Av Martin Hedberg

Så har då stormen dragit förbi. Lågtrycket, som gav oss stormen Simone, befinner sig i skrivande stund över Finland. Men det har fyllts ut och är inte längre förknippat med storm- eller orkanvindar. Det regnar en del från det, men inte värre än ett vanligt höstregn som skulle kunna komma vilken veckodag som helst.

Här hemma kommer det bli en dag då man summerar konsekvenserna av Simone. Dels hur kraftigt det blåste och var, dels vilka konsekvenser det fick. Men kanske viktigast av allt: Hur samhället hanterade det. Var det rätt att i förväg stänga ner stora delar av tågtrafiken i södra Sverige? Var det rätt att spela fotboll? Borde man gjort annorlunda? Hur kan man hantera liknande situationer i framtiden?

Jag tror mig redan nu kunna konstatera dels att stormen var kraftig, dels att samhället hanterade den bättre än vi gjorde med efterdyningarna av Gudrun 8-9 januari 2005. Vi har lärt oss något och det gör att vi blir bättre på att ta kriser och extremväder. Samhället kommer efter analys och med erfarenheter från Simone att vara ännu bättre rustade för att möta nästa oväder.

Men det är inget som är hugget i sten. Personer med erfarenhet och kunskap byter positioner och arbeten. Man måste öva, dels som individ, dels i samverkan med andra.

Hur som helst. Idag blir det växlande molnighet i Norrland, Götaland och Svealand. Det blir en del spridda skurar i fjällen och i Götaland och södra Svealand.

Det finns massor att röja, reparera och dokumentera efter Simones framfart igår och i natt. Och mycket att tala om.

/Martin

26 Comments

  • Nja, det var inte bara i Sverige det var varmt på 1930-talet, utan stora delar av norra halvklotet, bland annat USA, Grönland och Ryssland hade nästan lika varmt som nu. Å andra sidan var varken den globala temperaturen eller temperaturen för hela norra halvklotet särskilt hög, så det måste också ha varit stora ytor som hade betydligt kallare än normalt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: