På måndag startar jakten

Under älgjakten

Av Martin Hedberg

På måndag startar älgjakten i norra Sverige. Män och kvinnor samlas i gryningen, går igenom vem som skall sitta på vilket pass, kollar att kommunikationerna fungerar mm. Det råder en spänd förväntan i luften. Har jag med mig allt, har jag rätt kläder, vem kommer att få syn på första älgen, vem fäller den? Dimmorna skingras successivt.

Det det där med vädret. Det börjar redan nu. Det är viktigt av flera aspekter. Vilka kläder man skall ha på sig, hur beter sig viltet i olika vädersituationer, hur man lägger upp jakten och hur man hanterar köttet med hänsyn till vädret. Det blir lite olika om det är +18 och solsken eller om det är +10 och mulet. Eller om det regnar eller blåser, och från vilket håll det blåser.

Just nu ligger en svag högtrycksrygg över Sverige. Det gör att helgen ger klart väder, en del morgondimma, svaga vindar, på dagen stigande temperaturen och termiskt drivna vindar (konvektion, stackmoln, sjöbris mm). Vi får även upp lite varmare luft från Medelhavet i samband med den allmänna luftströmningen.

Men i väster, strax utanför Norska kusten, lurar fronter. De skiljer vår luftmassa från lite svalare Atlantluft. Skiljelinjen, dvs dessa fronter, innebär såväl moln som regn. Och de rör sig in mot Norge/Sverige.

Under måndagen, dvs första jaktdagen, kommer det troligen att under eftermiddagen dra in en del regn i de västra delarna av Norrland och Svealand. Huvudsaklig vindriktning kommer att vara syd. Temperaturen på eftermiddagen hamnar mellan 15 och 19 grader, de lite högre värdena i de östra landskapen där det även blir lite mer sol än i väster.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Vi får vänta en dryg månad här i söder på älgjakten!Men den som väntar på något gott ……

    Lycka till på jakten!

    Matts

  • Vädret, underar bara om nedebördsprognosen för Falköping är sannolik för den 5/9. 56 mm står det…..

  • Vissa år, som 99, 02 eller 06, har det ju varit högsommarvarmt i september även norr om Dalälven. Att ha en skjuten älg liggande i 25-gradig värme i väntan på transport känns inte särskilt fräscht…