Tropiska orkaner, historik 1

John säger: Årets orkansäsong i Västindien har börjat med Alex.

Här är lite historik om dessa oväder som i det här orkanområdet kallas på engelska för hurricanes. Man har kunnat spåra den benämningen till ett indianfolk, arawakerna, som med kanoter kommit från de nordligaste delarna av Sydamerika över Karibiska havet och bosatt sig på en av de västindiska öarna.

De kallade sig själva för tainos som lär betyda ”de vänliga” och ön fick namnet Aiti. De drabbades naturligtvis även då av tropiska orkaner som i deras språk hette ”huracan” (ordet tobak lär också komma från deras ord ”tabaca”).

När Christofer Columbus (spanska Cristobal Colon) landsteg på ön den 6 december 1492 gav han den namnet La Isla Espanola som vi ändrade till Hispaniola. Idag delas ön av två stater, Dominikanska republiken och Haiti.

Även Columbus råkade ut för tropiska orkaner under sina fyra resor till Västindien. Men som den skicklige sjöfarare som han var lärde han sig de varningstecken som förebådar en annalkande orkan.

Under sin sista resa på sommaren 1502 i de Karibiska farvattnen fick han sådana tecken på att en orkan närmade sig. Själv sökte han skydd men varnade också en flotta på 30 fartyg som seglade ut från Santo Domingo fullastade med guld och slavar. Tyvärr nonchalerade de hans varning och alla skeppen utom ett förliste i orkanen. Mer historik i en kommande blogg.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hur kommer det sig att det nästan alltid blir varmare om somrarna i Östergötland än i Västergötland?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *