Kyla, snö, tögrader och regn

Vädret 15 januari 2015

Det är stora kontraster i det svenska vädret just nu. Från -30 grader i Norra Norrland till ett par plusgrader i Götaland. Däremellan såväl snöfall som regn.

Men det är inte någon statisk situation, det som sker är att mild luft strömmar upp över landet med sydvästliga vindar. I den gränszon som bildats mellan den kalla luften i norr och den milda luften från söder så har det utvecklats ett nederbördsområde. Efterhand kommer det även att bildas ett lågtryck.

Vädret 15 januari 2015Detta lågtryck gör att det (återigen) kan komma en hel den snö över främst Gävleborgs län, Västernorrland och Jämtland. Jovisst både snöar och regnar det på andra platser också, men det är här det kommer rikligt med nederbörd. SMHI har gått ut med en klass-1 varning för 10-25 cm snöfall.

I samband med att mildluften strömmar upp över Svealand så kommer regn att frysa och fukt att kondensera på kalla ytor. Det gör att vi kan vänta oss ishalka i bland annat Värmland, Örebro län, Västmanland, Södermanland, Stockholm och Uppsala län.

Ta det varligt i trafiken, håll lämplig hastighet och ett lite större avstånd till framförvarande bilar.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Hur ovanligt är detta väder undrar jag som har facit på vädret i sydöstra Sverige/ Österlen i många år ! Gröna vintrar o vintrar med bl.a. snökanoner från nordost !

 • Hej Måste återkomma till stormen Egon Det var den värsta sen 1969 här i södra Dalsland. Har just fått tillbaka strömmen. Massor av fälld skog,bara att göra slutavverkning vilket man vill eller inte.

 • Nu kl 20 är det -39 i Nikkaluokta och + 8 i Helsingborg, hyfsad temperaturskillnad på 47 grader…

 • Varför stämmer temperaturen så dåligt? Jag bor i Axmar och enligt er ska det vara -2 grader nu men i verkligheten är det -10.

 • Tycker mig kunna se tendenser till kallare väder i Götaland. Tittar på ort 5 mil nordost om Göteborg. Har inte varit vinter här ännu, mer än några dagar.
  Ser dock ut som det långsamt blir kallare och kallare när man tittar på 14 dagarsprognos hos flera väderinstitut.
  Någon kommentar kring det Martin?

  • Johan: Var exakt bor du? Bor du vid kusten blir det alltid mildare än inåt land, speciellt vintertid. Göteborg är tex en väldigt mild stad pga det enorma vattenmassan som finns väster om staden som håller tempen uppe

   • Självklart är det varmare vid kusten.
    Jag skrev att jag tittade på ort 5 mil nordost om Göteborg. I krokarna runt Alingsås alltså.
    Arbetar i Göteborg däremot, och det är stora skillnader på Göteborg och Alingsås.
    Dock var det mina ”spaningar” om kallare väder framöver som jag var intresserad av.

 • Hej! Alla prognoser visar ju på att det skall bli kallare nästa vecka. Ett högtryck som förstärks över norra Sverige. Varför bildas det H-et just nu. Har jetvindarna ändrat sig? Blir det ett fastlåst läge nu med högtryck? Är det nån som kan förklara varför lågtrycksbanan nu tydligen ändras. Du Anders vet säkert. Martin är sällan inne på den här sidan tyvärr.