Spring inte till TV-sändningar

Av Martin Hedberg

Det är när det gör ont som man lär sig bäst heter det. Under min första sommar på SVT (jag jobbade där mellan 1999 och 2005) så var jag på väg att missa en sändning. Det var en fredag och Rapport Morgon.

Jag vet att det var en fredag eftersom det som gjorde att jag ställde till det för mig var jag mellan nyhetssändingarna gjorde ett litet vädersnack om helgvädret med programledaren Marianne Rundström. Detta samtal blev ett litet hack i rutinerna som annars bestod av två sändningar per timme som avslutade nyheterna.

Efter helgvädersnacket gick jag tillbaka till väderredaktionen. Ut i studiokorridoren och sedan en trappa upp. Jag skulle, som jag gjorde mellan varje sändning, uppdatera väderkartorna och rendera om grafiken. Det här brukade ta 15-20 minuter, precis lagom för att sedan gå ner och ställa sig i studion för nästa sändning.

Vad jag inte hade tänkt på var att jag tappat en kvart av min knappa halvtimme genom intervjun om helgvädret. Plötsligt ropar en av grafikerna som satt i rummet intill: ”Martin, du är i sändning!!”. Det är jag inte alls det, jag sitter här tänkte jag först. Sedan tänkte jag att jag kanske glömt stänga av sändaren till mikrofonen, men det är dels ljudteknikerns sak att dra ner min volym i kontrollrummet, dels hade jag (nog) varit tyst.

Men plötsligt inser jag att jag skall vara i sändning. NU. Där ner i studion sitter Rikard Palm och kallpratar medan folk i kontrollrummet undrar var jag är. Jag rusar ut ur rummet, ner för trapporna, spurtar i studiokorridoren, sliter upp dörren till kontrollrummet och säger: Det är lugnt, jag fixar det här. Jag har aldrig tidigare, eller senare, kommit så snabbt på plats framför kameran.

Jag börjar prata om vädret i norra Norrland. Samtidigt tänker jag att det går oförskämt bra. Rusa från redaktionen till studion och ändå ha så bra koll på vad jag skall säga och agera.

Jag har precis börjat på vädret i södra Norrland när jag inser vad mitt problem egentligen är. Det är att jag behöver andas och det ganska rejält. Genom min tjurrusning har jag genererat en portion koldioxid i blodet som kroppen nu efter ett par tiotal sekunder behöver ventilera ut. Jag kämpar emot. Jag behöver flåsa ett par gånger, men det skulle se rätt dumt ut i TV. Men jag kan inte vänta den halva minuten det tar mig att på snabbaste sätt beta av Svealand och Götaland för att sedan lämna tillbaka till Rikard.

Jag försöker så gott det går tala samtidigt som jag andas både in och ut. Jag känner hur svetten tränger fram i pannan. Det här var inte så lätt och bra som jag trodde för en halv minut sedan. Till slut har jag forcerat igenom vädret i hela landet och kan bolla tillbaka till Rikard. Lampan på min kamera släcks och jag får andas på riktigt.

Det var lärorikt. Spring aldrig till en sänding. Regel nummer ett är givetvis att vara väl förberedd och i tid, men om man till äventyrs skulle vara sen: Gå. Kollegorna är tränade på att göra rockader och improvisera. Det är en charmig del av att jobba med direktsänd TV.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej! Jag har frågat john men har inte sett till något svar. Jag tittar ofta på erat väder över Tärnafjällen och Västerbotten. Jag undrar varför står det en dag kan stå mm och nästa dag kan det stå cm på nederbördskartan.
  Stressa långsammare när du ska i sändning..

  Martin svarar
  : Hmm. Det skall vara i millimeter. Som tumregel gäller i och för sig att 1 mm nederbörd som kommer i form av snö blir ungefär 1 cm snö på marken, men nederbörd anges i mm (dvs den mängden man får om man smälter snön).
  Snödjup däremot (den samlade tjockleken av snön som ligger på marken) anges i cm, kan det vara det som ligger bakom det hela?

  Och tack för rådet. Jag lärde mig av mitt misstag, har aldrig sprungit till en sänding efter det. Jag har givetvis varit sen någon gång, men då får man göra avkall på något annat. Tex kanske man skippar sminket, man sänder i de kläder man råkade ha på sig, man hinner in kontrollera att grafiken fungerar osv. Men man springer inte. Fysiskt.

 • Att springa till en direktsändning kan kanske jämföras med att vara sen till en start med en grupp JA37. Man måste ändå dra hela checklistan, under tiden som de tre andra väntar otåligt på mitt klartecken!

 • Du kanske skulle träna litet? Strongt av dig i alla fall att ha den sinnesnäraron du hade. Jag menar, du sprang t i l l sändingen, utan att gömma dig, och fullföljde.
  Kan bara jämföra med en tenta jag höll på att försova mig ifrån. Var där genomdrypande av svett och ”skam” fem minuter innan salen stängdes – skrev VG.

  Martin svarar: Att ge upp finns inte. Konditionen var det nog inget fel på. Men kroppen gick från vila (kontorsstol) till sprint och (lite) stress utan att ens ha andats in lite extra luft. När man sedan står framför kameran så är den väldigt avslöjande. Minsta tvekan, felsägning, nervositet mm går igenom direkt. Det var därför jag dels var lite imponerad av mig själv (i början 🙂 ), dels kom att fundera mest på om det syntes att jag blev andnödig och svettig i slutet. Men när jag sedan kollade med kollegorna så hade det inte synts lika mycket som jag upplevde stressen.

 • Förresten, det var ju inte därför jag skulle skriva. Jag bor på Öland, och era nederbördsprognoser för oss är oftast käpprätt’ galna. Nu står det t ex att vi på tisdag ska få 24 mm. Får vi 4 av dessa 24 blir jag inte förvånad. Regnskugga, flackt landskap, omgivande varma, grunda vatten reducerar regnen ofantligt. Det är bara, säger vi här, Polen-väder som ger mycket regn:
  ”Sydost vind och käringträta slutar i tårar”. 🙂

 • hej igen!nu läser jag erat väder och hittar igen nederbörden angiven i cm.. alltså i Laisholm västerbotten fredagen den 12 nov kommer det 1.2cm nederbörd.. dvs 12 cm snö? då ni skriver cm är det snö eller vatten?

  Martin svarar: Hej igen. Troligen är det systemet som övergår från mm till cm när värdet på nederbörden större. Formellt sett skall nederbörden anges i mm i smält form. Om det står 1,2 cm så är det 12 mm i smält form. Angivelsen av cm eller mm skall inte ha med formen av nederbörd att göra, men jag skall kolla upp det hela.

 • Hej jag har en liten fråga jag funderar på praoa som meteorolog var ska jag söka på Smhi eller nåt annat, skulle vilja ha svar så fort som möjligt:)

  Med vänliga hälsningar Jesper Holmgren

  Martin svarar: Ring SMHI, 011-495 82 00, och fråga.