Våren kom till Götaland

Det är i och för sig en prognos, men jag känner mig relativt säker på den.

Som bekant så har vi en definition som säger att när medeltemperaturen, mätt över ett dygn, har varit över noll grader, sju dygn i sträck. Då är det vår. En tillägg till definitionen är att våren tidigast kan inträffa den 15 februari. 

Om det har blivit vår eller inte kan man inte veta förrän i efterhand, dvs den 22 februari i fallet om våren kom den 15:e.

Under den gångna helgen blev det milt i stora delar av landet, såväl i söder som i norr. Men det blev lite kallare nu i början av veckan och, som jag skrev i förra artikeln, så hade vi ett litet nålsöga i går, tisdags. Detta då klart väder drog ner nattemperaturen så pass mycket att det skulle kunna sätta stopp för vårens framfart i södra Sverige. Och så skedde också i Svealand.

Men det förefaller som större delen av Götaland kommer att ha fått en medeltemperatur som översteg noll grader det gångna dygnet. Då är det bara ett par dagar kvar innan serien med sju dygn i rad är uppfylld. Och återstoden av dessa dagar ser ut att bjuda på noll eller varmare såväl dagtid som nattetid.

På söndag vet vi med säkerhet vilka platser som fick vår förra helgen. På många platser kommer det att vara flera veckor tidigare än normalt. Eller rättare sagt: än det som brukade vara normalt.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Definitionen av vår: Om våren kom den 15 feb, så har det då alltså varit medeltemp över noll i minst sju dygn INNAN DESS, dvs innan den 15 feb. Dvs om våren kom den 15 feb,som du tog som exempel, har det alltså varit plusgrader fr o m den 8 feb. Du beskriver det mera som att om våren kom den 15 feb, så ser man det eftersom det då varit plusgrader sju dagar fram till den 22 feb. Men definitionen var ju att våren kommit DÅ DET VARIT plusgrader sju dagar. Eller läser jag din text fel…?

  • Enligt definitionen kan inte våren komma före den 15e Februari (även om den gör det), en annan förutsättning är att det varit varmare än 0° i dygnsgenomsnitt under 7 dagar, alltså kan vi inte veta om våren startade den 15/2 förrän den 22/2…

 • Trots att vi har vinter fortfarande här i Bergslagen (norra Örebro län) -5,4 i morse och noll hela dagen, ca 10 – 15 cm snö kvar så sätter jag mig i bilen i morgon förmiddag och kör upp till Lindvallen över weekend, ska bli härligt med nån minusgrad och 140 cm snö.

 • Martin! När kommer snön och kylan tillbaka till ABC området? Ser du några tendenser till detta i dina prognoser?

  //e e

 • Onödigt förresten att prata om våren i söder, det har ju varit vår där hela tiden förutom ett par veckor. En linje söder om Borås Jönköping trakten anser jag vara vår under större delen av vintern/vintrarna. Så roligare att få veta när våren kommer till övriga Sverige. Här hos mig vräker snön ner nu och -1,6 Celsius, tydligen blir det minusgrader fram till fredag lunch och massor av snö på fredag morgon.

  • Vår söder om Borås? En normal vinter finns det snö även söder om mellersta Götaland, även om det minskar ju längre söderut i landet man kommer ( Småland är mycket kallare vintertid än tex ostkusten/västkusten fast latituden är samma)

   En extremt mild vinter ( vinterns December som ex) kan det vara barkmark så långt upp i landet som Östersund/Arvidsjaur medan motsatta förhållanden (December 2010) är hela landet snötäckt från början till slutet.

   • Östersund är inte långt upp utan mitt i landet. Arvidsjaur och Östersund kan ju knappast betraktas som en enhet – det är fågelvägen 35 mil mellan dem. Det är 35 mil fågelvägen mellan Göteborg och Sälen, och ingen skulle väl komma på att skriva ”vara snötäckt så långt söder ut som Göteborg/Sälen…”.

    • Nej Östersund är verkligen inte mitt i landet, mitt i landet är kring siljan

     Och vad är felet med att skriva så långt söder ut som ”namnet på staden”? Vill du att jag använda geografiska ord som mellersta Svealand eller södra Götaland?

     • Siljan? Dalarna ligger i södra halvan av landet.

      Hammarstrand är bättre. Vill man orientera sig efter lite större orter så skall man sikta på en punkt mellan Östersund och Härnösand.

 • Kommer ingen vår.vänder mot kallare väder i Stockholm med snö och is in i augusti.sen vänder det o blir ny istid.the end is nekar…

 • Extrem mild dec har det inte varit. Vid Lindvallen i Sälen var det 20-30 cm snö 12 dec under tiden jag var där till 15 dec så vart det totalt 50 cm när jag åkte hem. Sen har det bara ökat, ringde en i min grannstuga och det snöar nu där med nu med och -7 grader. Tråkigt väglag i morgon bara till stugan i Lindvallen. Nu är det ca 3 – 5 nysnö ute här i norra Örebro. Skönt att få se rikligt med snö. Ska ju bli en 20 – 30 cm under fredag. Nästan 2 meter när jag åker hem. GRYMT.

  • Hej Snömannen. Skilj på snö och temperatur.
   Den 6-9 december 2013 var det ca 5 grader kallare än normal i Lindvallen. Ett par dagar var det normala temperaturer. Mer än halva december var det mellan 4 och 8 grader varmare än normalt. Totalt så var december mycket mild.

  • Det var bara ett par dagar 4-8 December 2014 med minus och snö, sen från den 10 Dec -10 Januari konstant + grader mer eller mindre, runt juldagarna var det som mildast med 6-9+.

   Från 10 Januari -1 Februari konstant -, och nu sedan den 1 Februari konstant plusgrader ( dock minus på natten senaste nätterna)

 • Föresten Albin! När jag åkte hemifrån 12 dec mot Sälen så hade vi snö här. Och det hade vi haft i över 1 vecka. Sen efter den 15 dec vart det milt. Så halva dec var kall med vinter. 9 dec var jag ute på isen på en sjö och gick. Så tror en del missar lite här,

 • Vill rätta till lite. 28 nov vart det kallt, och 3 dec var det 10 cm is på sjön, sen slog mildvädret till natten till 11 dec. Sen var det milt fram till natten till 10 jan. Sen vart det full vinter med ända ner till 24 minus fram till 3 feb. Och nu med växlande temp. En dag med + andra med – Topp temp. är +3,8 sen 10 jan. Så vart håller våren till? Tranor i Örebro! Ha ha dom jävlarna har bott här hela vintern. Såg en i Järnboås på ett gärde den 2 dec he he

 • Eller är inte tranor samma sak som svanar ?? Jag är ingen fågel expert. Men en jävligt stor vit fågel sprang iaf runt i snön på Gärdet. Vad sen var bryr jag mig inte, kanske frös den fast och och vargen fick lite lunch.

  • Driver du med oss i alla dina kommentarer? Du kan väl iaf anstränga dig att googla om svanar och tranor, så tar man dig på mer allvar. Skulle vi inte ha vinter runt Borås….på den här breddgraden ifrån Göteborg till Jönköping så har vi fyra olika odlingszoner som ex.

 • ”På många platser kommer det att vara flera veckor tidigare än normalt. Eller rättare sagt: än det som brukade vara normalt.”. En insuniation om att årets vinter och tidiga vår är normal? Nog för att det pågår en klimatförändring. Men årets milda vinter förklaras av tryckfördelning. På samma sätt som de föregående kalla vintrarna gjorde det.

  • Men tryckfördelningen påverkas ju av klimatförändringarna! När klimatet blir varmare ökar sannolikheten för vintrar med samma väder under långa perioder. Både denna vinter med långa perioder med milt väder, och vintrarna 2010 och 2011 med långa perioder med kallt väder, kan förklaras av klimatförändringar. (Liknande vintrar har alltid förekommit då och då, men de har blivit vanligare). Dessutom leder givetvis den allmäna medeltemperaturökningen till att sannolikheten för milda vintrar som denna ökar.

 • Passa på och njut nu Snömannen för snart kommer regnet och våren med stormsteg!

 • I västra Östergötland där jag bor stannade dygnsmedeltemperaturen på 0,0 grader onsdagen den 19/2, vilket väl då innebär att våren tidigast kan komma den 20/2.

 • Är det tal om vårvärmen eller tillfällig värme??ser ut och bli kallt senare i prognosen så riktiga våren är nog inte här än eller hur Martin:).är nog klimatförändringarnas vår….