New Orleans stänger inför Isaac

New Orleans

(TT:s utsända)

Kommer ovädret Isaac att slå med full styrka mot New Orleans, på sjuårsdagen av den förödande orkanen Katrina?

Stadens invånare håller andan, bunkrar mat och tittar mot himlen.

Ett märkligt lugn rådde i New Orleans franska kvarter under natten till tisdagen. De flesta restauranger höll stängt, sandsäckar låg vid dörrar och många hade spikat för sina fönster som skydd mot de starka vindarna. I ett gatuhörn spelade en ensam man trumpet.

Tre dagar

Vi tar situationen på mycket stort allvar, sade James Williams, talman för amerikanska Röda korset som TT mötte på väg till området.

Omkring 1 000 frivilliga har skickats till kusten. Vi har härbärgen för dem som flytt sina hem och vi kommer att ha fordon med mat och vätska där vi kan.

Tidpunkten är nästan kuslig, på onsdag är det på dagen sju år sedan orkanen Katrina, som tog närmare 1 800 liv, slog mot New Orleans. Men sedan dess har den lågt liggande stadens skyddsvallar stärkts rejält. I ett uttalande strax före midnatt sade borgmästare Mitch Landrieu att ingen massevakuering sker. Men invånare som bor utanför skyddsvallarna manades ta sig till högt liggande områden och de som stannar i staden ska ha mat, medicin och vatten för minst tre dagar hemma.

I de få affärer som fortfarande var öppna syntes människor köpa på sig vattendunkar, gas och batterier.

Svallvågor

Min fru har fyllt förråden och tankat bilen full, berättar företagaren Kyle Johnston, som flydde New Orleans inför Katrinas ankomst 2005.

Men en stor skillnad nu jämfört med vid Katrina-katastrofen är att nästan alla har generatorer. Delstaten har infört skattelättnader för den som köper en generator.

Johnston tror dock inte att Isaac kommer att bli så farlig. Det värsta, understryker han, är inte själva stormen utan översvämningarna som sannolikt följer på den. CNN:s meteorologer spår skyfall och svallvågor på mellan två och fyra meter. När TT ska parkera en bil i New Orleans levereras strikta order: ”Minst på tredje våningen,” säger mannen och varnar att han inte vet när garaget är bemannat nästa gång. Hans avskedshälsning är de ord alla här säger: ”Be safe” – håll dig i säkerhet.

Tina Magnergård Bjers/TT

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • HAArp Som laddar Power kraft inför ISac… LÄnge lever sanningen!!

    Martin: ? Ursäkta, men du behöver nog bygga under dina argument och slutsatser lite mer.

  • Jag läste att efter Katrina flöt enormt mycket spill ut från olje raffinaderierna ut i Mexicanska golfen och detta rapporterades då inte alls. Hoppas det inte händer igen. De ansvariga betalar inte för sig ser det ut som, dvs för sina skador på vatten,eko system , våtmarker , grundvatten samt cancer.

  • Isaac är ingen orkan, isaac är en tropisk storm. Framförallt amerikansk massmedia vill göra en höna av en fjäder här med uttal som ”Will New Orleans survive?!”. Störtlöjligt!

  • Tja hoppas det blir en fin höst en bra vinter sedan vår och sommar igen nästa år . Erik, flytta till Kanarieöarna.

  • Mina slutsatser ja kolla upp aresoarena runt isac så får vi väl se…

    Martin: Du kan inte påvisa/bevisa saker genom att be andra kolla upp fakta. Och hur hade du tänkt dig att det skulle gå till, hur ”kollar man upp aerosolerna” kring Isaac?