Regn, snö och sol i påsk

Idag torsdag blir det snöbyar i norr och vackert väder i söder. I morgon fredag tvärtom: Vackert väder i norr och snö/regn i söder. Temperaturmässigt är vi nära det för årstiden normala.

Så här till helgen är det många som vill ha bra väder. Vare sig man skall i gång med vårbruket, man funderar på om man skall sätta på sommardäcken (alternativt dra på vinterdäcken igen) eller bara vara ledig. Det är inte heller helt ovanligt att fok reser. Det är skidsemester, påskkärringar och resor till släkt och vänner.

Under de tidiga morgontimmarna har det bildats ett lågtryck mellan Island och Norge. Det rör sig under torsdagen in över Sverige och förstärker den nederbörd som redan förekom över Norrland. Det går då från snöbyar i fjällen och enstaka snöbyar öster om fjällen, till mer ihållande snöfall.

I södra Sverige, säg söder om Dalarna, så blir det förhållandevis bra väder. Det bildas förvisso en del moln under dagen, men det kommer i alla fall att vara till största delen uppehåll. Det är dock lite blåsigt och det märks främst i Västra Götaland med pålandsvinden (det blåser från väster).

Under natten till fredag så har lågtrycket dragit in över Finland. Men i dess släptåg följer en kallfront/tråglinje som drar ner med regn och snö över Götaland och Svealand. Situationen med regn och snö håller i sig under fredag och natten till lördag. Det kan vara värt att beakta om man skall ut och resa i helgen. I synnerhet om man inte längre har vinterdäcken på. Nu kan det i och för sig vara så att det inte blir mer än ett 5-10 centimeter och att det inte hinner bygga upp så mycket på körbanor. Men se till att ha marginaler.

Det kommer givetvis att vara olika mycket nederbörd på olika platser. I vissa fall handlar det mest om regn eller blötsnö. I andra fall kommer snön att ligga kvar. Det blir nämligen ytterligare lite kallare under lördag och söndag. Och vått och kyla blir som bekant is.

Lördag och söndag har med sig mestadels uppehållsväder men alltså lite ytterligare lite kallare väder.

Nu har jag mest skrivit om regn, snö, blåst osv. Men det kommer även att bli en del sol  kommande dagar.

På måndag och tisdag blir det lite mildare/varmare igen. Men det kommer också mer nederbörd.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • April helt klart årets bästa månad, varannan dags väder typ hela månaden .. då hinner man inte tröttna på samma väder 😉

  • Det känns som om den kalla luften envist vill hålla kvar Sverige i ett grepp. Visserligen var det ganska milt igår, +8 grader, och idag, drygt +9 grader, men på det hela är det relativt kyligt. När tror du det på allvar blir vår?

  • Skönt att man inte bytt däck än, fast här på Gotland blir det väl inte så värst mycket snö el kyla? Det har dock varit -8 gr som lägst senaste nätterna men soligt o härligt på dagarna.

  • Glad Påsk!
    hälsas från Öland.
    Hoppas du får tillfälle att ut och dongla litet!