Oväder, journalistik och mångfald

Av Martin Hedberg

Nu har stormen Simone dragit in över land. SMHI har i och för sig nedgraderat stormen till klass-2 för Bohuslän, men det är och blir fortfarande riktigt blåsigt och klass-3 varning för Hallands län, Jönköping, Kronoberg och Skåne (de västra delarna av de sistnämnda).

Det är och kommer att vara stora störningar i trafiken till lands, sjöss och flyg. Vägtrafiken över Öresundsbron har stängts av och SJ och andra tågbolag har ställt in trafiken på ett stort antal sträckor i södra Sverige.

Jag har deltagit i chatt och livesändningar med både SvD och Aftonbladet läsare idag. Många har varit oroliga och/men en del har uttryckt att samhället tar i i onödan: Att stormen inte ställer till med så stora problem.

Det har även varit intressant att se hur media och journalister hanterar stormen. I och med att det är så många tidningar som sänder webb-TV så har möjligheter liknande det vi tidigare sett i USA växt fram även här: Reporter i vind- och väderpinad miljö. För tio år sedan så var det bara SVT och TV4 som sände rörlig bild vid extremväder. Då blev det dessutom bara som inslag i ordinarie nyhetssändningar. (Jag var med för SVT:s del vid tex översvämningarna Svealand och södra Norrland.)

Nu kan man bygga upp ett helt program kring en enskild väderhändelse. Och många är de journalister som står med mikrofon och öronsnäcka i regn och rusk och förmedlar hur besvärligt det är att vara ute. Samtidigt fyller programmet en viktig funktion för att beskriva mångfalden i vårt samhälle. SVT:s och TV4:s lokalredaktioner får konkurrens. I och för sig bara för en dag, men den moderna teknologin skapar ändå förutsättningar för att kommunicera betydligt mer än tidigare.

Det här är bara början på en nygammal företeelse.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Hela min familj har tagit på sig hjälmar och övrig
  skyddsutrustning inför stormen. Skulle gå ut och handla mjölk till barnen vid närbutiken ca: 50 meter
  från mitt hem – trots att hustrun bundit fast mig i
  en extra-stark lina och förankrat den väl så svimmade
  jag av skräck innan ytterdörren öppnades. Följer med
  intresse alla sändningar som kan förmedlas i stormens
  öga.
  Snälla lura inte folk och skräm inte upp utan anledning.

  Skäms på Er vädergubbar !

 • Hur tänkte beslutsfattarna på klart.se ? Man tar bort sjövädret men behåller golfvädret! Jag tror att sjövädret är lite viktigare än FjollGolfVäder!

  Gör om – gör rätt!

 • Kl är 21.oo måndag kväll.
  Stormen slår till?
  Den här dagen/kvällen har varit den mest vindstilla på över en vecka, minst…
  Braskande löpsedlar, larmande rapporter på radio och i Tv..Men var är hon den där Simone?
  Hon blev nog blyg av all uppmärksamhet och tog en annan bana…
  Ty, här över Östergötland vilar lugnet en stilla höstkväll…
  Tro inte på allt som prånglas ut i massmedia…
  Verkligheten överträffas allt för ofta av dikten.

 • Sverige är ett avlångt land. Faktiskt blåst rejält här vid Öresundskusten. Först när det ljusnar blir nog omfattningen av stormens framfart klar. Mojnat en hel del nu, men vågade mig inte ut bland flygande trädgrenar och bråte när det stormade som värst. Misstänker att det kommer att synas en hel del stormfälld skog i Sydsverige imorgon.

 • Har ni ingen Tv att kolla på? Det blåser för fullt i Västra Götaland just nu! Trodde heller inte det skulle bli något av stormen men den kom snabbt vid 2000-tiden, strömlöst och träd på fall. Obehagligt med så hård vind och kraftigt regn ifrån sidan, marken vattensjuk redan. Mycket bra prognos Martin och alla andra på Klart.se

 • Hej,
  Jag sitter I Baltimore, MD där super-storm Sandy slog till för ett år sedan. Jag kan mycket väl se det kaos och förstörels som Stormen Simone har skapat i Sverige. Jag kan bara hoppas att de svenska myndigheterna kommer att ta hand om drabbade på ett bättre sätt än vad de gjorde i Maryland.
  Men hur förklarar man myndigheternas flathet med att låta tusentals Malmö supportrar åka genom stormen och gå på en allsvensk fotbollsmatch mitt i Orkanen? ( Stormens mitt måste ha passerat Borås under matchen). Vad jag förstår var det livsfarligt att vara utomhus och var någan av fansen i verklig fara?
  Sven Sore

 • Bra inlägg Sven Sore! I Sverige finns det gott om folk som tycker att stormar och oväder är småsaker som kan negligeras. När jag är orolig för min skog och mina fastigheter så är det alltid någon som skrattar och tycker att det bara är små materiella ting och inget att oroa sig för. Urbotat korkat att spela fotboll just under stormen, skapar om inte annat dålig respekt för funktionerna inom samhällsberedskap.