Tropisk storm till Europa?

Av Martin Hedberg

Just nu håller en tropisk orkan (kategori 1 på den 5-gradiga skalan) att ladda upp utanför Västindien. Den gör ungefär samma resa som orkanen Irene för ett par dagar sedan, men med två undantag:

1. Katia håller sig ordentligt ute till havs och kommer inte in mot vare sig Västindien eller USA.
2. Katia svänger österut och kommer över till Europa relativt ograverad.

Det senare kan ju bli lite intressant. Nu är det mest Storbritannien som ser ut att komma att beröras av stadigvarande orkanvindar. Men lite känningar av en försvagad tropisk storm kanske vi kan få även här i Sverige. Det blir i så fall den 13 eller 14:e, dvs tisdag eller onsdag nästa vecka.

Det blir mest Götaland och möjligen lite av Svealand. Vindstyrkorna ser ut att hamna på 20-25 m/s vilket nätt och jämt är storm. Möjligen att det i byvindarna skulle kunna nå orkanstyrka (33 m/s).

Jag väljer att i rubriken kalla ovädret för ”storm”, även om det kanske blir orkanvindar över Skottland och i synnerhet över havet kring Storbritannien.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Inte bara stormbyar, utan även mer regn förmodar jag…
  Hur vanligt är det att det kommer i snitt över 30 mm regn i veckan, 8 veckor i rad, i juli augusti september? Här står spannmålen kvar på vattenmättade åkrar och djuren trampar sönder hagarna.
  Kommer ändå sommaren/hösten 2011 – om 10 år – att anses som relativt torr…?
  Funderar på att bygga några växthus och anlägga mangroveträsk på resten av gården…

 • Prognos den 13-14 enligt sidan.
  Malmö: 10-11m/s
  Göteborg: 10-11m/s
  Stockholm: 9m/s
  London: 11m/s som högst (måndag)

  Ehh??? Vad gäller egentligen?

  hur mycket regn kan man förvänta sig?

 • Såg i prognosen för Vancouver i Kanada att det var ovanligt varmt för årstiden just nu? Kan det hänga ihop med att vi inte har fått lika varmt denna sommaren som vi har haft dom senaste åren här hemma? 🙂

 • Japp! Och hängsele har jag alltid betraktat som fusk.

  Hur vet man att banan för orkanen blir denna?

  Apropos Storbritannien, var det visst en storm eller orkan som pressade upp vattennivåerna så att t ex Themsens vattennivå skenade. De första barriärerna höll inte, men som tur var de inre. London klarade sig. Det är något sådant som även holländerna drömmer mardrömmar om.

  Det var inte så hemskt länge sedan, i historisk tid, men går vi långt tillbaka i tiden, var det något likartat oväder som skapade Engelska kanalen. Dessförinnan hade det varit promenadvänligt mellan Frankrike och England. – Säger di som vet.

 • Det finns en stor osäkerhet kring det här. Just nu säger NHC:s officiella prognos att den kommer att nedgraderas till storm redan halvvägs mellan USA och Storbritannien, och Katia verkar ta en ganska nordvästlig bana, så att hon följer strax utanför Norges kust på väg norrut. Relativt små avvikelser i banan kan få väldigt olika resultat för oss. Men det är också ett väldigt omfångsrikt oväder, så det borde väl kännas av långt utanför stormens centrum?