Snöfall och blåst på söndag eftermiddag

Av Martin Hedberg

På söndag eftermiddag drar ett område med snöfall och blåst in över Västkusten. Under kvällen drar det in på bred front in över övriga Götaland och efterhand även Svealand. Det kan vara inslag av regn i södra och västra Götaland.

Det blir även blåsigt varvid det kan/kommer att bildas drivor.

Det här snöfallsområdet är inte lika omfattande eller kraftigt som de tidigare vi haft under december. Men med tanke på att det är många som är ute och reser just denna helg så kan det trots allt ställa till med en hel del problem för resenärer i södra Sverige.

Skall man resa i, till eller från Götaland och Svealand så bör man vara ute i tid. Kan man så bör man plansera så att man slipper hamna i snöområdet, dels för sin egen skull, dels för att underlätta för snöröjningen och medtrafikanter. Följ nederbördsprognoserna på våra nederbördskartor.

I Norrland fortsätter det att vara kallt och inte så blåsigt. Jag väntar lite lättare snöfall i södra Norrland under lördag och söndag.

Under julafton blir det molnigt eller mulet på de flesta platser i Sverige. Det kommer att snöa av och till från Jämtland till Småland, längst i söder med inslag av blötsnö.

Temperaturerna har till Julafton stigit något och det blir noll till +3 i Götaland, omkring noll i Svealand, 5 till 10 minusgrader i Södra Norrland och 10 till 20 minusgrader i Norra Norrland.

Under Juldagen blir det ytterligare någon grad mildare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Svar till Martin:

  I Skåne ser julaftonen ut att bjuda på regn och 2-5 plusgrader, enligt YR.NO såväl som Foreca.

  Men jag har bara en fråga:
  Imorgon inleder familjen vår bilresa ned till Kroatien, och vi startar från Nyköping mellan klockan 6 och 7 på morgonen. Hur dags når den kraftigaste snön så in över Skåne? När vi kommit till Tyskland kan vi i alla fall helt avfärda faran, ty där kommer det att vara regn och 5-10 plusgrader, med andra ord inget besvärligt väder, utan rent och grönt väder.

 • Hej!

  Android-appen klart.se fungerar tyvärr inte längre. Jag hoppas det är ett tillfälligt stopp.

  Hälsningar / bh

  Martin: Hej Bertil. Kan du vara lite mer specifik? (App’en fungerar klanderfritt när jag testar den.)

 • Hej igen!

  Jag ber ödmjukt om tillgift! Vid omladdning av appen funkar den som vanligt, d v s lysande!

  Stay cool Martin!

 • Kvällens prognos från YR.NO är nästintill helt identisk med den som släpptes igår kväll, med andra ord 0-20 minusgrader i Sydsverige fr om fredag. Jag var nästan säker på att detta skulle ske. Man kan ju börja undra om YR.NO använder sig av gamla datormodeller, med tanke på att den allmänna utvecklingen är mildare väder. Om YR.NO:s morgonprognos är lik den imorse, har jag kollat på deras prognoser för sista gången.

 • Daniel: Du påminner mig om en envis kollega en sensommar för länge sedan. Vid en torsdagsgenomgång då han hade ansvaret för 5-dygnsprognosen ignorerade han alla indikationer på att veckoslutet skulle bli mycket ostadigt med lågtryck från Östeuropa. Han skulle nämligen på semester och hade hittat en liten högtrycksrygg vid Irland som han hoppades skulle förstärkas och röra sig in över Sverige. Ingen annan i församlingen kunde förstå hur det skulle gå till, men han var mycket påstridig.

  Han fick som han ville, dvs med 5-dygnsprognosen. Med vädret var det annorlunda. Han lär ha varit tvungen att i sin sommarstuga vid kusten ha ljuset på hela söndagen – så intensivt var regnet.

  Om yr.no upprepar sin prognos från i morse så är det därför att de som gör prognosen – vid ECMWF borta i England – mycket tack vare slumpen kommit till samma resultat som i morse. I detta osäkra väderläge hade det inte krävt mycket för att de istället skulle hamnat på plusgrader – som du vill.

  Bojkottar du yr.no så är det ingen mening du tittar på smhi.se heller – ty de servas av samma prognoser från ECMWF!

  Det kloka är att se på så många prognoser som möjligt och sedan gå på medeltalet och inte glömma bort extremerna. (Det engelska ordet ”outliers” kan i detta sammanhang inte översättas med ”uteliggare”;-)

 • Jag inser nu att YR.NO:s prognos är helsnurrig, då hela Sverige förutspås få minusgrader till nästa helg, förutom västra Värmland, som får regn och plusgrader enligt prognosen.

 • Jag tror alla har fel – det blir kallare på julafton än 2-3plusgrader…tror kommer ligga runt noll i Skåne. Vi får se 🙂

 • Svar till Anders:

  Det hela beror på att jag har vissa tvångstankar, vilka får mig att bli sur om prognosen drastiskt ändras efter att i flera dagar enhälligt pekat på en specifik utveckling.

  Jag kollade efter midnatt ensembleprognosen, och där pekade ECMWF på mycket låga temperaturer, medan NCEP/GFS pekade på betydligt högre temperaturer. Ensemblemedelvärdet pekade dock fortfarande på en temperatur på mellan 0 och -5 grader, vilket de tycks hålla fast vid.

  Varför är då väderläget så osäkert? Tidigare prognoskörningar under veckan har varit betydligt mer eniga om utvecklingen.

 • God Jul på Er alla !
  Jag tror det blir mellan +10 och -15 på Nyårafton här i Skaraborg det är jag helt säker på 😉

 • Daniel: Under min tid på ECMWF gjorde en tysk hydrolog och jag en undersökning hur ofta det blir regn nästa dag sedan +72 timmarsprognosen för två dagar sedan sagt regn, +48 timmars igår sagt regn och +24 idag sagt regn (>1mm/dygn). Jo, bara 70-80% av fallen följdes av regn.

  Då +72 och +48 sagt regn, men den senaste +24 sagt uppehåll blev det ändå regn i cirka 25% av fallen. Ungefär lika stor var chansen när +72 och +48 INTE sagt regn, men väl +24. Har de två senaste prognoserna, +48 och +24, sagt regn men inte den äldsta +72 så är det ändå inte mer än 50% chans för regn. När alla tre mycket konsistent och förtroendeingivande sagt uppehåll blev det ändå regn i nästan 5% av fallen.

  Så sensmoralen av detta är att vi inte får övertolka datorprognoserna, inte ens om de tre senaste datorprognoserna visar regn kan vi säga mer än att regn är ”troligt” men inte ”absolut säkert”. Bästa svaret på hur säkra vi ska vara får vi ur ensembleprognoserna.

 • Jösses vad det svänger nu och spretar åt olika håll. Befinner mig för närvarande i Skövde där prognosen här på klart.se talar om flera plusgrader och regn på tisdag-torsdag, medan temperaturen enligt SMHI ska ligga på betryggande 1-9 minusgrader med lite snöfall omvartannat. Verkligen ovanligt att se så divergerande prognoser med bara några dagars varsel, men så är det också en hård kamp just nu mellan två hyfsat kolliderande luftmassor.