Fronten rör sig sakta söderut

Det är inte jättemysigt väder idag i söder. Men norrut är det bättre.

Moln täcker större delen av södra Sverige idag fredag. Regnet/snöfallet håller sig dock mest i södra delen av södra Sverige, typ från en linje Vänern-Mälaren och söderut.

I samband med det är det en klass-1 varning utfärdad för halt väglag under sena fredagen och natten mot lördagen. Det dels till följd av snö, dels till följd av att det våta vägbanor fryser på. Det blir nämligen kallgrader natten mot lördag. Det håller i sig under i alla fall första halvan av lördagen. Och ja, vi pratar om Götaland och Svealand.

I Norrland blir det rätt fint väder med sol på många platser, främst öster om fjällen. Jovisst, envisa snöbyar drar in över fjällen, men de är inte lika intensiva som igår.

På lördag morgon dar det sista av nederbörden bort från Götaland. En del snöbyar drar fortfarande in över västra Norrland, annars får större delen av landet växlande molnighet eller klart väder och upphåll.

Under söndag och måndag växer en högtrycksrygg till. Men det blir rätt kort, för redan under andra halvan av måndagen mulnar det på i samband med att fronter drar in från väster. Då blir det mildare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Martin, jag har en fråga till dig. Hur kommer det sig att man inte prognotiserar sannolikheten för att kunna se en regnbåge? Man gör ju åskprognoser, så varför inte regnbågsprognoser?

    Jag undrar också om det förekommer att man gör mätningar av antalet regnbågar som syns på himlen? Finns det någon modern forskning kring förekomsten av regnbågar? För jag tycker mig minnas att regnbågar förekom mycket oftare så sent som i mitten av 90-talet, än vad de gör nu.

  • …eller annorlunda uttryckt: görs det mätningar av från hur många olika fysiska platser man kan se en regnbåga vid olika tidpunkter?

  • Jag undrar verkligen varför ni meteorologer alltid har rätt när det gäller sk*tväder! Får hoppas att det inte snöar på lördag då, annars blir det inget Elmia i år för min del

  • Knappast att de alltid har rätt när det gäller skitväder, de brukar oftast bara träffa rätt när det är ett stabilt högtryck. Som nu, 2 dagar i förväg lovades 1 dm snö idag, vilket blev duggregn. Västra Götaland.

  • GLAD PÅSK alla väderbitna!
    Här intill Klintehamn på Gotland lyser snön vit på ängarna o det är +2 gr o mulet idag påskafton. Brrr…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *