Prognoser i fotboll och väder

Av Martin Hedberg

Så är då helgen här pch med den också den förväntade våren.

Eller?

Hur blev det nu egentligen? Jorå, det är ett skifte i temperaturen, men det är, och blir, också en hel del moln. Och inte nog med det, det kommer att regna/snöa en del också.

Stämmer prognoserna? Nja, det visade sig att det blir 12 istället för 15 grader i Götaland men också 8 (någon timme) istället för 6 på vissa platser i södra Norrland. Solen visar sig mer i Norrland och mindre i östra Götaland och Svealand.

Nej det är inte exakt som prognoserna visades i början av veckan, men det som sades i början av veckan var ändå ett relativt bra underlag.

Hur som helst. Nu avancerar våren norrut i landet. Det betyder bland annat att det kommer regn istället för snö (som det till många i södra Sveriges förvåning gjorde i början av veckan). Det betyder också att naturen vaknar än mer ur sin vinterdvala.

Och så börjar fotbollsallsvenskan.

Är det någon som kan göra en prognos på vem som gör första målet, när det sker och var alla spelarna står i det ögonblicket?

Det är troligt att det sker idag, men först efter kl 16 och att spelarna kommer från Halmstad BK eller Kalmar FF. Men matchen kan även bli mållös eller tom ställas in… Se där lite ramvilkor eller så kallade ”boundary conditions” som finns i alla sammanhang där man vill sia något om framtiden.

Man kan inte veta exakt, men man kan skapa ett ramverk inom vilket saker kommer att ske. I fotboll, väder eller klimat. Jag passar på fotbollen och håller mig till de andra två.

Våren har kommit och den rör sig norrut. Detaljerna får ni bland väderkartor och diagram här på sajten.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  tråkigt att det inte blir lika varmt 🙁
  När jag kollade i måndags tror jag hade ni lovat +16 och sol på söndag, men nu står det +6 och regn 🙁 10 graders fel på era prognoser :/

  Martin: Hej Jasse. Ledsen att du blev ledsen.
  Våra prognoser är prognoser, inte löften. Jag kan inte lova att vädret skall bli som våra prognoser. (Det är trots allt inte jag som beslutar hur vädret skall bli 😉 )
  Men jag lovar att vi gör vad vi kan för att prognoserna skall bli så bra som möjligt.

 • Mycket hellre göra väderprognoser än ekonomiska eller idrottsliga dito. Där kommer nämligen jokern människan in i bilden, då är det kört…

 • Hej, det blev inte så bra. Det låg sån där förbannad kall havsdimma över Ystad. Vad kallas det vårfenomenet för?

  Martin: Rolf Efvergren berättade att det kallas för ”havgus” på danska.