Stormen Isaac över Haiti

(TT)

Stormen Isaac har tidigt på lördagen lokal tid nått Haitis södra kust. Tungt regn och hårda vindar piskar stränderna, enligt amerikanska observatörer.

Den har just nått land väster om Port-au-Prince, säger Jessica Schauer, taleskvinna för USA:s nationella orkancenter till AFP.

Starka vindar på nästan 30 sekundmeter slår mot Haiti. När stormen har närmat sig städerna har gator tömts och bara ett fåtal bilar har gett sig ut efter mörkrets inbrott. Under fredagen uttryckte många i de primitiva läger som upprättats efter jordbävningen 2010 stor oro.

Vi är inte redo, sade Martine vid ett läger där tusen familjer bor, till AFP.

När de regnar står vi under tält med hål. Det finns många barn och vi vet inte vad vi ska ta oss till om vi måste evakuera.

Det råder brist på både dricksvatten och offentliga toaletter, vilket lett till kritik mot att regeringen inte gjort tillräckligt. President Michael Martelly har dock ställt in en resa till Japan och rest runt bland tältlägren och delat ut mat och filtar, säger en regeringstalesperson, enligt AFP.

Hjälporganisationer varnar för att stormen kan leda till att sjukdomar sprids och dricksvatten förstörs.

Vi måste försöka undvika ett utbrott av kolera, säger Leo Guido som representerar Världshälsoorganisationen på Haiti.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Hej!
    Kan man ”misstänka” att rester av denna orkan kommer orka över Atlanten till oss och i så fall ungefär när i tid? Jag har vid tidigare orkaner runt mexikanska golfen tyckt mig se att någon vecka efteråt så har vi haft kraftiga regn eller hårda vindar hos oss (i mitt fall norra Sverige/Tornedalen). Jag är lantbrukare och som många andra i fas med skördeplanering varför kraftiga skyfall påverkar oss kraftigt. Tacksam för kommentar.
    Mvh Mattias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *