Ödsligt New Orleans väntar på orkan

New Orleans 

 (TT:s utsända)

Oroliga moln drog över himlen i ett ödsligt New Orleans, bara timmar innan orkanen Isaac skulle dåna in.

Sju år efter den förödande orkanen Katrina är frågan på allas läppar: Kommer fördämningarna att hålla?

Översvämningarna, vattenmassorna är det värsta, säger Curtis Smithson som håller på att hjälpa sin vän att stänga igen hans presentaffär i New Orleans franska kvarter.

Vi tar bort så mycket vi kan från golvet och vi täcker fönstren med presenningar.

I härbärgen

Själv har Smithson och hans fru ”ett helt rum” fullt av konserver och frysen full av mat. Han berättar att parets generator står redo, så att köttet i frysen inte förstörs vid ett eventuellt strömavbrott.

Presentaffären är bland de sista att stänga i de franska kvarteren, vid lunchtid på tisdagen. De flesta restauranger har redan bommat igen, sandsäckar ligger vid dörrar och många har spikat för sina fönster med plywood för att skydda mot de starka vindarna. Enstaka New Orleansbor kånkar på vattendunkar, en och annan turist vandrar storögt på gatorna. Ett stilla regn strilar, vid sidan av tv-team och nationalgardets bilar är det ingen trafik på gatorna.

Hundratals människor har tillbringat natten i våra härbärgen, säger James Williams, talman för amerikanska Röda korset som TT möter vid Mississippiflodens strand.

Situationen är allvarlig, vi har 1 500 frivilliga vid kusten och så fort det är säkert ska våra mobila enheter ut.

Orkanstyrka

Någon timme senare meddelade USA:s orkancenter NHC att Isaac nått orkanstyrka. Skyfall och svallvågor på mellan två och fyra meter förutspås.

Tidpunkten är nästan kuslig, på onsdag är det på dagen sju år sedan orkanen Katrina, som tog närmare 1 800 liv, slog mot New Orleans. Men sedan dess har den lågt liggande stadens skyddsvallar stärkts rejält.

Borgmästare Mitch Landrieu har inte beordrat någon massevakuering. Men invånare som bor utanför skyddsvallarna manas ta sig till högt liggande områden och de som stannar i staden ska bunkra mat, medicin och vatten för minst tre dagar.

Nu är inte rätt tid att avfärda varningar. . . ta det här på allvar, sade en allvarlig president Barack Obama i ett uttalande om ovädret.

Tina Magnergård Bjers/TT

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Enligt er på klart är det så överdrivet, det blir i ca 22m/s! Värre är det med regnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *