Fruntimmersveckan del 3

Som jag nämnt i en tidigare blogg får de sex namnsdagsdamerna 19-24 juli klä skott för allt regn som kommer just den perioden. Man hävdade att eftersom kvinnor gärna gråter var det orsaken till att det ”skvätter” just den veckan, som därför fått ett orättvist dåligt rykte.

Statistiken visar att det kommer lika mycket  andra veckor under den tiden från mitten av juli till början av augusti som är årets regnrikaste period. Det finns självklart också flera exempel på fruntimmersveckor då det inte kommit en droppe regn.

Om man i stället ser positivt på uttrycket så får damerna lite extra uppmärksamhet med större chans att bli ihågkomna på sin namnsdag. När jag växte upp blev det alltid tårtkalas på min farmors namnsdag den 24. Vad jag minns var det alltid vackert väder och firades utomhus. Självklart har vi också suttit inomhus när det regnat, men det är ju bortglömt.

Skall jag slutligen i den här fruntimmersserien också förtälja olika livsöden på var och en av damerna. Sant eller osant?

SARA var gift med patriarken Abraham och födde barn som uråldrig.

MARGARETA ville inte gifta sig med en hedning och dog martyrdöden år 152.

JOHANNA klädde ut sig till man och blev påve men avslöjades när hon nedkom med ett barn under processionen.

MAGDALENA syndade svårt, men ångrade sig och fick förlåtelse.

EMMA var dotter till kejsar Karl den store på 800-talet.

KRISTINA delade som kristen ut sin fars avgudabilder av guld till de fattiga, men fadern kastade henne i sjön där hon drunknade.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *