Blåsigt väder kommande dagar

Av Martin Hedberg

Högtrycket har gjort att det varit mestadels svaga vindar i södra Sverige. I fjällen har det däremot varit rätt så blåsigt. Det har också varit milt och förekommit såväl snöbyar som regn. Under onsdagen kommer det att vara plusgrader i större delen av landet omkring lunchtid.

Men nu blir det delvis ändring på detta. Det högtryck som givit mest svaga vindar, låga morgontemperaturer och soliga dagar kommer att förskjutas ut mot Storbritannien. Det lämnar vägen öppen för lågtryck att passera över och i närheten av Sverige. Hela norra Skandinavien utvecklas till ett omfattande och dynamiskt lågtrycksområde.

Det låter kanske lite mer dramatiskt än vad det är, men det blir i all fall blåsigt och det fortsätter att komma snöbyar med inslag av regn. Detta framför allt i fjällen, men även öster om fjällkedjan.

Under torsdagen utvecklas ett lågtryck över Bottenviken. Det drar sedan rätt snabbt in över Finland och vidare in över Ryssland under fredagen.

Kontrasten mellan lågtryck över Norra Skandinavien och högtryck över Storbritannien gör att det blir blåsigt i Sverige. Det är nu lite kallare nordvästliga vindar som sveper ner över Sverige kommande dagar. Med dessa vindar följer följaktligen också lite lägre temperaturer.

Våren är en nyckfull period när vädret ofta kastar mellan ytterligheterna. Med stor sannolikhet så får vi både nysnö och solsken underhelgen. Och även om det varit flera plusgrader i stora delar av Norrland under tisdagen så blir det för årstiden lite mer normala temperaturer från torsdagen och framåt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin! Undrar bara hur det går med kalluften inför Vasaloppet. Stämmer bloggprognosen som du gav om att kalluften kommer, eller ”fantiserar” ni lika vilt som inför föregående helg….. Mvh! /stefan

 • Stefan och alla andra berörda!

  Nu är det så att meteorologerna inte ”fantiserar” fram en prognos utan går efter avancerade modeller i tex en ensemble. Har läst inläggen här en längre tid och tycker inte detta forum ska vara som en klagomur så fort en prognos eller ett försiktigt antagande går fel. Tråkigt att få se rena påhopp mot Martin och hans kollegor emellanåt.

  Vädret är kaotiskt och ju längre framåt i tiden modellerna visar desto större osäkerhet får dem. Kom ihåg att kvalificerade gissningar INTE är en bestämd prognos. Lär er det. Respektera deras yrke, för våra meteorologer gör allt vad de kan för att leverera en så korrekt prognos som möjligt.

  Tack för ordet. 😉

 • Hej Andreas. Kanske benämningen fantiserar kan tolkas på olika sätt, men kvalificerade är nog inte prognoserna som presenteras här emellanåt. Och undrar om prognosen som du påstår bygger på ensembler. Hur kan då prognosen för samma dygn framåt, ändras tre gånger idag och variera med 16 grader bort och fram. Och prognosen förra helgen rörde bara två dagar framåt. Jag har följt väder med prognoser och i verkligheten i många år öch har inte funnit att tillförlitligheten ökat.

 • Till Andreas Holgersson: Tack för att du drar en lans för meteorologernas ära. Men du har kanske också lagt märke till i debatten att det finns två slags meteorologer: dels de av kött och blod på vilken din äreräddning är avsedd, dels de virtuella meteorologerna, dvs de som ger sig tillkänna i de ”direct model output” vi ser t.ex. på yr.no:s och andra web sajter. Med sin ”hoppighet” från datorkörning till datorkörning ger de ibland intryck av ”vilt fantiserande”.

  Dessa automatiska prognoser kan bara till en mycket begränsad del modifieras av riktiga meteorologer. Deras fördel är snabbhet och billighet. Man kan kalla den IKEA-prognoser, dvs de kräver aktiva insatser från kunden själv. En handledning till detta finner du på sidorna 14-17 i http://www.katterno.fi/assets/Publikationer/Kundtidning-arkiv/Katterno32011SElres.pdf

 • Jag kanske är väldigt pessimistisk, men kommer det överhuvudtaget bli någon sommar i år ? Ny istid ?