Regn på bred front

Av Martin Hedberg

Det är dimma eller moln i så gott som hela landet. Vi har minusgrader i Dalarna norr om Siljan och i Norrland undantaget ett par mil in från kusten. Ett område med regn har kommit in över västra Götaland.

Så ser den initiala bilden ut för söndagen.

Det som händer under dagen är att temperaturerna stiger någon grad och att regnområdet rör sig vidare öster- och norrut. Under eftermiddagen sträcker sig nederbörden från södra Jämtland till östra Svealand. Från Dalafjällen och norrut faller nederbörden ut som snö eller blötsnö. Mellersta och norra Norrland får nederbörd först framåt kvällen/natten.

I morgon måndag är det främst Norrland som får nederbörd. Från snö i fjällen till regn vid kusten. Även nordvästra Svealand får regn/snö och i västra Götaland kommer lite mer regn.

Östra Svealand och östra Götaland ser ut att ha minst sannolikhet för nederbörd i morgon måndag.

På tisdag är det i stället östra Svealand och östra Götaland som får regn. Det blir även blåsigt där i samband med att ett lågtryck passerar.

Onsdag… ser ut att bjuda på uppehåll i större delen av landet mellan lågtrycken som rullar in.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Är detta en låsning av vädret med sydvästliga vindar? Eller är det bara låsning när det kommer nordöstliga vindar?

 • Hej!

  Hemma hos mig i Kiruna ser det ut att bli ovanligt kallt de kommande två veckorna, med dagstemperaturer på 10-15 minusgrader vissa dagar. I fjol var det så här års minst 10 grader varmare, och ändå blev vintern rätt kall. Hur ska det då bli kommande vinter….

 • @Kirunabo: Det där är intressant. Enligt DMI (danmark) kan slutet av november och december bli kallare än normalt, om högtrycket lyckas pressa ner sydvästvindarna söder om Danmark (vilket påverkar hela norden). Jag väntar också på kylan här i värmland så vi kan starta snötillverkningen.

  ”Der er desuden en tendens til højere lufttryk end normalt over Skandinavien (primært de centrale dele og primært i december). Det tyder på højtryksblokering med kold luft over Skandinavien lige nord for Danmark.”

 • Hej tror inte mycket på att att det skulle bli kallare än normalt:Tror mera på att vi får en ovadligt mild vinter

 • Har kollat på nao index som visar positivt så det blir en mild vinter .Det är ju lågtrycksbetonat nu o lågtrycken kommer o trycka undan högtrycken så vi har en låsning i väder läget nu

 • Markus: Intressant att du kan dra den slutsatsen av en 14-dagars prognos av NAO-index. NAO-index är bara en liten pusselbit av det stora hela. Fram till den 16:e november är det svagt + på NAO, korrekt, men dra inte för stora växlar av det. Själv minns jag hur det var förra hösten, milt och blött i November och så kom ”extrem” och ”chock”-kylan lagom till månadsskiftet november/december.

 • Man får hoppas på en ”grön vinter”, älskar snöfall men ser det gärna smälta bort innan det blir snöskottning. Inte kul heller att bli väckt på nätterna av snöplogarnas oväsen. Men trenden har ju på senare år varit mycket snö och mycket kallt.

 • Ja tack! Kyla vore fint nu. Längtar till vintern med snö och kyla. Trivs man inte med det får man helt enkelt emigrera till ett land där vinter inte är riktig vinter. 🙂

 • Hej Martin, undrar bara varför det är regndroppar på molnen i prognoser som visar -5 till -10. Se exempelvis Bruksvallarna. Har varit så länge! Hoppas annars på kyla över hela landet….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *