Idag blir det varmt

Av Martin Hedberg

Idag blir det varmt. I alla fall i ett brett stråk från Värmland till Småland/Blekinge. Där vi väntar temperaturer över 15 grader. På en del platser kommer det troligen att nå upp till omkring 20 grader.

Övriga Sverige får inte fullt lika varmt, men ändå goda vårtemperaturer.

Snösmältningen har kommit igång i västra Svealand och på en del platser blir det förhöjda flöden i vattendrag. SMHI har också utfärdat en varning (klass 1, lägsta nivån) för detta i Värmland och Örebro län.

Kommande dagar faller temperaturerna tillbaka lite (precis som de även gör nattetid). Detta inte minst beroende på att moln och en del nederbörd driver in med västliga vindar under tisdagen.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Undrar bara vad egentligen ordet varmt innebär.

  Finns det egentligen en definition på vad ”varmt” betyder – eller är det endast en subjektiv upplevelse?

  Martin: Hej Erik. ”Varmt” skall betraktas som en subjektiv beskrivning av situationen. Den objektiva beskrivningen avsituationen mäts i grader Celsius.

  När jag skriver att det blir ”varmt” så är det relaterat till något, tex hur människoppen upplever situationen eller, som i detta fall, relaterat till det som kan betraktas som normalt för årstiden.

  Det kan även vara relaterat till temperaturen de gågna dagarna, men då kanske man snarare använder böjningen ”varmare” för att beskriva den relativa skillnaden.

  Det senare uttrycket och dessolika varianter: ”varmare”, ”kallare”, ”mildare”, ”inte så kallt” osv är även de förknippade med någon form av subjektivitet. Man kan säga ”varmare” när det går från +20 till +30, men inte gärna när det går från -20 till -10 då man istället säger ”mildare” eller ”inte så kallt”.

  Valet av det senare är även det beroende på vad som kan betraktas som klimatatologiskt normalt. I Lund i oktober så är -5 svinkallt, men i januari i Latnivaara så är samma temperatur att betrakta som ”mildväder”, ”ljummet” eller något åt det hållet (med respekt för lokala uttryck för situationen).

 • I går (söndag) var det varmt (15-20 grader), idag (måndag) är det svalare (12-14 grader)! Men jag antar att talar om östra Sverige och Stockholm…..

  Martin: Jag försöker undvika att snöa in på storstadsregionerna eller södra Sverige. Händer det något intressant i Gäddede skall det belysas likväl som om det händer något intressant i Göteborg. Just nu sitter jag i en liten by (450 invånare) utanför Stockholm, men jag har även bott i större städer som Östersund. Jag vet att det är olika förhållanden.

  Jag vet också att tex Dalarna och Hälsingland ligger i södra Sverige. Jag retar mig på när folk pratar och resonerar som om situationen i centrala Stockholm var representativt för hela landet.

  Ibland går jag in i detaljer i vädret i hela landet uppdelat i mindre delar, ibland tar jag något område mer i detalj och är svepande över resterande delar. Just idag så verkar det som om vi kommer att får säsongshögsta temperaturerna i västra Svealand eller norra/östra Götaland, därför blev artikeln vinklad mot det.

 • Hej! Ville bara säga att i Kolmården är det 23 grader i skuggan. Så det är jätte varmt synd bara att det är is på de flesta sjöar. Roligt om ni kunde publicera detta på eran hemsida, tack!

  Mvh Tim

 • Hej! Idag var det mycket varmare och skönare än igår! igår låg temperaturen runt +12, och idag eller just nu är det +17,8 men mest mulet 🙂 Så man behöver inte jacka 😀

 • hej martin
  jag håller på lite med fiske efter havsöring på gotland och är inne och tittar på ytvattentemperaturen. hur beräknar ni den och finns det några mätpunkter på gotland

  Martin: Hej Lasse. Vi håller precis på att se över modellen som beräknar ytvattentemperaturerna. Vi kommer snart att presentera en ny modell.

 • Den varmaste temperaturen uppmättes igår, 20.8 i Kristianstad, idag var det varmaste ”bara” 20.0 i Kalmar. Igår var det överlag varmast i väster och idag i öster(Götaland).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *