Så blir sommaren 2015 -enligt löpsedlarna

Aftonbladet löpsedel 20150324

”RÄKNA MED KANONSOMMAR” skriver Aftonbladet på sin förstasida idag. Länk till webbversion finns här. Man berättar även att källan är ”Experternas superprognos” samt ger en hint om att man skall få reda på varför det blir varmare än normalt.

Jo, du får rätt känsla, jag är lite kritisk.

I ingressen till artikeln inne i tidningen utlovas ”…mer sol och bad än vanligt under semestern”.

Aftonbladet löpsedel 20150324Varför är värme samma sak som ”kanon” i bemärkelsen ”bra”/”önskvärd” och vad ligger bakom denna euforiska lycka över att det sannolikt kommer att bli varmare än normalt i sommar? Vi kan dela upp fråga i två frågeställningar:

1. Vad säger experterna, dvs själva underlaget till artikeln?

2. Varför är det alltid bättre ju mer ”sol och värme” vi får?

Jag klämmer in en fråga till: 3. Har journalisterna tolkat underlaget korrekt?

Aftonbladet om förväntad "rekordvärme"Låt oss se vad som egentligen sägs i underlaget till artikeln. En stor del av det baseras på långtidsprognoser som det Europeiska Prognoscentret ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) producerat.

Underlaget från ECMWFPå bilden ses blodröda färger breda ut sig över hav och kontinenter. Men det saknas information om vad det röda, vita och blå fälten på världskartan står för.

I den ursprungliga artikeln, som publicerades i norska systertidningen VG, fanns det med en knapphändig legend (förklaring) till färgerna. Även den var bristfällig, men det gav i alla fall en hint om att det röda inte skulle tolkas som temperaturer rakt av.

Om man går till källan, ECMWF så får man en lite fördjupad bild (se nedan). Men den ger fortfarande inte tillräcklig med information.

ECMWF

Men det visar sig att färgerna representerar sannolikheter för att temperaturerna skall hamna i olika ”terciler”. En tercil är en tredjedel av en sorterad population/samling. Eller som engelska Wikipedia skriver ”Any of the two points that divide an ordered distribution into three parts, each containing a third of the population.

Terciler när det gäller temperaturer kan tolkas som ”kallt”, ”normalt” eller ”varmt” när man har delat in alla dagar/timmar i tre grupper, sorterade från kallt till varmt, med lika många situationer i vardera gruppen.

Temperaturerna i tercilerna är relaterade till vad som är normalt för den platsen. Exempel på detta återfinns i ett par tidigare artiklar här på sajten, tex ”Kallt just nu och varmt klimat” eller kanske ännu tydligare i ”Extremvader en regnig sommar och global uppvärmning”.

Hansen och Sato. Shifting temperatures

Illustration från artikel av Hansen och Sato som visar hur temperaturen har skiftat till det varmare hållet. På x-axeln återfinns standardavvikelser för avvikelse av temperaturer på norra halvklotet under olika perioder. Vad som numera är ”normalt” har förändrats. Det som mellan 1951 och 1980 var osannolikt varmt, 3 standardavvikelser från det normala och därmed inträffade bara 0,13% av fallen, inträffade på 00-talet 10% av fallen. Mer om det i artikeln ”Så varmt att färgerna inte räcker till” med hänvisning till Hansen och Sato.

I normala fall, om mängden data man studerar är slumpmässigt fördelad och inte påverkad av någon bias, förskjutning, så skulle det fortfarande vara lika många varma som kalla och normala fall. De kan fördela sig olika, men det totala antalet är oförändrat.

Men när det gäller vårt nuvarande klimat så är det förskjutet åt det varma hållet. Det är alltså en större sannolikhet att det skall bli varmt än kallt. Detta illustreras av Hansen och Satos artikel ”Perception of climate change”.

Men okay, i artikeln står det att ”Ju rödare kartan visar, desto större sannolikhet att sommaren blir varmare än normalt”. Låt oss alltså ta in att det finns (ensemble)modeller som indikerar att det blir varmt i sommar.

Men hur är det med solskenet? Även om det finns vissa kopplingar mellan ”varmt” och ”sol” så är det inte samma sak.

Och huruvida det blir bra förutsättningar för ”bad” är ytterligare ett par steg bort. Man kan tex tänka sig att det, till följd av värmen och ev andra väderfenomen, blir gynnsamma situationer för algblomning. Hur blir det då med badandet?

Och är det verkligen så bra med värme att alla unisont skall ropa Hurra! om det blir en varm sommar? Vad sägs om uttorkning, skogsbränder, algblomning, missväxt och väldigt jobbigt för alla som inte kan söka svalka? Eller kanske tom detta kombinerat med kraftiga regnskurar och ännu lite rekordnoteringar av åska?

Nej, jag säger inte att det skall bli så, men jag ifrågasätter varför man inte kan ha en sansad bild av vad som är en bra sommar. I synnerhet gäller det om man tar ställning för vad som är en ”kanonsommar”.

Slutligen, varför ser det ut att bli en rekordvarm sommar? För att ”Stilla havet och Indiska oceanen kommer att värmas upp vilket i sin tur påverkar lufttemperaturen” avlutas artikeln med. Ja men varför värms då haven frågar jag mig?

Och vad kan det få för ytterligare konsekvenser?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Det är väl ingen normal människa som tror på vad tidningarna skriver ? Kanonsommar kaosväder snökaos Sibirinkyla m m m m. Så ser det ut hos skitblaskorna jämt o ständigt . Det är länge länge sen jag slutade att läsa, köpa dessa skitblaskor . Det finns ingen absolut ingen som kan säga hur sommaren 2015 blir . Att tidningarna skriver så är ju bara bevis för hur dåliga de är man säljer mindre o mindre. Det verkar som de är desperata alla medel för att lura folk . Tyvärr finns det dom som går på detta sen undrar dom varför folk köper minrde o mindre av tidningar ja du milde vilka dårar det finns !

 • Jag tror på en medelmåttig sommar med mycket nederbörd.
  Det har varit lite nederbörd i feb och mars och detta innebär rengnig sommar.

  • Jag ber till gud att du har rätt. Inte en lika varm sommar som förra året till tack!

 • Juni kommer nog att bli varm, men det utesluter inte att det också blir rätt kallt. Sen i juli blir det nog ganska så mycket regnande, men också perioder med torrt väder. Slutligen i augusi blir det säkert ett rätt så normalt sensommarväder, men det utesluter förstås inte oväntade väderomslag.

  Se där – en tämligen fullödig, helgarderad o därför tillförlitlig prognos!

 • Jag minns ovannämnda tidning sommaren 2001, på den tiden hade de en tysk till hjälp, tror han hette Wolfgang nånting som spådde långtidsprognoser, jag sparade tidningssidan med sommarprognosen. När sommaren i princip var över var han återigen i tidningen där dom gratulerade han med tårta för han precisa prognos. Med facit i hand hade han spått ca 50% rätt. En sommar i Sverige blir troligtvis antingen sval o regnig eller varm och solig. Snöstorm,drivis,monsunregn eller tornados är sällan man ser på sommaren :). med andra ord har man ca 50% chans att helt enkelt gissa sommaren. Den där tårtan var för mig helt obegriplig.
  Helt enig med Lennart, jag köper aldrig de där så kallade tidningarna som kallas kvällstidningar, En Ding Ding Värld var mer seriös!

  Tack för en trevlig sida Martin

 • Artiklar som lovar kanonsommar är väl lika vanliga i kvällstidningarna som artiklar som varnar för ”den kallaste vintern på decennier”. Antar att de sensationella rubrikerna kan locka läsare. Annars skulle man väl inte fortsätta publicera dem. Själv skrattar jag bara åt såna här meningslösa långtidsprognoser.

 • Svar till Kenneth . Jo jag håller med dej Kenneth att man kan skratta åt tidningarnas sk långtidsprognoser . Själv bryr jag mej inte om dem för de vet inte något . Tidningar över lag har blivit dåliga . Sommaren kommer nog ändå hur den sen blir återstår att se . Tror varken Smhi eller Martin kan säga något om sommaren, det stämmer knappt på en vecka ibland vad de säger .

 • På den andra frågan om vad som är bra väder, blir svaret : Sol, sol runt 15-25 C hela året. Bara mulet när det regnar och då det regnar ska det vara kort men intensivt och sedan sol igen. . Typ Kanarieöarna där är det perfekt, så önskar jag att vädret var här med!

 • Jag slipper gärna åskan från förra skitsommaren och allt den slog sönder. Men önskningar påverkar inte vädret och vi ligger snarare ruskigt risigt till framöver.

  http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate2554.html
  Följande artikel från Realclimate runt pappret som publicerats nyligen.
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2015/03/whats-going-on-in-the-north-atlantic/?wpmp_tp=1

  Och nej, det är inte ”The day after tomorrow”, vi lever inte i en film och Hollywoods överdrifter kan man lugnt rensa bort. Men i verkligheten dör människor på riktigt. Det värsta är att vi redan passerat bäst före datum och vi kan inte längre stoppa fortsatt uppvärmning. Bara anpassa oss, men det kommer att göra ont, alldeles på riktigt.
  http://youtu.be/L-bXLPLCyek

 • Otroligt att man kan diskutera så oändligt om väder !

  Klockrent upplägg för att få trafik till en site, ALLA är intresserade av väder och det kan diskuteras i oändlighet.

  Tråkigt bara att en bra sida blivit så reklam ner plottrad, kommer välja en annan ”standard” leverantör av väder i fortsättningen pga. alla poppup reklam prylar. Tack för tiden som varit 🙂

  • Det är inte alls otroligt tycker jag, snarare en nödvändighet eftersom väder är kaos. 😉

   Jag skippar klart.se själv tack vare annonserna men sist jag var inne så var länken på förstasidas borta till bloggen, den syntes bara på undersidor.

 • Varför har klart.se blivit så nedklottrad av reklam. Jag kollar ibland på olika sidor men klart tar priset. Tror inte den är seriös längre.

 • Martin, med tanke på att du sagt upp dig från Schibstedt så kanske din medverkan i media ökar? Ta det lugnt med journalisterna, de kan vara lite underliga ibland. 🙂

  • Jag ser fram emot att resonera med fler media om såväl väder som klimat. Det finns mycket innehåll som behöver kommuniceras och nu kommer jag att ha mer tid för dessa väsentligheter.

 • Men faktum är att jag kan utfärda prognoser ett år i förväg som korrelerar 71% emot verkligheten. Jag skulle t.ex. idag kunna säga att 3 april 2016 blir 3 grader varmare än idag, dvs en sk. trendprognoser över 365 dagar. Vet man lite grand om statistik kan man få dem att korrelera 71% emot verkligheten.

  Detta är inget skämt. Fråga Martin, han känner mig och vet att jag inte är en oansvarig skämtare ; -)

 • Folk som gör sådana löpsedlar borde skämmas och bli av med sina jobb omgående.

 • Lita aldrig på några experter i fortsättningen. Detta år så blev hela svenska folket grundlurad av dessa i¨navlade lögnhalsar till experter. Det blev aldrig den supersommar med temperaturer på 30 grader från juni till augusti som det har utlovats. Juni 2015 var det sämsta pissvädret med regn regn åter regn inte en dag kunde man bada i juni, midsommarfesten regnade inne. Det var bara ett par dar i början på juni som, var skapligt med badvänligt väder, det var 12-14 juni då det var cirkus 25 grader och sol. De första 7 dagarna i juli bjöd på sol och 30 grader men sen kom pissvädret tillbaka och envisas med regn gråmulet växlande molnighet, ej badvänligt som hela första 7 dagarna i juli2015. Resten av juli regnar bort, så bada,kan man glömma. Sveriges sommarväder 2015 och dessa experter som utlovade superväder men lurade oss suger kamelrumpa

  • Ingen expert har lovat dig 30 grader från juni till augusti.
   Möjligtvis har du låtit dig luras av en rubriksättare på någon kvällstidning.