Kom våren av sig?

Många i Götaland och Svealand frågade sig idag vad som hände med våren. Det var på gång, men så plötsligt kändes det väldigt mycket vinter igen. Snö, kallt regn och blåsigt. Och inte mycket till sol, trots att vårdagjämningen just inträffat.

Men lugn, i större delen av Norrland är det fortfarande vinter fler veckor till. Det är nu den bästa skidåkningen finns, långa ljusa dagar, inte tokkallt i luften, men ändå en massa snö.

Aj, då. Det var inte det ni ville höra. Ni hade ställt in er på att snön töade och att vårblommorna snart skulle titta fram. Kanske skulle man kunna byta till sommardäck vilken dag som helst, plocka fram vårgarderoben och hänga in dunjackan?

Men så här är det med vädret. Det kastar lite fram och tillbaka. Det märks som mest i skiftena mellan årstiderna. Om temperaturen går från -3 till +7 och sedan tillbaka till -3 så blir vi så mycket mer förvånade än om temperaturen hoppar mellan -15 och -5. Men det är fortfarande tio graders skillnad.

Men okay, våren är på gång.
Ju längre vi väntar, desto mer sannolik blir den 😉

I natt blir det allmänt minusgrader i Sverige. Men redan i morgon måndag eftermiddag är det åter mildare luft som strömmar in. Det kommer att påverka snötäcket såväl i Götaland och Svealand som i södra Norrland och Norrlands kustland.

Återstår att se om vintern gör något tappert försök till efter det.

Må gott,

/Martin Hedberg

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Här i höga kusten brukar det heta att vintern räcker till påskhelgen. Det brukar stämma ganska bra men ibland när påsken är tidigt, kan det snöa efter påsken också.

 • Hej,

  Ni är bra på att ge rätt temperaturprognos. Hur gör ni ?
  Det känns som att det är betydligt svårare att träffa rätt när det gäller temperaturen som kastar lite fram och tillbaka än att träffa rätt när det gäller väderleken. Jag menar tittar man på kvällen och ser en klar stjärnhimmel, så kan man ge sig på att det kommer att vara rätt så hyfsat väder dagen efter, däremot inte kan man gissa nåt om temperaturen.
  Hur går det till egentligen ?

  Martin säger: Det är ju därför vi finns. Och kraftfulla datorer som både skall programmeras och vars svar skall tolkas.
  I utbildningen får man förs lära sig om vädret som varit, sedan det som är. Därefter lär man sig se in i framtiden.
  Det finns en del genvägar, men också fallgropar. Kan inte berätta allt 😉