Regn på torra marker

Av Martin Hedberg

Nu kommer regnet även till östra Götaland och östra Svealand. Det såg ju ut att vara på gång för en vecka sedan. Då blev det… inte så mycket som prognoserna utlovade.

Hur kan man veta att det blir regn denna gång då? Vänta och se.
SMHI har utfärdat varningar för att det kan komma rikligt med regn. Det är väl ungefär det som behövs -på många platser har det inte regnat på flera veckor, men det kunde gärna vara utspritt över lite längre tid än ett halvt dygn.

Men nu är det som det är. När marken är torr så hinner inte regnvattnet tränga ner i den. Det mesta rinner av på ytan. Dvs, det kommer inte tillräckligt med vatten dit det behövs och det blir för mycket där det inte behövs (nedströms med översvämning som följd).

Det är ett intensivt lågtryck som nu under kvällen lämnar Polen och drar ut över Östersjön. Under natten till söndagen rör det sig åt nordväst, centrum passerar Öland och sedan in över Småland.

Under söndagen fortsätter det att ge blåsigt väder och rikligt med regn på många platser i Götaland och Svealand.

Kopplat till lågtrycket finns en front som sveper in och ger regn av och till i hela landet under helgen.

Natten till måndagen har lågtrycket nått upp till Värmland och börjar fyllas ut.

Från och med idag lördag kl 12 till och med söndag kl 12 är det risk för stora nederbördsmängder (Varning klass 1, 50 (70) mm regn och möjligen åska)  i Uppland, Västmanland, Södermanland, Närke, Östergötland, Östra Småland, Blekinge, Öland och Gotland.

Vidare råder varning för kulingvindar, 15-20 m/s, i norra och södra Östersjön samt Gotska sjön. Se mer under länken Varningar.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Juli har varit torr och varm sydvästra Skåne. (Lund)
  Flera dagar i rad har maximumtemperaturen varit
  över 30 grader. Gräsmattorna är brunbrända.
  Endast en rejäl regnskur har kommit som gav c:a 15 mm
  regn. Mer regn bevs.

 • För en gångs skull säger man: Äntligen regn!

  Men som sagt det skulle ju behöva komma lite mer utspritt. Lite varje natt och sol på dagarna. Men så bra blir det ju aldrig.

 • Jadå! Nu kan kräftorna kokas, Äntligen! Men åskan har ej nåt hit än, ser ut att blåsa förbi i Östersjön, dvs ej in över Sthlm (enligt smhi:s radar)

 • Har knappt kommit mer än 10 mm regn i juli här vid Öresundskusten. Ytmässigt en mycket liten del av Sverige, men befolkningsmässigt en ganska så stor del. Kollat nederbördsradar och fått direktrapporter – kommit stora mängder regn på Österlen, men det har inte letat sig hit. Naturen törstar och det blir en fortsatt tålmodig väntan på regnet som aldrig kom.

 • hur blir vädret i idag fredag natt
  vet du det john polman?
  från

  camilla

  hej då.

  Martin svarar: Hej Camilla. För att svara på den frågan behöver vi veta var du bor. Men/och enklast är nog att du skälv skriver in namnet på orten i sökfältet på förstasidan. Då visas en prognos efter någon sekund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *