Supertyfonen Haiyan hotar Filippinerna

(TT)

Supertyfonen Haiyan har nu drabbat Filippinerna med vindhastigheter i byarna på drygt 76 meter i sekunden, uppgav landets vädertjänst. Jeff Masters på Weather Underground befarar katastrofal förödelse i ett samhälle med 40 000 invånare där tyfonen gick in över land.

Haiyan drog in över ön Samar omkring 60 mil sydöst om Manila efter att ha gått in över land vid kuststaden Guiuan, sade meteorologen Romeo Cajulis.

Redan i onsdags påbörjades evakueringar och elnät har stängts av i stora områden.

Bild från Earth Observatory. Tidpunkt för satellitbilden var 04:25 UTC den 7 november, 2013

När tyfonen vräkte in över Filippinerna rev den upp sex meter höga vågor som slog in mot öarna Leyte och Samar. Flera semesterorter hotades. På fredagsmorgonen hade vindhastigheten ökat till drygt 87 meter i sekunden med upp till 105 meter per sekunden i byarna, enligt det amerikanska tyfonvarningscentret.

Omkring en miljon människor har evakuerats till stormskydd. De har flyttats från kustsamhällen, flodstränder och höga sluttningar.

Haiyan väntas passera alldeles norr om Filippinernas näst största stad Cebu där omkring två och en halv miljon människor bor.

Skolor, affärer och kontor i centrala Filippinerna har stängts, allt fiske och alla färjor har stoppats, bussarna står stilla och omkring 200 lokala flyg har ställts in. Sjukhus, militär och hjälparbetare står beredda medan regnet vräker ner och taken slits av husen.

Enligt landets vädertjänst ska Haiyan, en av de kraftfullaste tyfoner som hittills registrerats, lämna landet på lördag.

Vindhastigheterna gör Haiyan till en av de fyra kraftfullaste tyfoner som hittills registrerats i världen och den starkaste som kommit in över land, enligt orkanexperten Jeff Masters vid USA-baserade Weather Underground.

Masters sade att han väntade sig en katastrofal förödelse i Guiuan, fiskesamhället med omkring 40 000 människor, där tyfonen gick in över land.

Kommunikationen med Guiuan bröts omedelbart när tyfonen slog till och civilförsvarets kansli sade att det var för tidigt att göra några bedömningar av skadorna.

 Vi är rädda eftersom det talas om att havet kommer att höjas, sade en kvinna på södra Leyte till en lokal radiostation. Det är kanske de värsta skadorna som någon stad på jorden fått utstå av en tropisk cyklon under det senaste århundradet, skrev Masters i sin blogg.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • 105 m/s!!! Det motsvarar 378 km/h!! Sjukt! Hoppas myndigheterna har koll på situationen…

 • 378km/h låter som man släppt en atombomb på stället!

  105m/s betyder att 136kg luft passerar en kvadratmeter varje sekund. Dessa 136kg har dessutom en hastighet på 378km/h. Svårt att tro att andra hus än betonghus står upp efter en sådan attack.

 • 105 m/s – det är mycket. 378 km/h låter mycket men när det gäller vindar säger det mig inte så mycket innan jag omvandlat km/h till m/s! De senaste åren har man mer och mer börjat ange vindens hastighet i km/h – vatje gång behöver jag omvandla till m/s genom att dividera med 3.6… för att få en uppfattning om hur mycket (eller litet) vind det är. Varför anger man inte alltid vind i m/s numera? När det gäller fordons hastighet eller rättare sagt fart (hastighet innehåller egentilgen en rktning också, dvs är en vektor där farten är absolutbeloppet av vektorn…) är km/h (eller miles/h) det som man normalt förhåller sig till och kan associera till.

 • Vad är orsaken till dessa extrema vindhastigheter och stormens oerhört stora omfattning?
  Vart har den fått sin kraft ifrån?

  Martin: Orkanen får sin kraft från det varma havsvattnet. Ju varmare hav, desto mer kraft. (Det måste även vara en bit ifrån ekvatorn för att få till rotationen i stormen)

  Energin kommer från den så kallade ”latenta värme” som finns i vattenånga. Det gr åt energi för att avdunsta vatten och det frigörs energi när vatten kondenserar. Och det senare, kondensation av vatten, sker i alla moln. Det är det som ÄR molnet, vattenånga som kondenserar till vattendroppar.

  När ovädren drar ut eller bildas över varma vattenytor så finns det dels värme underifrån som i sig driver processen, dels finns det massor av fuktig luft. Det finns alltså kopiösa mängder energi.

  Den här energin omvandlas från latent energi i vattenånga till värmeenergi. Det gör att luften stiger snabbare inne i molnet än under molnet. Det gör i sig att rörelseenergin ökar i molnet och att vindarna blir kraftigare.

  De som har följt diskussionerna här på bloggen borde inte bli förvånade över att det dyker upp ”superstormar” till följd av varmare havsvatten. Det är en av alla fingeravtryck som den globala uppvärmningen lämnar efter sig.

  Som jag skrivit tidigare: Ca 3% av energiobalansen till/från Jorden värmer luften, medan ca 90% går åt till att värma haven. Nu utgör ju haven en väldigt stor massa i relation till luften, men att de blir varmare råder inget tvivel om.

  Även om denna värme skulle kunna hamna i kallare områden så kan man inte utesluta att en del hamnar i tropiska vatten och därmed bidrar till dessa kraftiga stormar.

 • Hej, Stiftelsen Saves The Worlds filippinska representer, bor i några av de värst drabbade områdena.
  En i vad som en gång var Tacloban city, och en i Cebu regionen.

  Vår kvinnliga representant Ivona Carcedo i Cebu har skrivit sin historia och publicerat den i vår blogg, Ni kan läsa inlägget här: http://blog.savestheworld.se/the-worlds-deadliest-super-typhoon-haiyan-and-its-destruction/

  Hoppas ni får en djupare förståelse för situationen där nere när ni läser denna personliga berättelse!

  Dela gärna med er!

  Tack från oss i styrelsen!

 • Öhh, vilka är styrelsen i ”Saves The World”?
  Inga kontaktuppgifter via whois och sajten ligger hos GoDaddy i Holland, ett budgetwebhotell. Registrerad för mindre än en månad sedan. Telefonnummer till en mobil som inte ger någon träff. Däremot går det att hitta inlägget på ett flertal bloggar…

  Luktar illa, tycker jag.