Mer värme, sedan…

2014-06-09

Det överlag varma vädret håller i sig ett tag till, men till helgen blir det något svalare.

Det är inte så att värme alltid kommer med sol, en del regnskurar kommer att uppstå kommande dagar. På onsdag ser det ut att kunna bli rätt så kraftig nederbörd i såväl Götaland som i Lapplandsfjällen. Därav de lite lägre temperaturerna på onsdagskartan nedan.

2014-06-09Men även om sommarlovet är i antågande så är det inte alla som vill ha uppehåll och sol. Jag har fått frågor från skogsägare som har plantor som är i stort behov av regn för att de skall ta sig.

Lika olika som åsikterna är om det skall vara regn eller sol, lika olika fördelar sig just regn och sol. Men i andra mönster. 😉

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Sol eller regn? men mulet eller växlande molnighet då? det är alldeles utmärkt, för då är det ibland varmt även om det inte är gassande sol hela tiden….bättre varmt o mulet eller växlande molnighet än gassande sol o över 27 grader! Tycker jag iaf..

  • Problemet är att det sällan är över 27 om det är mulet. Och om man föredrar temperaturer över 30 får man problem. Mulet väder blir då inte ett alternativ.

 • Det skulle vara så här hela sommaren mycket med värme o solsken. Regna kan det göra på nätterna ett par gånger i veckan. Då skulle alla vara nöjda. Även alla tokstollar till miljö-nissar. Nej förlåt det går ju inte
  jag glömde alla som snackar om växthuseffekten de är ju aldrig nöjda.

 • Vad jag menar är att så fort det rågar vara ovanligt milt på vintern eller mycket varmt på sommaren så skriker experterna om växthuseffekten. Gör du de med?

 • Hej Lennart,
  äntligen en ”själsfrände”. Det är ju bara ”snack” om växthuseffekten. I min trädgård var det kallare den 8 mars i år än i fjor och även om det blommar lite tidigare i år beror det enbart på att bina i trakten ökat. Så att bi allmänt skulle må dåligt och vara en hotad art är säkert bara ytterligare en mediaanka. Vi måste få stopp på mediefolket så vi inte får veta något vi inte vill veta. Nu ska jag gå ut i den varma solen och stärka min hjärna 🙂 med en dessert av digitalisblommor innan någon plockar dem, analyserar innehållet och extraherar de aktiva ämnena, tar bort de flesta overksamma eller ovälkomna ämnena i blomman och berövar mänskligheten ”kunskap”,.. Vad ska vi fö med meteorologer till när vi kan spå väder så mycket bättre själva genom att titta ut genom fönstret? Leve anekdoten som all sannings grund!

 • Det är visst så att bina mår dåligt.
  Men det beror till stor del på alla föroreningar och besprutning.
  Plus att vi har kvalster och virus att brottas med.
  Vi är 2 veckor tidigare än förra året ungefär.
  Men förra året var allt försenat.

 • Ja det går naturligtvis att uppfatta det som ”skrik” eftersom en överväldigande majoritet (statistiskt signifikant!) visar på att växthuseffekten har en dominerande roll i den globala uppvärmningen. Alla håller inte med – så är det alltid. Men förnekarna har ett annat problem (minst!) att brottas med (men de verkar inte bry sig) för även om de skulle ha rätt skadas knappast jorden och dess resurser att människan minskar utsläpp av alla slags föroreningar, att vi gör det vi kan för att göra livet drägligare för kommande generationer. Däremot om de har fel, vilket de med största sannolikhet har, så lär våra barnbarn få ett orent helvete!
  Och visst Fredrik har du sannolikt rätt. Det synes som bina är en hotad art, en av många tyvärr.
  Var det inte det jag menade? 🙂

 • 🙂

  Miljö vännerna har så mycket pengar att de har påverkat media och politiker medans kol,naturgas ,olje och kärnkraftsindustrin inte har så mycket att röra sig med utan får lita på att folk inser att de endast vill väl och att vetenskapen inte är snälla mot dem helt enkelt.
  stackare.
  de har ju inte drivit kampanjer för at föra folk bakom ljuset i ett 30tal år nu angående co2 och den globala uppvärmninen ,inte alls.
  kan vi inte göra en insats o starta en insamling till dem?
  det känns väl inte mer än rätt?

 • Ja Torun, låt oss starta en insamling till den fattiga kol-och oljeindustrin, så de kan borra vid polerna och gödsla med sitt avfall i rika afrikanska länder. Med sin välvilliga miljökamp och ekonomiskt altruistiska inställning är de annars snart är ruinerade. De behöver extra resurser så de kan hävda sin välunderbyggda sanning om miljöproblematiken mot den fördo(u)msfulla och ondsinta naturvetenskapen och stå emot vetenskapens enorma tillgångar att göra (skrika ut) reklam i alla media. Leve tyckandet och anekdotisk ”kunskap”. Jag hoppas på att mina barnbarn ska få sola i koldis på väloljade stränder, slippa skavande sand och bada i ren olja.

 • Växthuseffektens påverkan på jordens klimat grundar sig så vitt jag förstår på meteorologin som med detta som grund spår jordens undergång. Men vågar vi verkligen lägga vår framtid i händerna på en vetenskap som har uppenbara problem med att upprätta en någorlunda säker femdygnsprognos?

  • Att förutspå vädret är att modellera ett initialiseringsproblem.
   Att göra scenarier över klimatet är att modellera ett randvärdesproblem.
   Det är en väsentlig skillnad och man måste förstå att klimatscenarier inte tolkas på samma sätt som en lång väderprognos.

   Dessutom förutspår ingen av dem ”jordens undergång”.

   Men de säger bägge något om vad man kan förvänta sig av framtiden, en metafor: Väder: Ett par dagar före stormen Gudrun drog in (när det fortfarande var vindstilla) kunde vi meteorologer kommunicera att det skulle bli väldigt blåsigt i Götaland. Jag kunde dock inte säga vilka träd som skulle blåsa ner och vilka som skulle stå kvar.
   Klimat: Ett par år innan det har hänt kan vi meteorologer (klimatologer) gå ut och säga: Det kommer att finnas mer energi i atmosfären om ett par år, temperaturen kommer i medeltal att vara högre, likaså havsnivån. Jag kan inte säga om det kommer att regna eller snöa på julafton i Sundsvall om tio år, men sannolikheten för regn kommer att vara högre än den är i år.

   Att säga ”vågar vi verkligen lägga vår framtid i händerna på en vetenskap som…” är ett irrelevant retoriskt knep, men eftersom du valde det så kan vi väl vända på det: Vill du lägga din framtid i händerna på lobbyorganisationer som har uppenbara problem att ta till sig vetenskaplig kunskap?

   • Förr tio år sedan trodde de att det skulle bli varmare klimat om tio år, och vi vet ju hur det gick…

    • Japp. Det blev varmare. Det har blivit varmare de senaste 20 åren också. Och de senaste 50 och 100.
     90% av energidifferensen till följd av den förstärkta växthuseffekten hamnar i haven och 3 i luften (resten i mark och isar).
     Temperaturen i luften: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/
     Temperaturen i haven: http://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/

     Vill du slå vad om åt vilket håll temperaturen kommer att röra sig kommande fem, tio eller femtio år?

     • Jag vill vara med och höjer.

      Allt under RCP 8.5 börjar likna önskedrömmar. All in på det.

      Chansen att jag själv får uppleva ett isfritt Arktis innan jag trillar av pinnen är reell idag. Helt sanslöst faktiskt…

 • Hej Martin,
  Bra klargörande om skillnaden mellan klimat och väder.
  Tyvärr är det ju så med människor som inte kan ta in vetenskapliga fakta att det inte hjälper med några argument.
  Ungefär som med religiösa fundamentalister.
  Hälsningar
  Rolf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *