Uppföljning av stormen Ivar

I dyningarna av stormen Ivar som drabbade södra och mellersta Norrland den 12 december så medverkade jag i Aftonbladets uppföljning den 13 december.

Stormen Ivar var alltså den fjärde stormen som drabbade Sverige under hösten/vintern. De tidigare var:

28-29 oktober, Simone. Götaland. Byvindar på 42 m/s på Hallands Väderö i Skåne: den högsta uppmätta byvinden utanför fjällkedjan i oktober.

16-17 november, Hilde. Södra Norrland. Vindrekord för november månad (47 m/s, byar på 56 m/s. Stekenjokk). Namngiven av norska vädertjänsten.

5-6 december, Sven. Götaland (kallades Bodil av Danmark och Xavier av Tyskland). Storm med orkanbyar. Först västlig vind, sedan snabbt omslag till nordvästliga vindar och sjunkande temperaturer. Kraftigt snöfall. Vattenståndsrekord i Öresund: (+167 cm i Viken och +159 cm i Barsebäck). Rekordlågt vattenstånd i Skanör (-158 cm). Signifikant våghöjd på 6,9 meter och maxvågor på 10,7 meter vid Väderöarna. Dagarna efteråt följde omfattande halka när det kom regn på frusen mark.

12 december, Ivar. Södra och mellersta Norrland. (Namngas av norska vädertjänsten). Ivar rörde sig snabbt över Jämtland och Västernorrland. Mycket snabbt förlopp. Från svaga vindar på eftermiddagen till storm med orkanbyar vid 20-tiden på kvällen. Rekord för högsta byvind i Börtnan i Jämtland med 30 m/s och i Torpshammar i Medelpad med 25 m/s. tangerat rekord för Delsbo i Hälsingland med 29 m/s. Frösön hade 33 m/s, tidigare topnoteringar var 29 m/s (Hilde) och 34 m/s (Dagmar 26 dec 2011).

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Varför säger dom att Ivar stormen gick snabbt över??

    Den började vid 19 tiden och höll på under hela natten till 4 tiden på Fredagsmorgonen här runt om Sundsvall.

    Ett plåttak kapade bakdeldelen på en bil.
    Hej o tack

    • Dom menar nog att stormen gick relativt snabbt förbi jämfört med andra.Fast råkar man befinna sig i dess bana och utsätts för extrema vindar och risk för strömavbrott så känns ju passagen som en evighet.Gudrun var väl också relativt snabb men lämnade mycket skador efter sig så visst för oss som blir påverkade känns tiden längre än vad den är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *