Rikligt med regn och kraftiga vindar!

Regntunga moln

Så där, nu är vi en dag närmare hösten och det som många i östra Svealand kommer att uppleva som en storm. Nu blir det nog bara ute på Bottenhavet som det verkligen når upp till storm i byarna, men blåsigt blir det även in över land.

Det blir kallare i hela landet under söndag och måndag, det tror jag ni har greppat vid det här laget.

Regntunga molnDet blir också riktigt blåsigt och kan komma rikligt med regn. Detta gäller i synnerhet i östra Svealand. De kraftiga vindarna kommer i och för sig att drabba såväl södra Norrlandskusten, som Roslagen, Stockholms skärgård och Gotland med början natten till måndagen. Även inne över land kommer det att blåsa ordentligt, i synnerhet i relation till hur stilla det varit de senaste dagarna. Sydligaste Norrland och Östra Svealand är främst drabbade. Typ från Gävleborg över Stockholm och ner till Östergötland.

Stockholm ja, där, och i hela Mälardalen för den delen, ser det ut att kunna falla omkring 20-35 mm regn från söndag kväll och fram till måndag kväll. Det i kombination med vindar på omkring 10 m/s, ge och ta några meter, så kan det bli riktigt besvärligt. (Det skall bli skönt att få kämpa lite på cykeln, de senaste dagarna har det varit lite för enkelt 🙂 ) Framför allt så kommer det att kännas väldigt annorlunda mot hur det har varit de senaste dagarna.

Hösten har hittills varit två till tre veckor sen. Det är inget ovanligt eller överraskande i sig, i synnerhet inte i takt med klimatförändringarna. Men det är som om hösten försöker ta igen förlorad tid. Med ett raseri som en fördämning som brister kommer hösten att göra sig påmind i Östersjölandskapen under måndagen. Det är i alla fall det som prognoserna vittnat om de senaste dagarna.

/Martin Hedberg

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Hej Martinsåg att det sklle bli sämre väder nu i någon dag eller såo bor på gotland jag har en friga till dig Martin om o när hösten kommer på riktigt till hela södra sverige .För sensomaren kommer väll tillbaka i veckan va

 • Hej Martin läste på svt1väder att sensommaren kommer till bakatill nästa helg .Så varför skriver du att hösten kommer i veckan vilket är lögn .Enligt amrekanska väderinstetut så skulle södra sverige ha sensommar till aprill 2015 därefter högsommar i gen.Det skulle vist bara vara norrland som för normala höst o vinter

 • Att det blåst så dj-gt i Uppland kan inte bara förklaras med en kraftig tryckgradient över Uppland utan kanske också av att vinden kommit ner över oss i vad som verkar ha varit en anticycklonal trajektoria från Norrland (inte cyklonal från Finland). Den då uppkomna supergeostrofiska vinden över Uppland har då kanske ytterligare skärpt tryckgradienten.

  • A.P.:Menar du att det har skett en samverkan mellan ett högtryck över Norrland och ett lågtryck över Finland som förstärkt vinden eller vad menar du?

   • Intill-varandra-liggande låg- och högtryck samverkar ALLTID med varandra. Det ni ofta hör på TV att ett kraftigt högtryck ”förhindrar” att ett visst lågtryck rör sig in över oss, är bara nys. Man kunde lika gärna ha sagt att detta lågtryck bidrar till att högtrycket ”tillåts” ligga kvar.

    Vad gäller måndagens hårda vindar så var min enkla poäng att för samma horisontella lufttrycksskillnader blir vindar som kommer in anticyklonalt (eller medurs på vanlig svenska) kraftigare än de som kommer in cyklonalt (moturs).

    Vindar som rör sig i krökta banor påverkas av centrifugaleffekten. Vid moturs vind, som i måndags, samverkar den med den kraft som den horisontella tryckskillnaden utövar, vilket förstärker vinden. Vid moturs vind är det tvärtom, då motverkar de varandra och vinden blir svagare.

    Se vidare i min artikel: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/fran-buys-ballots-regel-till-den-geostrofiska-vindlagen-1.5350

    • Min tanke var att samverkande låg- och högtryck ger högre vindhastigheter än samma låg och högtryck var för sig (omgivna av normalt lufttryck).

     • Jo, Lars, jag förstår vad du menar. Det är bara så att atmosfären inte fungerar på det sättet. Alla intilliggande hög- och lågtryck samverkar, även om det skulle vara “normalt lufttryck” dem emellan. Hög- och lågtrycken kan inte betraktats som enskilda aktörer, mer som ishockeyspelare på rinken där vad som spelare B, C och de gör i mycket bestäms av vad spelare A i mitten har för sig..

     • Fast om dom ligger långt från varandra blir effekten på vinden mindre än om dom ligger nära varandra.

     • Jo, det kan man säga. Men mer exakt gäller storleken på den horisontella lufttrycksvariationen, oavsett om det finns något lågtrycks- eller högtryckscentrum i närheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *