Partiell solförmörkelse

Martin med svetsglasögon för att observera solförmörkelsen

Av Martin Hedberg

Just nyss låg Jorden, månen och solen på en linje. Med månen mitt emellan Jorden och solen så skymmer månen ljuset från solen innan det når Jorden.

Det är fascinerande. Det blir så tydligt att planeterna verkligen är fysiska föremål som roterar kring varandra i rymden. Både det faktum att solen skymts och månens själva rörelse förbi solen.

Det vi nu bevittnade var en partiell solförmörkelse. Som mest var omkring 80% av solen skymd. Solförmörkelsen kunde ses från Europa, norra Afrika, mellersta östern och södra Asien.

Tyvärr hade vi en del moln som skymde utsikten för oss här i Sverige. Dessutom skedde det när solen stod lågt över horisonten varför många inte kunde se förmörkelsen.

Satellitbild över Europa kl 09 svensk tid.

Det var klart väder i norra Norrland, men här var solen precis på horisonten eller under den vid tidpunkten för solförmörkelsen. Man bör kunna ha sett förmörkelsen från Ångermanland och Medelpad. Södra Sverige var täckt av moln undantaget en glugg över Mälaren/östra Svealand och delar av Halland.

Bakom mina svetsglasögon…

Missade ni solförmörkelsen? Det kommer tre (partiella) solförmörkelser till i år. Ingen av dem dock över Sverige. Den närmaste blir i sommar i norra Ryssland, Alaska, Kanada och Island. De två andra kommer att kunna ses från Antarktis senare i år.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin.

    Nu kommer omslaget precis som du förutspådde.

    Är detta en början på ett ”normalt” sydvästläge, där lågtryckstrafiken över atlanten kommer igång igen?

    /Mattias

  • Vi hade flyt här i Västerås och kunde se förmörkelsen innan det mulnade på. Månen måste varit på en bortre del av sin elliptiska bana runt jorden för den var uppenbart mindre än solen. När den skymde solen som mest såg den ut som en liggande skära på en moské, där ändarna kom nära varandra.

  • Jag bor i Nyköping, och när jag skulle se SMHI:s väderprognos talade de om solförmörkelse med tyngdpunkt över norra Sverige med en maxskuggning på 85%. Jag gick genast ut och fick till syn att himlen i öster var mörkröd. När solen steg upp såg den ut som en halvmåne, och månskivan tyckes rubba på sig eftersom att ”halvmånen” ändrade form från vänsterriktad till liggande som en banan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *