningen som aldrig förr.

Men då kom tögrader och regn. Jag antar att det är någon som vill retas med mig, eller lära mig en läxa. Om du vill ha vinter och snö: Passa på alla dagar som det är vinter, du kan inte vänta bara för att det fortfarande är vintermånader. Eller var det så att jag inte fick konsumera ett par nya skidor? Eller?

Nej, det är inte så det fungerar. Men vi människor har ett selektivt sinne för orsak-verkan som gör att vi ser och får känsla för orsakssamband som inte alltid finns. Jag återkommer längre ner till varför det inte är bra skidföre i Stockholm just nu.

Hur ser det då ut för resten av ”vintern” och sportloven, inte bara i Stockholm utan i hela landet? Jo, fortsatt milt. Övervägande minusgrader från Dalarna och norrut, kring noll eller mildare söder om Dalarna.

Jag har två källor: Dels ensembleprognoser som sträcker sig ca tio dygn fram, de är en samling vanliga prognoser som genom att de är många ger en hint om sannolikheter för olika väderutvecklingar. Dels säsongsprognoser. De är ett medelvärde av såväl månad för månad samt gäller lite större geografiska områden.

2014-01-04.001Grafik som visar sannolikheter för temperaturer över, normal eller under medelvärdet. Från IRI.

Bägge visar att det fortsätter att vara någon eller några grader mildare än normalt. Med ”normalt” avser vi medeltemperaturen under åren 1981-2010.

Ovanpå det så har vi den globala uppvärmningen. Den är ju resultatet av att det har blivit varmare. Jag vill poängtera att det är väderförändringar som har skapar klimatförändringar, inte tvärtom. Vi har alltså under en rad år haft allt fler vädersituationer med allt varmare väder. Inte överallt och hela tiden, det har förekommit riktigt kalla situationer även på senare tid. Men i medeltal så har det skett en förflyttning åt det varma hållet.

Den gör att sannolikheten för varma vintrar har ökat. Det har även ökat sannolikheten för torka och skyfall/kraftigt snöfall, stormar och missväxt. Därtill stiger havsnivån på våra hav som blir allt surare. Orsaken? Mer växthusgaser, aerosoler och förändrat albedo. Saker som vi människor har gjort och fortfarande gör. Vi gör det (oftast) i all välmening, men det hindrar inte problem för att uppstå.

Nu säger någon: ”Men den globala uppvärmningen har ju stannat av!”. Då svarar jag: Jovisst har det inte stigit lika kraftigt de senaste 10-15 åren. Men det är inte så att medeltemperaturen har fallit tillbaka till det som den var på 1970-talet. Globala uppvärmningen har inte gått över!

2014-01-04.003Dessutom är det inte ovanligt med perioder med fallande temperaturer, även i en uppåtgående trend. Se tex hur det var på 60-, 70-, 80- och 90-talet. Under de senaste femtio åren har temperaturen ”fallit tillbaka” flera gånger. Men det har varit korta perioder, den överlagrade förflyttningen har varit till ett varmare klimat. Man gör klokt i att inte skrika ”temperaturen har stannat av/sjunker”.

Vi har ju många gånger diskuterat varför det blivit varmare och jag kan bara konstatera att det inte är mitt fel att mina grabbar inte kan åka skidor på kall torr snö, utan får nöja sig med blötsnö. Det är mina föräldrars fel.

Det är föregående generation som inte tog sitt ansvar trots att forskare varnade för problemen redan för 30-40 år sedan. Vi hade ju dessutom energikris så det fanns fler anledningar till att minska på fossilberoendet, inte bara i Sverige utan i i stort sett alla länder. Även geopolitiskt hade det varit smartare att inte vara beroende av en resurs som vi dels inte förfogar över själva, dels är ändlig, dvs kommer att sina/bli allt dyrare om man inte fasar över till något annat.

Men nej, våra föräldrar stoppade huvudet i marken. I dubbel bemärkelse. Nu sitter vi här och gnäller för att de gjorde fel. Jo jag vet, föregående generation hade ingen aning och en massa andra ursäkter.

Så vi fortsätter väl på den inslagna vägen.

Jag skall försöka tänka ut en bra ursäkt som jag kan dra för mina barn när de blir lite äldre. Jag kan dock inte använda ”Oj, jag förstod inte” som mina föräldrar använt. Nu vet vi bättre. Men hur använder vi människor kunskapen?

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

74 CommentsLeave a comment

 • Man brukar ju säga att man lånar jorden av sina barn. Sen å andra sidan så spelar det ingen roll om 5 miljarder år. 🙂

 • Hej Martin.Nä det är inte ditt fel att det töar.Man kan bara hoppas att det fortsätter att vara milt och att solen visar sej mer än var den har gjort denna vinter.Men det är klart skulle det vara sol nu så tror väl folk att våren har kommit.Vädret har inget minne sägs det men det brukar rätta tills sej ändå.Lite nederbörd och mycket sol på vintern lovar ingen bra sommar om det stämmer kan man bara gissa om.Men faktum kvarstår att det stämmer ganska bra?Kom ihåg vintern o sommaren 1987,en av de kallaste vintrar o sommrar vi har haft.Tre veckor med mycket mycket kallt vinterväder lite nederbörd torr vår April rekordvarm, men sen tog det roliga slut.Så vi får hoppas att det blir bra i år.Vädret kanske har ett eget minne ändå

  • Du kan väl inte hoppas på milt och sol samtidigt. Milt blir det om sydvästvinden drar in fuktig luft från Atlanten, och molnen förhindrar inversionen. Torr luft (vindstilla eller väst/nordväst/nordvind) för inte med sig moln, och då kan solen lysa och utstrålningen verka nattetid -> låga temperaturer. I min värld kan man vintertid hoppas på:
   sol och kallt eller
   grått och varmt
   På sommarn är ju läget annorlunda.

 • Det är INTE ditt fel att det blev milt igen. Det är mitt, för jag köpte en ny värmefläkt till stallet. (helt oanvänd ännu). I år har jag och grannen inte tänkt tanken ens, som vi funderar på ibland när det är som kallast vissa år, att utlysa ”tomgångens dag” för att spetsa klimat”förbättringen” lite. Ursäkta galghumorn och tack för intressanta inlägg.

 • . Vad som skall hända om hundra år ? Såg ni programmet om svampar på Vetenskapens värld ? Det kommer kanske att hända mycket som vetenskapen inte räknat med, inte har en susning inom hundra år? Som kanske vänder upp och ner på alla prognoser ?

 • Såg precis väderprognosen på SVT1 och verkar faktiskt bli lite kallare inte mycket men resten av den här veckan nära noll och nästa några minus i sveland och runt noll i inre götaland.

  Hon sa hoppas nu för snart är sportloven igång

 • Just nu gnistrar det fint ute när tempen har gått ner till -0,3
  Hela dagen har den vandrat mellan -0,1 och +0,9
  Men det räcker att åka upp på höjderna i Kilsbergen så är det full vinter på ca 210 möh Synd att snön som kom förut var så porös för den packades ihop fort, från drygt 50 cm till i dag ca 20 – 25 cm

 • Hej ! Här i Höga Kusten är det dimmigt & duggregnar lite, det blir väl halka igen. De har nyss öppnat slalombacken, det vore otur om det blir så milt att snön töar bort för tidigt. Här är sportlovet i början av Mars så det vore bra för barnen om det finns snö kvar då.

 • Klart att det är ditt fel. Ingen annan kommer att ta på sig det. 😉

  UEA är en gammal förkortning: Utan Eget Ansvar. Ungefär betyder det att en enskild, anställd såväl som i högre befattning, inte kan tillrättavisas för begångna fel. I vanliga fall är det väldigt sällan någon har det ”villkoret”, men i miljö- och klimatfrågor tror jag de flesta bär den titeln efter sitt namn. Suck!

 • Nej Martin det är inte ditt fel att det töar bara bra att det blir fortsatt milt jag har haft rätt att det ska bli fortsatt milt.O nu Martin den stora frågan när kommer våren till oss i södra sverige o Gotland skulle vara glad för ett svar

 • Hej Martin! Det är inte vårat fel att det är varmt just nu ute. temperaturen har väl alltid gått lite fram o tillbaka på vintrarna alla år. En del år mer eller mindre. Så att det är milt just exakt nu kunde det vara utan varmare klimat.Det har ju som sagt om lågtryck som pumpar upp mild luft igen och vindar.

  En fråga bara, Var det oftare nordliga vindar för 20 30 år sen än nu? För sydliga vindar betydde väl milt väder även för 20 30 år sen?

  • Observera att den genomsnittliga temperaturen är högre nu än för 20-30 år sedan. Så även söder om Sverige. Sydvindar är alltså i genomsnitt varmare nu än för 20-30 år sedan.

 • Det är inte fel att det töar. Det är alldeles utmärkt att snön försvinner. Hoppas vi aldrig behöver se den igen.

  • Om nu snön är så avskyvärd för dig kan du ju flytta till ”södern” så slipper du bekymret. Det finns kanske andra som bor här i norden just pga snön!

 • Nej, det är inte ens dina föräldrars fel, Martin. Sverige är ett av världens bästa länder på att inte släppa ut växthusgaser. Tidigare generationer i Sverige har gjort det mesta rätt med satsning på vatten- och kärnkraft för den allra största delen av enegiproduktionen. För oss är det effektivare att se till att resten av världen följer vårt exempel än att göra ytterligare marginella förbättringar här hemma.
  Fast det lär inte bli lätt.

  • Ska vi vara världens besserwissers så får vi göra det fullt ut, sluta importera all skit vi använder själva. Du med. 😉

   • Jag använder inte skit. 🙂

    Import och export av varor till och från Sverige gör inte bara vår egen tillvaro bättre, utan hjälper också till att höja levnadsstandarden i de länder vi handlar med.

    • Martins avslutande fråga i artikeln är retorisk. Det du skriver uttrycker egentligen själva arketypen till varför vi människor i väst inte använder den teknik som vi har och haft länge nu. 😉

     • Nu blev det lite väl metafysiskt. (Eller kanske patafysiskt. 🙂

      Men om jag ska gissa vad du syftar på så är min invändning att mer användning av teknik också kan hjälpa till att höja levnadsstandarden både här hemma och där borta.

     • Ha ha, inte alls, du står för patafysiken då du vill sitta i Sverige och påstå att resten av världen ska följa vårt exempel för att vi är jätteduktiga och därmed inte behöver göra något och samtidigt höja levnadsstandarden genom att importera och exportera mer.

      Resultatet av din dröm ser vi redan t ex genom att Kina är GM och Volkswagens största marknad idag. Kina har börjat med rabatter på elbilar för de får ingen luft. Deras största vattenkraftverk är 22 gånger så stort som vårt osv.

      Vi är en del av problemet, vi delar samma klot. Ditt resonemang ger dig möjligtvis en bättre nattsömn. 😉

 • Ser ut som februari blir en repris på januari andra halvan blir kallare än den första 🙂
  Känns som det här blir en normal vinter ganska normal vinter iaf för norra Götaland där jag bott i 55 år ! Det var vintrarna för ett par år sedan som var onormala !

 • Vadå fel???
  Det är härligt med värme å barmark.
  Heja växthuseffekten, ut å spraya!!!

  • Ett tips, gå in på ett välkänt lågprisvaruhus som tidigare enbart sålde billiga bildelar och köp en låda med kylspray. De innehåller r134a med ett GWP på ca 1300.
   Det är med stor sannolikhet samma sak du kör i din bils AC. Naturvårdsverket hävdar dock (iofs felaktigt) att det är olagligt för privatpersoner att hantera köldmedium.

 • Hej. Om det är ditt fel, hoppas jag du får fortsätta med din fina insatts. Det är härligt med mildväder.

 • Det hela verkar ju gå ut på att det är en kamp mellan dom som vill ha årstider där man vill att det skall bli snö när det är vinter och njuter av detta, och av värme t.ex. på sommaren ! Sen har vi ju då dom som vill ha milt året om !
  I sammanhanget kan nämnas att Svenska skidspelen i Arvika år 1931 höll på att ställas in p.g.a. regn i februari ! Men som av ett trollslag kom snön i månaden och tävlingarna kunde gå som beräknat !

 • Ska låtsas vara alarmist med cherry picking som specialitet. 😉

  CO2 har ett GWP på 1.
  R134a har ett GWP på ca 1300.
  R125 har ett GWP på ca 3400.
  R410a består av 50% R32 samt 50% R125.
  R32 har ett GWP på ca 650 och är det ’nya’ miljövänliga alternativet som använt på egen hand är lätt brandfarligt.

  R-125 och R-134a har ökat med så mycket som 446% och 230% från 2001 till 2011 enligt mätningar vid Zeppelin observatoriet.

  Där har ni vems felet är!!!

  Äsch, slutlekt, orkar inte mer. 🙂
  Här är hela rapporten, http://www.nilu.no/DesktopModules/NiluWeb.UserControls/Resources/File.ashx?filename=18-2013_CLM_Klif_annual_report_GHG.pdf&filetype=file

  Själva grejen med dessa utsläpp av köldmedium är att de är så onödiga…

  • Synd att de missade den absolut i särklass viktigaste växthusgasen, vattenånga! Vad har för övrigt den för GWP?

     • Ökad temperatur ger ökad vattenånga. Vattenångan har givetvis ingen angiven GWP eftersom den är naturlig och livet på jorden skulle inte finnas utan den.

      CFC & HFC har enbart köldmedieoligopolets plånböcker haft nytta av.
      Men de har hållt på och trollat i trettio-fyrtio år nu och jag är trött på dem.

     • Koldioxid är också naturlig och livet på jorden skulle inte finnas utan den heller.

      Människan kan addera vattenånga till atmosfären också. Tex ett antal floder i världen går inte längre ut i havet. De försvinner på vägen till odlingar där ganska mycket dunstar bort.

     • En väsentlig skillnad är att koldioxid, metan lustgas och resonerar är långlivade, dr stannar i luften i tiotals till tusentals år.
      En stor del av vattenångan kondenserar när det blir kallare, texten på natten.

     • En väsentlig skillnad är att koldioxid, metan lustgas och resonerar är långlivade, dr stannar i luften i tiotals till tusentals år.
      Vattenånga har som bekant en betydligt kortare livslängd

     • Jo, koldioxid är även den naturlig och har därför GWP 1. Livslängd dock upp mot 100år.
      Vattenångas livslängd ca nio dagar.
      R14 har en livslängd på 50000år.

     • En annan väsentlig skillnad är att vattenånga är bredspektra och spärrar i mycket brett område av infrarödspektrat. Det står också för nästan allt av den 30°C växthuseffekten som finns idag.

      Vi får betrakta en förändring i form av en flod som helt används som bevattning som en långvarig förändring, antagligen permanent. Visst kondenserar vatten till droppar om det är kallt OCH det finns en kondensationspunkt. Fast tillskottet från marken försvinner inte. Det är förstås möjligt att ständigt artificiellt addera kondensationspunkter i atmosfären.

 • Köldmedium är väl helt nödvändiga för vinterkramarna som vill ha kallare vintrar? 🙂

 • CO2-propagandamaskinen i farten igen!

  Fortfarande påstår du att fossila bränslen står för 100% av globala uppvärmningen. Eller var det någon annan som tyckte det stod något annat i artikeln?

  Förresten har vi blivit ett par miljarder fler på jorden de sista 30-40 åren. Vi kanske skulle gjort det ogjort också, fast då skulle inte alla som läser denna kommentar nu blivit födda.

   • Jag har läst en gång till och konstaterat att du återigen skyller 100% av globala uppvärmningen på CO2.

    Dessutom är du orättvis mot dina föräldrars generation! Säg att de faktiskt slutat upp med att använda fossila bränslen och tex ersatt med:
    1 Etanol och andra biodrivmedel. Då hade du i alla fall skrivit denna spalt, fast nu skyllt uppvärmningen på nedhuggningen av hela Amazonas regnskog för att göra drivmedel. Du skulle undrat hur dumma de kunde vara att ändra ekosystemet på sådant sätt.
    2. Kärnkraft. Vi var på väg dit, men Harrisburg och Tjernobyl satte upp en vägspärr som var omöjligt för politiker att komma över om de inte hade totalitärt styre. Hur mycket de än ville gick det inte.
    3. Något förbaskat dyrt alternativ. Kostnaderna i utveckling, välstånd och mänskligt lidande hade blivit stora med följd av antagligen tiotals-hundratals miljoner som dött alltför tidigt.

    Men visst måste jag ge dig rätt att lite bättre kunde de ha gjort. Mammon i dem har bromsat vissa saker. Vi gjorde oss ganska fria från oljeuppvärmda hus i Sverige under perioden, men inte från oljedriven bilpark. Vi är inte ens i färd att avskaffa den. Politikerna hade kunnat försöka få lite fart på den utvecklingen och det har de inte gjort så mycket åt. Särskilt allvarlig tycker jag detta är då hotet att oljan tar slut hängt över huvudet i 40 år. Brasilien gjorde åtminstone något åt detta själva.

    • Jag skriver ”Orsaken? Mer växthusgaser, aerosoler och förändrat albedo.” Men det vill du inte se.
     Det här en av dina stående kommentarer hör på bloggen och jag kan bara uppmana andra läsare, och dig, att läsa igenom mina tidigare detaljerade svar till dig. Du kan skriva ditt namn, EJ, i sökfältet.

     • Jag har läst dina tidigare svar. Det du vill/kan besvara finns att hitta via sökfunktionen. Det du inte vill/kan besvara finns inte att hitta via sökfunktionen.

      Bra med sökfunktionen. Synd bara att man inte kan söka på censurerade svar och dess ännu mer intressanta motsvar (om de skulle finnas).

 • Tja, nu skulle våren ha anlänt till södra Skåne (efter en veckas ”vinter”) om det varit tillåtet, men det är det tydligen inte före 15 februari. Märklig uppsvensk regel tycker jag. Men det gör så klart inget, vi njuter ändå. Men snart blir det flyg till Alperna och där har det kommit massor med ny snö. Alpsol och nysnö är en härlig kombination. Märkligt egentligen, vi åker söderut både för värme och snö.

  • Det är väl inte så märkligt, det är längre till lappland och ingen människa hade överlevt här utan värme. Jag känner ingen som tältar vintertid för att det är så skönt. 🙂

 • Klart vi människor påverkar, finns ingen ras på jorden som påverkar natur och miljö som människan. Men så länge systemet ser ut som det gör så lär vi fortsätta i samma spår. Vad andra länder gör påverkar oss väldigt mycket. Då mycket tillverkas utomlands, Kina med deras kolkraft, ska vi då bojkotta, sluta konsumera etc?
  Ska vi sluta resa, eller begränsa resandet. Köpa bil, utländsk kött mm.
  Ska vi stänga våra gränser begränsa handel mm.
  Växthusgaser handlar ju inte enbart om bensin, det är så stort!

 • På tal om snö så kunde man under ett par år på 30-talet jobba i skogen i lågskor hela vintern häromkring, det var länge sen man kunde det.
  Under 30-talet så ställdes också ett par Vasalopp in pga snöbrist.
  Martin: tjänar du några pengar på teorin om att människans CO2-utsläpp skulle höja temperaturen till skadliga nivåer? Typ föreläser om det osv? Det är bra att känna till budbärarens intressen… 🙂

  Globala medeltemperaturen har legat still i 17 år.
  Läs en bra sammanfattning om nuläget och vart det trendar här:
  http:/ /wattsupwiththat .com/2014/02/05/fighting-the-wrong-battle-public-persuaded-about-co2-as-pollutant-not-as-cause-of-warming/

  • När jag föreläser tar jag betalt för min tid, inte för att agera lobbyist eller gå någon annans ärenden.
   Menar du att en enskild lokal händelse trumfar statistik som täcker hela jorden över lång tid?

   • Tack för ditt svar Martin, jag antar att en del av föreläsningarna går ut på att informera deltagarna om sambandet mellan CO2 och stigande global medeltemperatur.
    Så det finns inget som pekar på att det under en period på 30-talet var lika varmt som idag? Detta var bara lokalt i mina hemtrakter och i Dalarna som man drabbades av värmebölja?
    Så var det givetvis inte.

    Hursomhelst, 17år utan statistiskt signifikant ökning av den globala medeltemperaturen talar sitt eget tydliga språk.
    Den globala mängden havsis är i princip konstant, vi har lite mindre havsis i Arktis men mer i Antarktis.

    Det börjar gå upp för allt fler att IPCC är en organisation med ett egenintresse i att påvisa en koppling mellan CO2 och temperaturen på vårt klot, de skyr inga medel i denna strävan och tveksamma, oreproducerbara forskningsresultat förs fram som odiskutabel fakta.

    En viktig fråga Martin: om vi i 10 år framöver skulle ha en sjunkande global medeltemperatur skulle du då börja tveka på vad IPCC säger till dig? Eller skulle det krävas 20-30 år innan du börjar ana ugglor i mossen?
    Några av de ledande klimatforskarna har tidigare hävdat att vi kan få perioder på 10-15 år då temperaturerna kan avvika från prognoserna. Modellprognoserna från IPCC avviker redan pinsamt mycket från verkligheten trots kontinuerliga nedjusteringar.
    Det är bara inom en statligt finansierad organisation som man fortfarande skulle använda sig av en datormodell som bevisats värdelös.

    • För övrigt: tack för att du överhuvudtaget diskuterar detta ämne med oss – det hedrar dig!

    • Kolla fakta. Det fins ingen period på 30-talet då det var loka varmt som idag. Globalt.
     Lokalt kan du hitta platser och perioder där det är både kallare och varmare än i princip vilken period som helst. Men lägger du samman alla lokala platser och perioder, dvs vädret, då får du klimat. Och då finner du att det är varmare idag än för åttio år sedan.

    • Om man anstränger sig lite kan man säkert hitta ett par dagar då det varit varmare en vinterdag än en specifik sommardag på en plats. Men det betyder inte att vintern dom helhet är varmare än sommaren.
     Man kan inte dra relevanta slutsatser om globala frågor genom att bara titta på vissa lokala data.

  • Om du tycker det är bra att känna till budbärarens intressen bör du läsa lite runt Dr Timmy Ball som skrev det där. Det finns så mycket om honom att Martin framstår som Timmy Lamm, sovandes.

   Tim Ball hävdar t ex fortfarande på sin site att CFC inte påverkar ozon. Sug på den meningen ett tag…

   Det var då den äldre generationen köldmedium som fortfarande används i befintiliga installationer men är totalförbjudet i dag. Men det finns fortfarande en marknad för det.

   Det var över tjugo år sedan de nya ’miljövänliga’ HFC kom som t ex r134a och r410a som ska bort nu, vad det lider.

   Jo, då har jag inte ens kommit in på hela rullan med stämningar och vem som betalt honom osv men det hittar du nog själv.

   • Fel, jag sitter i styrelsen 😉 Detta för Telge Energi Vind, en medlemsägd ekonomisk förening.
    Syftet med den är inte avkastning och jag har ingen provision eller vinstdelning. Syftet är att medlemmarna skall få ett lågt och förutsägbart elpris. Vill du ha det så skall även du bli medlem. Du behöver inte välja Telge, det finns andra som text O2, SVEF mfl.

   • Jo, men även Timmy Lamm blir lite busigare när han vaknar. 😉

    Apropå vindkraft och lite ’grönare’ el.
    Om man som privatperson är intresserad av det men inte har möjlighet att lägga ut pengar för andelar så finns Wallenstam grön el. I princip samma elpris som hos övriga leverantörer.

 • Den rådande uppvärmningen drabbar ju pol områdena mest och gör temperaturskillnaden mot varmare breddgrader relativt mindre. En teori lär vara att jetströmmen runt norra halvklotet då går långsammare och krokigare och kan ”fastna” i dessa svängar under längre tid med följden att det blir långa perioder med extra kallt eller extra varmt på olika ställen på klotet. Kan man säga att denna vinter med extrem kyla över Nordamerika och extremt milt och blötväder hos oss och England är ett exempel på väder vi kan riskera framöver med varmare klimat?

  Är trött på att gå i lera och sörja.
  Jag vill hellre vara på hal is och ha det glatt!
  (Tror det var Robert Broberg som sa det först)

 • Jaha, ännu en som ska skylla på föräldrarna! Det är faktiskt inte så enkelt! Vi skulle nu kunna ha fuelcell hybrid bilar som skulle ge ut avgaser i form av vatten ånga men kommer inte att hända förrän vi gör oss av med olje bolagen , de har hindrat all utveckling åt det hållet och så länge de har den verkligen makten här i värden så lär det bli fossila bränslen!
  Jag bor i england under vinterhalvåret och här märker vi verkligen skillnaden i vädret! Men skyll inte allt på min generation, alla har en del i detta elände. Glömm inte överbefolkningen, jorden är inte stor nog , den kan försörja runt omkring 3 till 4 miljarder det är allt!

 • Nu tycker jag mig ha sett en trend i prognoserna, visat kallare på längre prognoser för att sedan när man närmar sig visa varmare och verkligheten ger ytterligare en aning varmare.

  Rätt eller fel? Beror det isf på att prognoserna ’förväntar’ sig att det borde vara kallare?

  • Modellerna förväntar sig ingenting, de luftballonger som skickas upp med väderstation kollar av atmosfären via signaler för att få reda på vilka luftmassor etc som vi har/väntas samt även temperaturen

   Sen kallas det inte modell utan ” körning” när man pratar om enskild dag, tex GFS 12Z ( gjort vid den tiden alltså enskild körning) eller ECMWF 06Z

   • Jag kunde skrivit modellkörning istf prognos.

    Har läst av Anders Persson att systematiska fel ofta är säsongsberoende i modellerna och min fråga kommer då efter funderingen över om det enbart är ett lokalt fenomen hos mig just nu, eller om det faktiskt ligger en förväntat kallare temperatur inlagd i modellerna för årstiden?

 • När det talas om att uppvärmningen avstannat avses uppvärmningen av luften. Att värme lagras upp i havet talas det mindre om eller bagatelliseras. Nu har det alltid skett värmeinlagring i hav respektive luft, fast fördelningen varierat över tid. Det som jag är intresserad av är: Hur ser värmenettot ut? Vi har ju satelliter som mäter hur mycket som strålar in och hur mycket som strålar ut. Det är ju det enda relevanta i debatten, för hav och luft utbyter ju värme med varandra sett över tid.

 • Jag undrar verkligen om de senast tre veckornas köldknäpp verkligen var normala vintertemperaturer. Studerar man Stockholms januaritemepraturer mellan 1990 och 2010 får man ett medel på runt en minusgrad. Under köldknäppen var det minus fyra. Det är som att säga att en dygnsmedeltemperatur i juli på 21-22 grader är normalt sommarväder.

 • Det var en massa gnällspikar här. Oavsett hur mycket förbränningen av olja bidrar till växthuseffekten så är det en begränsad resurs som bör användas som baskemikalier för tillverkning av plast etc istället för att bara brännas upp. Det är väl bättre att vi för in krav på bränslesnålare bilar så importerar vi mindre olja och därmed minskar landets kapitalflöde utåt.

 • Solen och fotosyntesen har under miljarder år flyttat kolatomer ner från luften till och under markytan.Människan har under tusentals år eldat och huggit skog för att skapa åkermark ,värma sig, bygga hus och båtar.Kolatomerna flyttar uppåt.Moderna och civiliserade människor har under några hundra år eldat fossil olja och kol som flyttar kolatomerna upp från marken till luft och hav.
  Ska den senare processen minska måste fossileldning, flyg och bilåkning minimeras.

 • Jaha! då är det fel igen från klart. Nu har det fallit ca 3-4 cm nysnö här i bergslagen, började som lätt duggregn men gick snabbt över till snö och gjorde träden och hustaken vita och fina igen. YR visade snö och det vart rätt igen. Vinden är helt Nordostlig för fönstret mot ost är helt genomblött nu och dom övriga i andra väderstreck är torra.

  • Sluta leta fel och försök hitta rätt istället? YR kommer att ha i stort sett lika mycket fel över tid. Även jag har tyckt som du.

   När det gäller den här typen av prognoser får man blir sin egen hobby-meteorolog, de varierar beroende på flera saker och jag försöker se vart det barkar istället. Plus egen väderstation som är till stor hjälp för att förstå hur mitt eget väder.
   Det låter kanske löjligt men ack vad man kan bedra sig som stackars analog varelse när det gäller temperaturer och luftfuktighet. Och framförallt när det gäller att komma ihåg hur det varit.

   Eller så får du pröjsa Martin att göra prognoser åt dig där du bor. 😉

 • Oj vilken intensiv argumentering. Vi kan enas om att det är mitt fel alltihopa. Kopte en snöslunga på höstrean. Norr om Västerås. Har inte använt ens snöspaden, denna vinter. Nu kommer bomben. Köpte på samma höstrea en liten motorbåt. Inte nog med att båda pruttar gaser. Det värsta är kommande sommarens väder. Sämsta för mälarfiske är: Sommar 15 mars – 15 april.. Driv is 15 april – 15 maj. Blöt sommar till 15 augusti. 15 augusti – 15 september den riktiga sommaren. 15 sept – 15 october blött. Från 20 october, riktig vinter.

 • Största boven är flygplanen som ingen nämner!. Totalt Flygförbud i en månad så är väderkulturen tillbaka.