Sista klippningen?

Av Martin Hedberg

Gräset har i alla fall växt den här sommaren. Den ytan mellan äppelträden och muren till grannen som i våras bara var en vision, blev med ett kilo gräsfrö och en fantastisk sommar en mycket fin gräsmatta.

Fantastisk och fantastisk… Om man var på jakt efter bad och solbränna så blev man besviken. Men många som odlade saker tyckte att det var en bra sommar. I alla fall avseende själva odlandet. Fast det är klart, på en del ställen var det lite väl mycket av den blöta. Alla är inte helt nöjda med allt väderutfall.

Inte nog med att vi snabbt fick en bra gräsmatta, jag har klippt den lite oftare än en gång i veckan.

Nu undrar jag ju bara hur många gånger till jag kommer att (behöva) klippa gräsmattan. Det ni ser på bilden är tillväxten sedan den 31 augusti, dvs 11 dagar.

Nu var det lite gula strån som framträdde efter klippningen. Det känns som om det är ett tecken på att gräset fått kläm på att det inte längre är sommar.

Och kollar man prognoserna för kommande dagar så ser man att det visserligen kommer att regna, men att temperaturerna blir beskedliga.

Men även om det blir kallt någon dag, och framför allt natt, så är det ett bra tag kvar innan det blir vinter.

Jag tror att gräsmattan kan växa någon decimeter till.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Ja,här blir det säkert några klippningar till av
  gräsmattan,den växer fortfarande.Minusgraderna får
  gärna vänta på sig.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Vilken fjant du är Martin. Varför ska vi diskutera om din gräsmatta i ett VÄDERFORUM?!!. Skamligt att du ens får pengar för att blogga här!

  Martin: Det är ett kåseri.

  Ibland skriver jag om säkerhetspolitiska aspekter av antropogen klimatpåverkan, ibland om mer jordnära saker. En del stör sig på det första, men jag trodde faktiskt inte att någon skulle ta illa upp av ett kåseri om hur gräset växer.

  PS. Behöver jag kanske förtydliga att väder har med såväl klimatförändringar som gräsmattor att göra? DS.

 • En blogg är en blogg och ett gräsmattekåseri passar väl utmärkt på just en väderblogg. Gräs växer inte när det är under tio grader varmt, och vem har bättre koll på temperaturen än en meteorolog? Fortsätt du med dina väderrelaterade kåserier, Martin. Det är bara trevligt.

 • Klippa gräsmattan blir nog 2-3 gg till kan jag tro, Dock inte om de ska vara lika kallt som härom natten då det endast var 1 plusgrad i lille kristinehamn (värmland) för som inte vet 😛

  Nu min stora fråga kommer det fortsätta å vara så här kallt då lär de komma snart om en månad?

 • ”ett bra tag kvar innan det blir vinter” brukar inte norra Norrland normalt få vinter i mitten av oktober ungefär? Alltså om drygt en månad. Ett bra tag är väl knappast en månad. Men du kanske menade resten av Sverige, förutom just norra Norrland.

 • Tja gnällspikar finns det överallt…säger bara till dig Albin skaffa dig ett liv och var glad.Fortsätt Martin med lite jordnära kåserier ibland..det piggar upp en i detta sur väder som nu är över oss här i norr.

 • Inte för att gnälla, men det är fortfarande torrare än normalt i Torsås… Och hos vissa växer det ingen vall p g a torkan, de har bara kunnat slå sin vall en gång i år. Tur ni som fått mycket regn i år!! Kul att du bryr dig om det praktiska i klimatet och inte bara det teoretiska, säger jag :

 • Det är alltid lika kul att läsa om dina (Martin) personliga tankar kring saker och ting. Fortsätt gärna!
  Apropå regn så kan man idag se intressanta simulerade radar-ekon på nederbörds-kartan (klart.se/nederbörd). Det börjar kl 11 och dras iväg med det ”riktiga” regnet kl 16. Kl 17 är det över. Vad jag vet så är det inte vanligt att det blir såhär tydligt. För några dagar sedan såg man ringar på ungefär samma plats. Fascinerande. Precis som när det blir ekon på en riktig radar!

 • Albin, en riktigt omogen kommentar! Förvånad att Martin ens tog med den, ett extremt passande ämne på en väderblogg, förmodligen klipper du inte gräs, hade du gjort detta skulle du förstå att väder påverkar så väl gräset samt klipparen!

 • Hej, Martin. Ville bara berätta att det i vissa delar av Sverige har varit en ovanligt torr sommar. Jag bor precis söder om Kalmar och vi hade endast minimalt med nederbörd från första dagarna i maj fram till mitten av juli. Därefter under en vecka, första semesterveckan, kom det ca 30 mm. Därefter har det återigen varit riktigt torrt med ackumulerat ca 10 mm. Vattenspridaren har under sommaren gått som aldrig förr…. Träden i och runt Kalmar var gula redan i mitten av augusti. Nu hoppas vi på rikliga höstregn!

 • Vill bara säga att klart:s prognoser många gånger har varit bättre än SMHI:s. Tex. förra helgen sa SMHI att det skulle bli uppehåll på söndagen över Småland, medan klart sa lätt regn. Det blev det också. Måste bara ge en eloge. Prognoserna kommer väl från Finland?

 • Här har varit – jag förstår ni inte tror mig – ovanligt litet gräsklippning i år, på grund av torka: http://www.barometern.se/nyheter/oland/sommarens-torka-hotar-hostsadden(3388584).gm Vidare varmt har det inte varit, och blåsigt som vanligt.

  Fruktträden orkar inte bära(!) som vanligt. Lövträden fäller sina blad. Marken är mestadels gulvit. Ja, Alvaret brukar vara uttorkat så här års förstås!
  http://kerstinsbilder.files.wordpress.com/2012/08/igp9144-kopia.jpg