Stormen Svea under fredagen

Stormen Svea fredag 2 januari, 2015

Året har precis börjat och vi inleder med en storm. Det är ”Svea” som drar in under fredagsdygnet.

Lågtrycket som föranleder stormen kommer att passera över norra Svealand/södra Norrland under fredagen. Men här blir det inte så blåsigt. Nej, det är ett par mil söder om  själva lågtrycket som de kraftiga vindarna tar i.

Stormen Svea fredag 2 januari, 2015Det blir blåsigt från Vänern/Örebro län/Svealand och söderut. Vindhastigheterna kommer i allmänhet att hamna på 15-20 m/s, men vindstötar/vindbyar kan nå upp till omkring 25 m/s.

SMHI har gått ut med en klass-2 varning för byvindar över 25 m/s i Västra Götaland, Halland, Jönköping, Östergötland, Öland och Gotland. Övriga Götaland och södra Svealand har klass-1 varning (för vindbyar öve 21 m/s).

De kraftiga vindarna kommer att ställa till med problem, störningar och avbrott i samhällsfunktioner. Tex kommer en del trafik att ställas in till följd av risker för att stormfällda träd skall blockera vägar och järnvägar.

Vi kan inte heller utesluta skador till följd av att lösa föremål blåser omkring. I och för sig så hade vi ju en (nåväl försvagad) storm för en månad sedan som fungerade lite som ett vaccin eller påminnelse om vad som behöver ses över när det blåser kraftigt. Den kan ha gjort att många redan har vidtagit relevanta åtgärder för att förebygga skador.

I samband med att lågtrycket under natten mot lördagen drar vindare in över Finland så öppnas porten för nordliga vindar att svepa ner över Sverige. Det är både torrare och kallare luft som drar in och temperaturen sjunker.Under söndagen har det hunnit bli minusgrader eller i alla fall nollgradigt i hela landet.

Men först alltså riktigt blåsigt väder i Götaland och Svealand under fredagen.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Vindprognoser är numera viktig information för handeln på nordiska elbörsen. Tittade just in på nordpoolspot.com och om jag tolkade prognoserna rätt kommer vindkraften idag (2/1) att stå för ca 25 % av Sveriges elkonsumtion. I Danmark, håll i hatten, kommer vindkraften att svara för drygt 105% av landets elkonsumtion.
  Att det blåser rejält är alltså positivt för miljön och klimatet då vindelen ersätter smutsig kolkondenskraft någon annanstans i Europas sammanlänkade elnät. Blåser det alldeles för mycket är det dock negativt för då stängs vindsnurrorna ner.

  • En annan märklighet, under de tidiga morgontimmarna igår producerades det så mycket vindel i Danmark att spotpriset blev negativt, -30 öre/kWh Antagligen var konsumtionen för låg och överföringskapaciteten till andra länder för dålig, så att elen blev osäljbar.
   (Tänk er här en elbil med ett smart laddningssystem som passar på och gör att ägaren får betalt när bilen laddas. Eller en smart elpatron i ackumulatortanken…)

 • När kommer de börja snöa? Och när kommer kylan . Just nu när man är ute då är det varmt är de normalt att de är så?

   • Det var kallt en vecka efter jul, redan glömt kylan? En normal vinter växlar mellan mildare perioder och kallare.

 • Så..den stora frågan för mig som hojåkare å allmän snöhatare..hur blir vintern iår? Bor på möja i skärgår’n..

 • Det kommer mer storm med olika namn men det ser ut att vinter är slut. Jätte positiv NAO i nära framtiden och det betyder ingen vinter kvar. Kalt snö och vinter för sydöstra Europa är på väg.

 • Jag planerar att resa till tallin med kryssning ikväll och tillbaka på söndag. Är det säkert?

 • Det blåser på Småländska höglandet men inte är det någon storm som väl är . 15 m/s är inte så farligt plus att det regnar så visst är det ruggigt . Härligt att det är så milt 6 + ingen snö . Hoppas att det inte kommer någon snö mer, nä tacka vet jag mildväder det är så underbart .( Vad säger alla snöälskare haha)

  • Att vi inte gnäller efter några dagar med blidväder.. Skrattar bäst som skrattar sist..

   • Hej snögubben . Jodå jag tycker att ni /du gnäller rätt bra när det råkar vara milt . Sen kan man undra ,och det är en fråga till Martin? Blåsten eller stormen som drog fram igår Fredag var som väl var inte så farlig på Småländska höglandet . Men natten till idag Lördag var så mycket värre 18-20 m/s . Det är mycket märkligt att man inte gick ut med några varningar då ? Heller har jag missat något ? Att det skulle blåsa okej men här var ju nästan storm . Ibland tycker jag ni har lite märkliga prognoser.

 • Visa av förgående flopprognos från SMHI angående stormen Alexander ( javisst, den på Hanö) så gjorde Falkenbergs och Varbergs kommun absolut ingenting extra denna gång SMHI flaggade varningsnivå2. Och mycket riktigt hände det inte mycket här denna gång heller. Lyckades hitta en vindby som nådde 25 m/s på Vivakarta, det var allt. Inte mycket att komma med för vindpinade halläningar…jo, det föll ett träd på 153:an också

 • Hittade 17m/s på min väderstation som sitter dåligt monterad, och ett av grannens träd blåste ner.

  http://www.vk.se/1353751/kronika-ca-3-000-tkn
  Den tidningen brukar jag inte läsa, men rubriken var det inget fel på. ”Efter köpfesten kommer baksmällan.”
  Även runt mig jublar handlare efter lyckade helger. Vi fortsätter nog sätta rekord här med.
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser–utslapp-av-svensk-konsumtion/

  Nåja, här kommer en baksmälla till.
  http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/weekly.html
  https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/
  Koldioxiden redan över 400ppm den 1:a Januari vid Mauna Loa.

  God Fortsättning!

  • God forts själv, Trötter! Bra du håller koll på väder-/klimatdata åt oss. Enl 2-årsdiagrammet borde toppvärdet för 2015 ligga på ca 404 ppm, så 400 ppm redan nu stämmer bra med trenden. Fast tempen vill ju inte öka riktigt i samma takt än, som tur är. 🙂

 • Jag har en fråga till dig Martin. Det är som så att natten mot lördag här i Lund så såg och hörde jag en kraftig blixt slå ner över västra Lund. Hur vanligt är det att det åskar vid denna tiden på året? Och har smhi noterat någon åskaktivitet?

 • Fråga skitblaskorna Aftonbladet o Expressen . Det är ju kaosväder varje dag enligt dem . Fråga för guds skull inte Smhi eller Martin för de vet ju knappt hur vädret blir dagen därpå. Det är inte mycket som stämmer. När det varnars för storm så blir det bara lite blåsigt eller tvärtom. (PS hoppas inte på snö o kyla det är bra som det är med 4-5 grader varmt , är det då sol så blir det ännu båttre .

 • Eftersom är det bara intressant angående stormars namn. Hur kallas nästa stormen och vem bestämmer namn iaf? Det blir massor av dem förekommande månaden och det blir bra om man vet mer. Hoppas för vinter nästa år då.

 • Hej.
  Det börjar tyvärr trilla in en del prognoser som säger att det kommer bli kallare.
  WSI´s senaste prognos menar på att riskerna för kallare väder ökar. De säger sig även se att kylan kan hålla i sig längre än vanligt. Se länken nedan.
  http://www.wsi.com/2e8cc062-b866-4cd2-8ca0-a2bc44f11ab8/news-scheduled-forecast-release-details.htm
  Jag hittade även den här artikeln idag.
  http://www.express.co.uk/news/nature/549619/2015-weather-forecast-UK-five-months-cold-winter
  Man får ju hoppas att det inte ligger mycket sanning i den!
  Jag hoppas på mild väder fram tills vår och en lika fin sommar som vi hade förra året.

  Mvh // Söder

  • Ingen fara Söder. Det är bara artiklar. Vinter finns det inte i år. Mild men blåsigt blir det.

   • Vinter finns varje år, vi har redan denna vinter haft rejäl kyla (veckan efter jul) som var en kraftig köldknäpp. Du är naiv om du tror du kan slippa vintern

    • Jo en veckans vinter,. Jag trode att vinter håller sig minst ett par månader. Iaf den är slutt, minst i södra Sverige.

     • Så du förväntar dig konstant minusgrader från den 1 December till 31 Februari? Väldigt naivt och du får bege dig ännu längre norrut än Sverige
      för att finna sådant extremt klimat

      Bara vintern 2009/10 som var extrem hade månadsvis minusgrader, och det är inte en vanlig vinter. En normal vinter pendlar mellan milda och kalla perioder, så har det alltid varit

      Definiera gärna södra Sverige också, säger ingenting med det uttrycket då var och varannan har olika åsikter om ordet

      Och kylan kommer tillbaka även ner till Skåne kan jag lova, det är bara början på Januari så allt kan hända

     • Jag hoppas att du har rätt Dimitrios! Men som Albin säger, vintern i Skåne har precis börjat. Kan fortfarande bli kallt tyvärr. Martin! Vad TROR du om den resterande vintern?
      Mvh // Söder

 • Vinden är inteförödande för vindkraftverken utan vindkraften är förödande för människor.
  Vindkraften skall inte ta hänsyn till människor, djur eller natur säger Bailand och Åsa Romsson

  Som svar på Bailands och Åsas som tvingar vindkraften på människor.
  Många mins Ådalskravallerna med militär som ställde upp mot streikande. Idag ställer Socialdemokratiska regeringen och miljöpartiet upp med vindkraften med ”Infraljud som vapen” mot folket.

  Infraljud som vapen
  2015-01-14 19:14 | Akustiska vapen.
  Problem för krigssjukvården behandla skador efter ”mindre dödliga vapen”
  Källa: Från FOA-tidningen nr 2-1998
  Av B Thomas Kjellström
  Akustiska vapen
  Som exempel på akustiska vapen kan nämnas infraljudsvapen. Infraljud är ljudvågor med så låg frekvens (under 20 Hertz), att det mänskliga örat inte kan uppfatta dem – man kan alltså inte höra infraljud. Däremot vet man, att människan kan påverkas av infraljud på andra sätt. Ett exempel är det infraljud som en väderfront föregås av. När en sådan front rör s ig genom atmosfären, bildas infraljud framför den, som bogvågen framför ett fartyg. Detta infraljud k an nå oss något dygn innan själva fronten kommer fram, och det finns de som anser, att den väderkänslighet som vissa människor känner av i form av t ex trötthet och huvudvärk något dygn eller några timmar för e ett hastigt omslag i vädret, beror på infraljudet , som föregår fronten.
  Infraljud bildas också av vissa maskiner och har ibland ansetts vara ett hälsoproblem inom industrin. Infraljud kan färdas lång a sträckor utan att det dämpas nämnvärt. Vattenkraftverk, t ex i Norrlandsälvarna, bildar under vissa omständigheter ett kraftig t infraljud (upp till 1 megawatts effekt), som har kunnat registreras i atmosfären på upp till 500 km avstånd från kraftverken.
  Akustiska vapen finns som prototyper. De finns i form av fordons- eller helikoptermonterade vapen och som handburna ”akustiska gevär”. Man har även gjort försök med akustiska ”staket” för att avspärra markområden eller byggnader.
  Ljudvågorna från akustiska vapen kan påverka innerörats hårceller och ge yrsel och illamående, ungefär som åksjuka. Vissa frekvenser och intensiteter av ljudvågor kan åstad- komma resonanssvängningar i inre organ som kan leda till smärtor, kramper och till och med i vissa fall döden. Effekterna på kort och lång sikt på de olik a organen i kroppen och på de celler, som bygger upp dem, är i princip helt okända, liksom eventuella effekter på de enskilda cellernas olika beståndsdelar.

  http://www.lakartidningen.se/…/Vindkraftsbuller-ar-inte-et…/

  Vittnen talar om deras lidande från vindkraften.
  https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88&feature=share