Lagom vinter och sportlov

Den stränga vintern ser ut att vara över för den här säsongen.

Högtrycket som givit kallt väder i Sverige och sträng kyla i Ryssland och södra/östra Europa har fyllts ut. Därmed har den blockering som matat ut den kalla luften från Ryssland försvunnit. Det blev två veckor med riktigt vinter i hela landet.

Nu är det åter västliga vindar vilket för in både fuktigare och inte så kall Atlantluft över Skandinavien. Det kommer fortfarande att vara vinter, men inte lika kall. Det finns snö i i stort sett hela landet, och det passar väl bra nu när sportlovsveckorna börjar. Först ut är  Göteborg, Sjuhärad, Skaraborg och Jönköping.

Ett par fronter passerar landet. det blir en natten till tisdag och nästa natten till onsdag. Tyngdpunkten på nederbörden kommer över södra Norrland, men resten av landet får också snö. I västra och södra Götaland kan det vara inslag av regn.

De för årstiden rätt så normala temperaturerna ser ut att stå sig. Det betyder att Götaland och södra Svealand får nollgradigt om dagarna och 5-10 minusgrader om nätterna. Från Dalarna till och med mellersta Norrland blir det 0 till -5 om dagarna och ner emot -15 om nätterna. Nordligaste Norrland får ytterligare lite kallare.

I och med den överlag västliga vinden så blir det lite av ”varannandagsväder”, sol-moln-snö… Natten mellan onsdag och torsdag passerar en högtrycksrygg. Det ger klart och kallt väder, men också chanser till sol och svaga vindar på just torsdag. Vi får se lite hur tajminen blir, kommer den lite tidigare så blir det än kallare natt och det hinner inte bli så mycket sol på torsdagen innan nästa snöområde kommer in över fjällen.

/Martin

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Kul för Ryssland!

  Gött! Då kan man åka skidor!
  Finns det nåt engelskt namn för lagom?

  /S

 2. Eller så blev det 3 veckor med riktigt låga temp( Om -21) räknas som låg temp här. Fast snötäcket är väldigt ojämt och de Östra delarna är de som har mest så kanske inte blir att åka skidor här

 3. Tjenare!

  Här i Loftahammar utanför Västervik så kom det ju runt 50cm puder från snökanonerna, men nu efter att det gått nån vecka så har snödjupet sjunkit till 35cm puder… Varför?!? det har ju bara varit minus, kanske det har varit för kallt (-25-30!?)

 4. Hej Fredde!
  Det kallas för sublimering. Det innebär ett ämnes direkta övergång från aggregationstillståndet fast form till gasform, utan att passera mellanfasen flytande form. Se följande länk som förklarar detta fenomen när det gäller snö: http://www.dmi.dk/dmi/kulden_braender_sneen_bort

 5. Martin…väntar på spänning när du meddelar när vårvärmen är här i östra svealand och stockholm,är väl inte alls avlägset väl?tack för en fin sajt!

 6. Hur blir vädret sportslovsveckan 8 i Skåne? Massa snö, snöblask, regn, sol eller snö-tö(sol)-snö-tö(sol)?

 7. Nu kommer det rikligt med snö och det prickade ni perfekt! Inte illa.

 8. Vad är ”tajminen”?

 9. Förvisso har solen verkan, liksom ”ytspänningen”. Hopsjunkandet vill jag mena också har att göra med
  att
  – snöflingor deformeras oerhört lätt och i princip genast efter att de skapats
  – tyngdkraft, lufttryck och vind deformerar och flyttar på snöflingorna
  – att snöflingorna ligger tätare, och luften därför ”går ur” drivorna/snölagret, med tiden, pga ovan och för att de förenar sig med varandra; efter en vecka väger en skopa snö mycket mer än direkt efter nederbörden.

 10. Enligt den senaste prognosen verkar den riktiga mildluften i helgen och nästa vecka utebli. Istället står det mycket snö i Sydsverige i början av nästa vecka, och mest minusgrader. Antagligen försvagas det brittiska högtrycket och släpper fram kalluften.

 11. Man börjar ju undra hur vädret blir under v.9. Tidigare hade yr.no talat om lite nederbörd varvat med sol och milda temperaturer. Nu står det varje dag mellan tisdag och fredag istället snöfall, tidvis snöblandat, och inte särskilt milt. Prognosen gäller i stort sett hela Sydsverige. I t.ex Skåne står det i prognosen att det mellan tisdag och fredag kan komma flera dm snö, vilket tidigare inte sagts. Martin, har du något svar på varför det står så och inte milt, som tidigare?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: