Kustväder

Nu i eftermiddag lade vi upp det efterlängtade Kustvädret. Någon tycker nog att vi kunde lagt ut det tidigare, vilket är helt korrekt, men nu finns det i alla fall på plats.

Under fliken Kust så finner man en karta som leder vidare till olika kuststräckor. Där presenterar vi Vindar, våghöjd och ytvattentemperatur. Alla dessa parametrar, i synnerhet de två senare, påverkas kraftigt av lokala betingelser som tex vattendjup. Många av dessa lokala betingelser, såväl orsak som verkan, är så småskaliga så att de inte går att lösa upp på den kartskalan som vi använder.

Egentligen borde vi kanske lägga en vit rand runt kusten för att markera att tex ytvattentemperatur och våghöjd inte nödvändigtvis är desamma tio meter från stranden som tusen meter från stranden. Men inte ens denna vita linje skulle synas på kartan så jag låter det stanna vid detta resonemang.

Precis som med mycket andra väderdata så är det viktigt att sätta sig in i de storskaliga sammanhangen först innan man studerar detaljerna. Jag hoppas att kustvädersidorna skall hjälpa er med relevant beslutsunderlag inför kommande aktiviteter.

Skidvädret får ligga kvar ett tag till. Det finns fortfarande en skidanläggning, Riksgränsen, som är öppen. Och entusiasterna ställer inte undan skidorna för än all snö har töat.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Skidväder vet jag inte om man kan kalla det i Skåne, men vi hade i alla fall en dubbel regnbåge här på besök idag, och många grodor som hoppade omkring i skogen efter regnet. Hoppas det blir fler vackra regnbågar under det kommande ostadiga vädret, och vacker kvälls- och morgondimma. Det är min intention att lyckas finna regnbågens ände under den kommande sommaren.

 • Så sent som 2011 publicerades det första fotografiet av en tertiär regnbåge, som syns i riktning mot solen och är extremt sällsynt. Så det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka om regnbågar, och jag är övertygad om att vissa regnbågar har en definitiv ände. Se info här: http://jenniverse.com/impossible%20things%20rainbow.html

  Martin: Hej Lennie. Länken du hänvisar till kanske man inte skall kalla ”info”. Det är ett par tecknade serierutor från en person som uppger sig se och uppleva saker som andra inte gör.

 • Hej Martin,

  Kul att Kustvädret är tillbaks! Brukar alltid checka din prognos både på semester, såväl som vid kappsegling som en del av underlaget för dagen.

  Nu på lördag seglar 300 båtar Lidingö Runt och de flesta sajter prognostiserar ett vrid från SW till NW/NNW innan lunch.

  Det vore kul att höra din input som gammal seglarräv och vad du tror….!

  Hälsn Mats

 • Martin och Bosse: Om du lägger ditt trångsynta synsätt åt sidan, och faktiskt googlar lite, så ska du se att det finns många fler personer som upplevt regnbågens ände, och alla beskriver den på ungefär samma sätt, något som styrker deras vittnesmål. Det kan ju till och med hända att du Martin sett en regnbåge med en verklig fysisk position, men att du p.g.a. övertro till vetenskapens hierarki inte vågade finna dess ände. Här är fler länkar:
  http://sciencedude.ocregister.com/2009/02/08/rare-photo-of-the-end-of-the-rainbow/
  http://quezi.com/985
  http://magnoliazz.hubpages.com/hub/Paranormal-Rainbow
  http://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=18551.0

  Martin: Men det du refererade till var, trots allt, en berättelse.

 • Allting har en ände
  korven den har två
  pannkakan har ingen
  men den är god ändå 😉

 • Lennie,den hemsidelänken du bifogade i ditt första inlägg, verkar vara en ren sagosajt av en sagoboksförsäljare, lägger man den typen av länkinfo på en vetenskaplig väderblogg så uppfattar jag det som inget annat än flum. Varför skulle jag googla på något jag finner totalt ointressant? Du hänvisar till en länk, då blir man nyfiken på dess innehåll och man antar att den har iaf något som kopplar till ämnet på denna blogg. Eftersom du bara är en besökare här, så känns mer som spam.

 • Ta fram vatteslangen i trädgården och du får regnbågen när du vill, bara du har sol också…

 • Ha Ha Ha!!!
  Vilka härliga inlägg det var på den här sidan idag…
  Ska ni ge er ut och leta efter regnbågens skatter nu också?????

 • Bosse och Martin: Sidan jag hänvisade till förmedlar i serieform olika övernaturliga upplevelser som en kvinna vid namn Jennifer Diane Reitx haft i sitt liv. En av dessa upplevelser (som hon delar med många andra människor) är att uppleva regnbågens ände.

  Martin: Japp. Men det betyder inte att regnbågens ände finns som fysiskt objekt.

  Jag kan tänka mig att det finns optiska fenomen, skimmer i luften liknande det hon upplevde. Det kan bildas på många sätt.

  Och jag vet hur regnbågen i sig bildas (genom att ljus bryts i vattendroppar).

  Men man kan inte, bara för att man varit med om två optiska fenomen, säga att det är samma fenomen, även om det finns gott om såna berättelser, tex i sagor. I synnerhet eftersom det då skulle upphäva den väldigt vedertagna förklaringen av det ena fenomenet (regnbågen).

  Att regnbågen skulle vara ett fysiskt objekt till vars ände man kunde gå motsägs av miljontals observationer där regnbågen är ett ljusfenomen som beror på relationen mellan en ljuskälla, små vattendroppar och en observationsplats. Den senare kan vara ditt öga, en kamera eller något mätinstrument.

  Observera att jag inte påstår att det inte finns vad vi brukar kalla för ”övernaturliga” händelser. Men bara för att någon upplever något annorlunda eller berättar om den så betyder inte det att den upplevelsen är en i alla delar korrekt beskrivning av verkligheten. Det skulle tex kunna vara två olika ljusfenomen hon upplevt och felet hon gjort är att tolka det som samma fenomen.

 • När jag var ung och bensinen var billig roade jag mig att jaga regnbågen vid ett flertal tillfällen(sommrarna 85-88, fyllda av regn och åska), på håll tycktes man se exakt var den började eller slutade, varje gång man kom nära så var platsen flyttad eller så försvann fenomenet helt. Precis som nämns av Martin så är det ett förhållande av olika faktorer och det finns helt enkelt ingen fysisk plats. Dock inbillar jag mig ibland att jag stått mitt i en regnbåge, och tyvärr tror jag att det bara just är en inbillning och inget äkta minne, vore dock kul om upplevelsen skulle varit verklig. Fantasi flyter rätt lätt ihop ju mer man vill tro och ju längre tiden gått sedan händelsen.

 • Regnbågens början och slut är bara en synvilla. I verkligheten existerar den inte. Regnbågsfenomenet beror på att solen belyser droppar av vatten eller is, varvid ljuset polariseras och splittras upp i alla färgerna, d v s ljuset bryts. Regnbågen syns bäst på långt avstånd, men är som sagt bara en synvilla. Om man däremot sprutar med en vattenslang i trädgården en solig dag, kan man skapa sig en stationär regnbåge, som man kan röra vid, även om den bara är belysta vattendroppar. Regnbågsfenomenet är besläktat med halofenomenet, som dyker upp främst vintertid. Skillnaden är att regnbågen är färgglad, medan haloringar är vitlysande, vilket beror på att halofenomen uppstår när iskristaller belyses. Det finns även månhalo, som dock uppträder mycket sällsynt. Den uppstår om luften är mycket fuktig och kall, och då belyses vattendropparna/iskristallerna av månens sken, vilket ger ett fenomen som mer liknar regnbågen, än vad solhalofenomenet gör. Men det är med halofenomenet precis som med regnbågen; allt är bara en synvilla, och existerar inte i verkligheten rent fysiskt.

 • Regnbågens ände finns och går att ta sig till rent fysiskt, hos de regnbågar som är magiska eller övernaturliga, och alla är inte det. Vissa är rent optiska. Det var ju bra Martin att du inte utesluter att det finns övernaturliga fenomen, för vissa fenomen har inte sin källa i den ”naturliga” världen och de ”naturliga” lagarna, utan i den andliga världen och dess lagar. Och den magiska regnbågen, den som har en ände, är ett exempel. Det är inte så att det krävs någon särskild förmåga för att se regnbågens ände, alla kan göra det, om man hittar en magisk regnbåge. Slutligen Martin, jag har inte sagt att regnbågens ände finns som fysiskt objekt, utan som andligt objekt men upplevelsebart i den fysiska eller naturliga verkligheten. Att det skulle vara en misidentifikation av andra väderfenomen kan inte stämma, eftersom vissa vittnen tom sett regnbågen inuti bilen.

  Martin: Vi kanske har hamnat lite utanför ämnet, men som du säger: De magiska regnbågarna må finnas som andliga objekt. Vissa upplever dem, men det bevisar alltså inte att de finns i den fysiska, verkliga, världen. Och när man diskuterar regnbågen som begrepp så bör man nog hålla sig till det optiska fenomenet som finns i den fysiska världen. Vill man tala om andliga värden och folks upplevelser av färgskimmer som liknar regnbågen så bör man nog poängtera att det är upplevelser och inte den verkliga regnbågen.

  När jag var yngre var jag fascinerad av ”övernaturliga” fenomen. Men idag inser jag att allt det som finns i naturen, dvs i verkligheten, naturligtvis är naturligt. Det som vi kategoriserar som ”övernaturligt” är sådant som vi människor inte har en förklaring till. Som att kalla vissa paradoxer inom kvantfysiken för ”övernaturliga” bara för att vi inte har fattat hur naturen är beskaffad. ”Övermänskligt begripbar” vore ett bättre begrepp.

  Den vanliga regnbågen, den som har existerat som ljusfenomen så länge det har funnits solbelysta vattendroppar (dvs miljarder år på denna planet och helt oberoende av såväl människa som medvetande), är ett optiskt fenomen.

  Du kan se någon stå vid regnbågens ena ände, men den personen ser inte att samma sak.

 • Jag har sett regnbågen inne i bilen. Det var i Österrike, efter ett våldsamt skyfall, då solen smög sig fram bakom alptopparna, och spirade igenom fönsterrutorna. Det var otroligt bedårande, och eftersom glasrutorna var våta, polariserades solljuset och klyvdes upp i alla färger, vilka tillsammans bildade en regnbåge. Men den varade enbart så länge solljuset kom in från rätt vinkel. Sedan försvann den, och solen lyste upp alptopparna, samt kastade ifrån sig varma strålar mot dalgången.

 • Så Daniel, när jag ser regnbågen så ser jag inte den i verkligheten? Varför skulle detta defineras som overkligt, bara för att det är ljusfenomen? I min verklighet finns inte du Daniel, min dator säger att du bara är ettor och nollor. Regnbågen finns, klart att den försvinner när vinkeln till solen förändras i och med att man rör på sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *