Snart mildare, eller inte så kallt i alla fall

Av Martin Hedberg

Vintern har nu kommit till 2/3 av landet: Hela Norrland samt Dalarna och lite till i Svealand. Vädret växlar mellan mulet med regn/snö och situationer med klart väder och i alla fall en del sol -så länge den är över horisonten.

Men det svänger: Lågtryck och högtryck avlöser varandra. I morgon onsdag blir det blåsigt, sedan svagare vindar och så blir det blåsigt igen till helgen.

Men blåsigt är inte detsamma som blåsigt. I morgon onsdag är det nordvästliga vindar som drar ner mer kalluft över landet. På lördag är det sydvästliga vindar som drar upp mildare luft över landet.

Jag letar efter ett bra ord, och ”mildare” är det närmaste jag kommer. Inte blir det varmt, men i alla fal inte så kallt. Säg att det i Stockholm stiger från noll till +6. Det är varken kallt eller varmt något av dem.

Inte heller är det lika i hela landet: Samtidigt som det idag varit flera plusgrader i söder så har det varit femton-tjugo grader kallt i norr. Se det som att det blir en allmän höjning av temperaturen till helgen med drygt fem grader.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • ”Men blåsigt är inte detsamma som blåsigt.”

  bästa meningen från OP hittils. och jag har hängt på klart.se sen den startade.

  grattis!

 • Hej! Meterologiskt är vintern här Luleå, men eftersom det fortfarande är barmark, känns det knappast som vinter.Skulle snarare kalla det kalla hösdagar med rimfrost imellanåt.Den riktiga vintern verkar även i år bli sen här vid kusten,då mera midluft och regn är i antågande. November blir mer och mer höstmånad vad det lider.
  Mvh anddrs

 • i Nordmaling är det inte vinter ännu meterologiskt det är senhöst och det har legat lite på minus sidan men mest på plus sidan. så inte hela Norrland.

 • Vad har hänt med våra fyra årstider?
  Det känns som att vi har samma väderlek året om, 8-15
  + grader och regn..regn…åter regn…
  Ska tilläga att jag bor i söder.

 • Vad tror du Martin om de som talar om solen ( läste via Svt och morgontidning ) som faktor när det gäller vintertemp , enligt observationer i England ( men även observatoriet i Slottskogen Gbg ) så ligger det en påverkan i solens aktivitet , i år är den stark vilket gör att det kommer att bli en ” mild ” vinter i år.

 • daniel det är intressant att du tar upp solaktiviteten som orsak till mildare väder.
  frågan är väl hur mycket man vet om hur solen och andra rymdaktiviteters påverkan på vädret.
  har en känsla av att man inte har så mycket kunskap om detta

 • Hej Martin,har du kollat på de senaste vintersäsongsprognoserna 2012-2013 från de olika ”prognosmakarna”, vad de säger om vintern denna gången ? W.Karlsson

 • Såhär års är det inte rätt att påstå att det är ”varmt”, utan milt, såsom Martin sade. Däremot kan man säga att det är ”varmare än normalt”, men bara för det är det inte ”varmt” i bokstavlig mening. Vi kan exempelvis ta Ojmjakom i östra Sibirien, världens medeltemperaturmässigt kallaste plats utanför polerna. Normalt är det ca 20-40 minusgrader i januari. Om det istället är 0-10 minusgrader är det 30 grader varmare än normalt, men inte för den skull varmt, utan fortfarande kallt, men i förhållande till de normala väderförhållandena extremt milt.

 • Tycket det är på gränsen till barnslig debatt, men jag har väl fel som vanligt. Även om Martin är metereolog, så är inte varmt och kallt metereologiska uttryck. De är subjektiva beskrivningar av ett visst läge: Det känns kallt. Det känns varmt. På flera dialekter är ”millar” när det töar, så det är sannolikt därför man använder ”milt” i vädersammanhang.

  I blåst och fukt känns det kallare – man fryser sällan så mycket som när man just stigit upp ur badvattnet, även om det kan vara 25 plus i både vatten och luft.

  Att ta till osäkra, svårprövade faktorer som solaktivitet är inte ovanligt när andra argument man har är snabbt överbevisbara.

 • Daniel Rashid; Om jag fattat det där rätt så påverkar solaktiviteten stratosfären över ekvatorn och därmed trycker isär jetströmmarna något som därigenom kan påverka till en eventuellt varmare vinter. Man ska nog inte sätta direkt likhetstecken mellan solaktivitet och temperatur.
  Sen finns tydligen exempel på raka motsatsen.

  Någon annan får gärna rätta mig.

  Michael; Det har iaf gjorts seriösa försök att förstå. Bifogar ett par länkar:
  http://www.agu.org/pubs/crossref/2010/2009RG000282.shtml
  http://www.sciencemag.org/content/284/5412/305

 • Om nu solens aktivitet skulle ha någon påverkan på vädret så skulle väl våren och sommaren ha varit varmare än normalt, vilket blev motsattsen…
  Men däremot så ska man kunna se norrsken även här i söder vid riktigt klara kvällar.

 • En sak som stör mig är när meteorologer och för den delen alla andra använder ordet ”NORMALT” i vädersammanhang! Det finns inget normalt väder, det finns bara genomsnitt för en viss period man kan relatera till. Så använd därför snittvärde eller SV. som förkortning. om man använder ”normalt” i dessa sammanhang antyder man att vädret är onormalt, vilket det inte är, i.o.m. det är variation som ger snittvärdet!

  Martin: Jag håller med.

  Har kommenterat det förut och oftast faller det på att texter och uttryck haltar rent språkligt om man skall använda en korrekt formulering innehållandes ”genomsnitt” tex ”varmare än den för årstiden och platsen genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen” istället för att helt enkelt säga ”varmare än normalt”. Min förväntan och förhoppning är att folk skall förstå vad ”normalt” betyder i det sammanhanget.

  Men i princip håller jag med dig, man skall uttrycka sig korrekt och inte använda uttryck som kan missförstås eller kan skapa en felaktig bild av tex bakgrundsförhållanden.

 • Allt snack om varmare klimat är bara dumheter!!!!!

  I New York vräker snön ned som aldrig förr i början av november. Mina vänner i Brooklyn har sagt att det ligger en dryg decimeter i Central Park. Detta är enligt amerikanska vädermyndigheter ett präktigt nytt rekord för den amerikanska miljonstaden.

  I Massachusetts har uppåt 2-4 dm snö fallit. Kallar meteorologer detta normalt??????????

  Ifjol var det samma sak, fast i OKTOBER! 7 cm snö i New York, samt 7-8 dm i bergen i New England. Det är något konstigt med klimatet nuförtiden, med dödliga stormar, ösregn, våldsamma snöfall och däremellan dödlig hetta. Aldrig förr har så mycket snö fallit i östra USA såhär års. Inse faktum, klimatet blir kallare!

  Martin: Om det är rekordvarmt i USA under sommaren 2012 och senare snöar i oktober och november, betyder det då att det blir kallare? Globalt?

  Faktum är att det har blivit varmare de senaste hundra åren, globalt. Lokalt och regionalt kan det slå åt olika håll. Samt olika under olika årstider. Men i medeltal (över hela globen och hela året), så har temperaturen stigit.

  Vidare så har det blivit mer nederbördsrikt. Inte överallt och hela tiden, men i medeltal.

  Och det här med att ”temperaturen stiger i medeltal” betyder att om det blivit kallare på något ställe så har det blivit ännu varmare på något annat ställe. Eller ett större område. Eller längre tid.

  Om man bara tittar på det ställe där det blev kallare så kan man inte dra slutsatser om alla andra platser. Inte heller om man bara tittar på det ställe där det blivit varmare. Man måste se helheten för att dra slutsatser om helheten -och detaljerna.

 • Här är ett tydligt exempel på hur fel det kan bli när man använder 1961-1990 som normalperiod:
  http://www.dn.se/ekonomi/mildare-vader-ger-billigare-el-i-vinter
  DN påstår att det blir billigare elpris för att vintern ser ut att bli 0,5-2 grader varmare än normalt i Sverige. Störst avvikelse i norra och västra Sverige och minst i södra Sverige.

  Vintrarna under perioden 1991-2011 har dock i genomsnitt varit betydligt varmare än så (http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/sveriges-klimat-har-blivit-varmare-och-blotare-1.21614), så i praktiken det blir snarare högre elpris än normalt om långtidsprognosen stämmer!

 • Snö i New York är historiskt det vanligaste, särskilt på vintern, varför det också är ”normalt” med snö i New York.
  Men om tidningarna skulle skriva något sådant skulle inte så många … köpa lösnummer. Detsamma gäller rubriksättningen: ”snö” lockar inga köpare, utan MONSTERSNÖ, SNÖKAOS osv.
  Jag googlade litet, och här är en rapport från Cornell Univ. om New Yorks medianväder. http://nysc.eas.cornell.edu/climate_of_ny.html

  Apropos rubriker. Är det någon som vet hur många mm snö det behöver komma i vår huvudstad för att det ska kallas KATASTROF?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *