Högtryck håller emot

Av Martin Hedberg

Det seglivade högtrycket håller i sig. Så länge det haft sitt centrum över östra Europa så har det medfört att för årstiden mild luft strömmat upp över Skandinavien.

Nu rör det sig lite och det öppnar upp för lite svalare luft att komma in över Sverige. Men kalluften etablerar sig inte, den blir inte kvar beständigt. Högtrycket fortsätter att kalva omkring och i och med detta så kan återigen lite mildare luft komma in om ett par dagar.

Under lördag och söndag så blir det moln eller dimma på många platser. Men tidvis så kan det spricka upp och den bleka, men/och välkomna, novembersolen visar sig.

Vindarna blir mestadels svaga, men under söndagen blir det blåsigt i Lapplands- och Jämtlandsfjällen. Detta i samband med att ett nederbördsområde passerar från väster till öster över norra Norrland under söndag-måndag.

Kanske kan det äntligen bli lite snö där det borde varit snötäcke för länge sedan? Men jag misströstar, temperaturen kommer att vara kring noll grader. Det må vara vitt i luften, men det är blöt snö som hamnar på marken. Inte som det brukar i fjällen i november.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Visst det är milt ute Men tycker de flesta överdriver något extremt. Var likadant November 2006 December 2006 Då det var mycket mildare. Liksom det är bara tillfälligt detta. Gillar inte att meterologer försöker skapa rekord för att det ska sälja …

  Och november är inte jättevanligt med flera meter snö i fjällen. Tycker du överdriver ochså …

  Martin: Jag gillar inte att folk försöker vinkla det jag säger eller tillskriva mig saker som jag inte har sagt.

  Det är ett rekord. Det är inget som jag ”skapar”.

  Jag har därtill inte sagt att det brukar vara flera meter snö i fjällen i november.

 • Visst är det en härlig höst.
  Jag har inte halkat och slagit mig ännu.
  Varmt och skönt inne utan att det kostar skjortan.
  Energipriserna sjunker då vi inte använder lagrad energi i vattenkraften. Alla blir lite rikare.
  De vilda djuren hittar mat. Jägarna får på sikt mer att skjuta. Ja det skulle vara viltolyckorna då som är smolket i bägaren.
  Men å andra sidan hinner vägverket bygga klart sina vägar innan tjälen går ner. och Sj kommer i tid utan snöhinder. Jag har inte heller ryggskott av snöskottande eller vedbärande.
  Fast jag börjar bli fet av allt detta latande.
  Jo jag älskar vintern också.

  Martin: 🙂
  Fast å andra sidan, den entreprenör som jag anlitar för att gräva och fixa på tomten ser med oro på ”vinter”vädret. Med de två senaste vintrarna i färskt minne har han köpt dyra maskiner och utrustning för att röja massor av snö… Han ser/såg fram emot att få ta del av de pengarna som andra nu sparar på att det inte snöar. Den enes bröd…
  Nåja, än är det långt till våren, det kan bli vinter och det kan komma massor av snö.

 • Kalluften finns över Ryssland och mitt ute över Atlanten, som kyls ned ovanligt snabbt väster om Brittiska öarna. Som en barrikad ligger rejält mild luft i ett stråk från Spanien över Frankrike, Storbritannien, Färöarna och Island, där en strid ström av passerande lågtryck passerar.

  Tror du att vi kan få in denna milda atlantluft över Sverige, eller blir Andersdagen vit som i fjol?

 • Perfekt att vi inte har snö, vore fint med en grön Jul igen, jag är glad så länge det inte kommer någon snö, men det är väll ganska ovanligt där jag bor,
  det skulle man då kunna kalla rekord,

 • Kvällstidning ett har rubriken : Nu kommer rysskylan, kvällstidning två: Ingen vinter i sikte.
  Man blir alldeles matt, i mina svaga stunder önskar jag mig en meteorologisk munkavle för kvällspressen…

 • Hej! Hörde för ca en vecka sedan om Stormgeos prognos. Den lovade trots allt en kall December och förutsättningar för en riktig vinter. Hur ser du på det? Tidigare vintrar har vi ju trots allt haft väldigt snabba omslag till full vinter… December bör ju vara en vintermånad och snö till advent/jul vill man ju ha 🙂

 • Vintern 2010/2011 kom tidigt – redan inovember. Hör i Västerås snöade det 3 dm om jag inte minns fel den 9 november. Sedan var det ganska milt innan kylan slog till i slutet av november och höll i sig länge.

  Vintern 2009/2010 vill jag minnas att vi här i Västerås hade en mild november, ungefär som nu. Vintern slog till under de tio första dagarna i december det årt. I mitten av november 2009 hade vi några dagar med upp till ca 12 grader varmt och jag kunde köra nedcabbat, -;)!

  Vad jag vill säga är alltså att kyla och vinter kan slå till fortare än vi anar det och att vintern faktiskt kan bli rejält kall fast det är milt i november. Det är vintern 2009/2010 ett bevis på. Detta är dock inget som förringar det faktum att medeltemperaturen har ökat de senaste åren sett ur ett globalt perspektiv. Vi har en naturlig variation i klimatet – människan spär dock på denna naturliga variation – KLIMATHOTET! Detta är också mänsklighetens största hot som borde tas på störe allvar. Oavsett vilket som bidrar mest till variationen i det globala klimatet så kan vi människor bidra med att minska och helst elliminera den fossila eldningen genom att tillvarata andra energikällor (vind, vatten, sol, fission och fusion). I alla fall ta fram metoder som drastiskt minskar utsläppen av växthusgaser (däribland förstås koldioxid) borde ligga allra högst upp på agendan!

 • Jag har också sett Aftonbladets krigsrubriker ”Rysskylan påväg till Sverige, Minusgrader – i hela landeeeetttt!!!!!!!!!”.

  Men den som tittar i prognoserna placerar säkert Aftonbladet i kaminen till kvällen, ifall att veden är slut.

  Vad har dessa krigstidningar fått sådana vansinnesuppgifter ifrån, Martin?

  Minusgrader i hela landet? De kan snacka för sig själva, det är inte ens hela Norrland som får minusgrader, och dessutom inte särskilt många, som lägst -5, kanske -10, grader. I söder plusgrader, men dimmoln och dis, och om man skall tro flera, mildare mot slutet, eller vad tror du?

  Nej, jag är trött på dessa kvällstidningar. Jag funderar på om man inte kunde skriva om att Tredje världskriget startat – det kan ju alla som tror på sedan sitta och frukta över, för enligt Aftonbladet kan man ju skriva vad som helst.

  Martin: Håller med. Ofta har journalisten som skriver en del koll. Men sedan lämnas materialet över till en rubrik- och en bildsättare. Det är då de stora klavertrampen i prognoserna uppstår.

 • En märklig sak som jag upptäckt på prognoserna för bl.a Nyköping, Jönköping, Örebro m.fl. för onsdag-söndag är att det står 2-4 plusgrader och moln. Men går man in på detaljerad prognos står det i alla fall under någon timme, ofta morgon -eller kvällstimmarna, byar av snöblandat regn, men prognoserna hos bl.a smhi och väder.svt säger bara fuktigare luft med moln och dimmoln, men det måste väl inte nödvändigtvis falla nederbörd bara för att det är molnigare, och det är väl dessutom högtrycksväder med lite moln. Håller du med mig om att det verkar lite konstigt att de av ren nödvändighet lägger in snöblandat regn bara för att det är molnigt väder?

  Martin. Hmm, ja.

 • Rysskylan verkar sannerligen komma för att stanna. Iaf enligt artikeln i AB:

  ”Högtrycket kommer framöver ge oss klara nätter med ett kallare klimat.”

  Klimatändring alltså….

  Martin: Jag såg det. Jag ifrågasätter hela storyn med ”rysskyla”. För mig innebär rysskyla att det blir kallt, och med kallt menar jag temperaturer under -20.

 • Oj, vad prognoserna skiftar. I fredags kväll sade de 5-8 grader i söder torsdag-söndag. Igår, lördag, hade värdena sjunkit till 3-4 grader, för att idag återgå till 5-8 grader. Tror du att det finns en chans för markant mildring mot slutet av veckan?

 • Hej , vad jag tycker är intressant med de senaste kalla vintrarna är att även om det varit kalla så blir inte minimitemperaturen lika kall som under motsvarande kalla vintrar i mitten på 80-talet eller krigsvintrarna , jag tror/vet att minimitemp under de 2009-11 vintrarna för officiell Gbg SMHItemp ligger på cirka 17-18 minusgrader , under 80-talsvintrarna cirka -23 och rekordet är från 1943 tror/vet jag med – 26.9.

  Det vill säga även om vi får kalla vintrar emellanåt så tenderar lägsta temperatur inte bli särskilt kallt i jämförelse med tidigare kalla vintrar , är jag helt ute och seglar nu Martin , är det kanske bara ett regionalt geografiskt fenomen ( Göteborg , västkusten ) eller kan man säga att det generellt är så ?

 • Hej Martin!

  Nu har jag läst Aftonbladets artikel ”Rysskylan kommer”, utlagd på webben. Där påstår de att du sagt att temperaturen håller sig under 0 grader i större delen av landet, vilket du inte har sagt på klart.se:s blogg. De nämner högtrycket som du nämnt, men deras beskrivning stämmer inte för fem öre. Det finns väl inga prognoser som säger klart, vindstilla och vintrigt väder i hela landet den kommande tiodygnsprognosen, som Aftonbladet påstår?

  Martin: Jag känner inte igen mig i citatet som det är återgivet. Jag har sagt att det kommer att bli minusgrader, men inte att det skall vara det alla tio dagarna, utan av och till under kommande tiodagarsperiod. Jag fick även frågan om jag höll med om StormGeo:s prognos att vintern åter skulle komma vilket jag inte gör. Det blir fortsatt sammantaget för årstiden milt väder -även om temperaturen under vissa perioder går ner på ett par minusgrader.

  Jag sade även att det var mildare än normalt trots att det på en del platser blir minusgrader. Tag tex Kiruna: Om normal temperatur är -8 och det istället är -3 så är det mildare än, eller inte lika kallt som, normalt. (Om det dessutom blir plusgrader som det ser ut att bli igen på onsdag så är det onormalt milt)

  Och så var det det där med Rysskylan. Var kommer den ”prognosen” ifrån? Jag tror att våra prognoser att det skall bli lite kallare (än det varit de senaste veckorna) har tolkats som ett omslag i vädret. Och blir det kallare så har väl det tolkats som att det kommer från Ryssland.

  Som sagt var, för mig är temperaturer under -20 kallt. Och skall man kalla något för tex ”Rysskyla” så skall det vara ett väderläge som gör att kalluft med ursprung i Ryssland kommer in över oss. Men det är inte den situation nu. Det är inte heller i närheten av ”kallt som i Ryssland” (typ Sibirien på vintern).

 • När börjar och slutar klimat respektive väder? Okey, krigsvintrarna kanske känns som långt tillbaka. Men det är det ju inte egentligen. Ryms nätt och jämnt inom ”mannaminne”. 🙂
  I början av november 1789, ett ovanligt år, var det mellan 10 – 15 plusgrader (okänd skala), och smultronen blommade, just som jag såg dem göra för blott nån vecka sedan. Skribenten undrar över konsekvenserna av ”…owanligen blida wäderlek” för skörden. Men ”…hemftäller den milda Förfynens fkickelse, fom ftyrer alt til det bäfta!”
  /Inrikes tidningar 1789-11-16/

 • Tack för svaret, Martin!

  Jag förstod hela tiden att det hela var överdrivet, och dessutom är det inte som i fjol. Enligt vissa prognoser blir det milt i söder mot slutet av veckan, men prognoserna skiftar hit och dit. Hoppas i alla fall på milt väder i slutet av november och början av december.

  Jag är trött på att Aftonbladet alltid skall överdriva, och sedan det där med klara nätter och ett kallare klimat? Kan dessa journalister inte skillnaden mellan väder och klimat?

 • En liten efter att ha läst inlägg och svar här en dit undrar jag vad diskussionerna här egentligen har för mening…. Kanske är jag för gammal, men vad har egentligen en blogg om väder för syfte? Ursäkta om jag låter gnällig, men det är hundra gånger mer informativt som yr och smhi gör, med onyanserad info. Kvällshälsningar från ett grått småland.

 • Vad hände med mildluften som i några dagar stått i prognosen?

  Efter att ha visat 5-8 grader för min hemort, Nyköping, torsdag och framåt, har värdena kraftigt sänkts till ca 1-2, i enstaka fall 3, plusgrader, och den 22-23 t.o.m snöfall.

  Finns det inget mildväder i sikte?

 • Håller med Daniel, prognoserna ändras extremt hela tiden. I helgen visade det milt väder för slutet av veckan, och så idag plötsligt kallt!

  Hur är det egentligen ställt med prognoserna?

 • Fredrik: Var får du fram att medeltemp för Stockholm i oktober 2011 skulle vara 11,0 gr. När jag läser tabellen hittar jag 8,5.

 • Fredrik! Medeltemperaturen för oktober var 8,5 i Stockholm, inte 11. Rekordet är 11, från 1961. Det går bakåt…