Stor katastrof på Filippinerna

(TT)

I Tacloban på ön Leyte, varifrån de första rapporterna om döda kom på lördagsmorgonen, bor omkring 220 000 människor. Så gott som samtliga hus i staden är raserade.

Räddningsmanskapet hittade döda människor liggande på gatorna, sade kapten John Andrews vid landets civila flygmyndighet.

Samtidigt kom rapporter om människor som svepts ut i havet och kroppar liggande längs vägarna.

I Tacloban berättade en lokal journalist att han sett dussintals döda vid vägarna och kroppar staplade i en kyrka inne i staden och också många döda i grannstaden.

Tusentals filippinska soldater gjorde sig redo att försöka nå de isolerade samhällen som träffats av Haiyan. De gav sig ut för att ta sig fram till de värst tyfondrabbade områdena. De slogs mot tiden. Totalt utslagna kommunikationer och oframkomliga vägar var deras största utmaningar.

Regeringen, Röda Korset och militären sade att det viktigaste nu var att försöka få kontakt med samhällena på öarna Leyte och Samar som drabbades av tyfonen när den var som starkast.

Militärflygplan och helikoptrar började på lördagsmorgonen att transportera räddningsutrustning till Tacloban.

Internationella Rädda Barnen är en av de hjälporganisationer som har personal i den katastrofdrabbade staden Tacloban.

Filippinerna har inte bett om omvärldens hjälp, men Anna Lindenfors tror inte att resurserna räcker.

På morgonen var tyfonen på väg bort från Filippinerna och på väg mot Vietnam. Haiyan har förstört och dränkt hela samhällen och orsakat jordskred och översvämningar.

Enligt Anna Lindenfors kan bli aktuellt för de filippinska myndigheterna att be omvärlden om hjälp allteftersom katastrofens omfattning klarnar.

TT: Uppgifter som kommit under natten talar om enorm förödelse, och mycket tyder på att det är en jättekatastrof. Delar ni den bedömningen?

 Problemet är att vi inte kan kommunicera med folk där. Hela kommunikationssystemet är utslaget, det ligger nere i hela regionen, säger Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna, till TT.

 Ja, det är vad vi befarar också, säger Lindenfors och fortsätter:

 Det område som är värst drabbat har vi ju ännu inte kunnat nå fram till, och det i sig är ett tecken på att det är hårt drabbat. Av erfarenhet vet vi att när det har varit stora katastrofer tar det längre tid innan vi får en översikt. Det kommer förmodligen att ta flera dagar innan vi vet riktigt, och det är sannolikt att siffran 100 döda kommer att stiga.

 Jag vet att filippinska staten gör mycket, liksom organisationer som Rädda Barnen och andra. Men vi behöver verkligen stöd med pengar utifrån så att vi kan se till att barn, deras föräldrar och familjer får den hjälp de behöver, säger hon.

 Det har vi sett hända förut. Filippinerna är duktiga på att hantera liknande händelser, men när de behöver hjälp utifrån så ber de om den.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Jaa, arma människor ! Och Filippinerna ligger ju i ett område som drabbas av dessa tyfoner!Inte länge sen tyfonen Usagi härjade !

 • Vilka är de högsta uppmätta medelvind och byvindhastigheterna på väderstationer. Jag vill kunna jämföra med t ex Simone när Hallands Väderö hade 28 resp 41 m/s.

 • Såg en siffra på 76 m/s.Om det var byvind eller medelvind framgick inte.

 • Eftersom vindenergin ökar med kvadraten på hastigheten så blir väl förödelsen därefter, dvs 4-9 ggr värre, men det är lite svårt att jämföra. Hur många människoliv tog Simone?

 • Och en del säger att högre temperaturer pga den global uppvärmingen är bra för naturen och människor
  Högre temp= större energi i orkaner och stormar.

 • torun
  IPCC påpekar att dessa händelser INTE ökar.
  Vad gäller Martin?
  Låter du oss sväva i okunskap?

 • Lasse,
  Du har missat vad jag skrev.
  Jag skrev att högre temperaturer ger mer energi som gör att orkaner och stormar får mer fart och kraft.

  Du skriver om antal.
  Jag skriver om intensitet ocjh kraft pga tillskott av energi.