Nästa värmebölja i Västeuropa

Västra Europa drabbas av en ny värmebölja i nästa vecka. Det blir drygt tio grader varmare än normalt och det är, återigen, främst Frankrike som berörs.

Kartan ovan är en prognos från vädermodeller vid ECMWF, det europeiska centrumet för väderprognoser. Den visar temperaturanomalin, avvikelsen i temperatur, på tryckytan 850hPa (ca 1500 meter upp i luften) jämfört med hur det brukade vara så här års mellan 1979 och 2010.

Det ger en bra fingervisning om hur varm luftmassan i sig är, innan lokala effekter vid marken haft inverkan, tex solen som värmt marken eller kylande vindar från pålandsvind.

Den extraordinära värmen gör entré på måndag 22 juli och faller tillbaka till normala sommartemperaturer inför helgen den 27 juli.

Däremellan kommer det att vara 35 till 40 grader dagtid över stora delar av Frankrike. Om nätterna blir det svalare, men fortfarande för varmt för att ge svalka.

Även andra länder som till exempel Storbritannien, Norge, Spanien, Tyskland, Österrike och norra Italien kommer att känna av värmen.

För 50 år sedan så hade detta varit en unik händelse. Men i takt med att värme har ackumulerats på planeten så är värmeböljor av den här magnituden inte längre lika osannolika. Och de kommer att bli än vanligare i framtiden.

Halten växthusgaser i luften är högre än den varit på mer än 3 miljoner år. Det ändrar på energiobalansen mellan Jorden och rymden. Vi får hit i stort sett lika mycket energi från solen som för hundra år sedan, men strålar ut betydligt mindre i rymden. Orsak: den kraftigt förhöjda halten växthusgaser i luften.

Det är som att dra på sig en ylletröja när man är varm: det blir svårare att kyla av sig.

Och som grädde på moset så ÖKAR halten växthusgaser. Det som redan var illa blir värre!

Men det här borde inte förvåna någon. Koldioxid bildas vid förbränning och eftersom människan fortsätter att såväl skövla skogar som gräva fram fossilt kol som vi eldar upp så transformerar vi alltmer av det tidigare fast bundna kolet till växthusgaser.

Det skulle kunna gå ännu snabbare men alla våra utsläpp blir inte kvar i luften. Den allt högre halten i luften gör att en inte oväsentlig del, knappt hälften, binds i hav. Där bidrar koldioxiden till att göra haven surare, pH-värdet sjunker. Det påverkar allt i haven som använder kalk för att bygga skal eller skelett. Typ räkor, musslor, fiskar, däggdjur, plankton, koraller…

Det blir helt enkelt svårare för dem att behålla de hårda strukturerna i skal och skelett eftersom vattnet de simmar i sakta fräter.

Haven är viktiga ur många aspekter. En ytterligare är att merparten, drygt 93%, av energiobalansen absorberas av haven. (Det som värmer luften är 2 till 3% av energiobalansen, det övriga tinar glaciärer och värmer marken.)

Så var inte förvånad över nästa, eller nästnästa, värmebölja, gigantiska skogsbrand, osedvanligt kraftiga, stora eller långlivade orkan, missväxt, kollapsande glaciär, osv. Vi har i princip bett om dem.

Och som pricken över i’et (jag får snart slut på uttryck över extraordinära situationer) så förändras vädermönster. Den kraftiga avsmältningen av Arktis har påverkat jetvindarna. Det gör i sin tur att sannolikheten för ”blockeringar” av hög- och lågtryck samt storskaliga vädermönsters interferens med bergskedjor ökar. Detta förstärker sannolikheten för värmeböljor som vi kommer att se drabba Europa nästa vecka.

För femtio år sedan kunde folk säga att de inte visste. Men nu är det ett medvetet val mänskligheten gör. Vi förändrar förutsättningarna för att bibehålla den stabilitet som har givit oss möjligheten att utveckla våra samhällen.

Jisses vad vi kommer att ångra oss.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Vem fan har bett om detta? för det första så skylls det alltid på den vanlige ”mannen”, vem är det som förser oss med all plast och olja? vem är det som stoppar nya innovationer för miljö och Energi? Vem är det som bär skulden? Inte är det vi, vi som bad om det! skicka dina data till politikerna och företagshajarna i stället! eller skriv om våra jävla chemtrails och fantasimoln! Med vänlig hälsning Anders Ahlström

  • Jag håller med dig. Det är inte som med demokrati ”en man, en röst”. Alltför mycket börda har fördelats på vanliga medborgare.
   Nix, när det gäller destabilisering av klimat och ekosystem så är ansvaret direkt kopplat till makt och inflytande. Med mycket makt kommer mycket för ansvar.
   Jag skriver här för att så många som möjligt (well, så många som läser mina texter) ska kunna ta till sig och dela insikter. Även politiker, näringsliv och influencers läser.

 • Men vad hade varit normal för jorden samma klimat i flera tusen år eller är det inte så att vi ändå haft relativt stabilt klimat i massa år men egentligen så sker förändringar ändå? Vi har precis kommit ur senaste istiden och temperaturen är ändå på väg upp. Vi skyndade kanske på lite men sen då? Isar smälter på norra klotet men ökar på södra. Mer koldioxid i luften ger grönare jord. Vissa forskare menar på att hade inte mäniskor orsakat ökning av co2 så hade det varit risk för att växter hade börjat svälta. Ja vi har ökat uppvärmningen men tror inte det för jorden i stort är ett problem.kanske för de tusentals städer som har uppstått. Det är inte så konstigt när asfalt ersätter skog. Om vi som ras vill överleva så är det barnafödandet som måste ner för varje barn som föds skapar mer co2 än alla sparåtgärder vi kan tänkas göra. Köp inte bil är nog fel sätt att tänka för färre barn är bättre lösning. 1 barn per par i 100 år räkna på den när det gäller milj. Plast och sånt är ett större problem än co2.

  • Det var mycket på en gång. De flesta saker har vi avhandla här på bloggen, använd gärna sökfunktionen.

   Senaste istiden var mycket riktigt ett annat klimat. Och jordens edeltemperatur var 3-5 grader lägre.
   Men de senaste nästan 12.000 åren har klimatet varit förhållandevis stabilt.
   Om människan inte hade gjort vad vi har så hade temperaturen sjunkit med ett par tiondelar! Men nu har det istället blivit drygt en grad varmare. Människan står med andra ord för MER än 100% av uppvärmningen.

   Det är många problem kopplade till miljön, klimat, plaster, kemikalier, läkemedel, fysisk undanträngning, destruktiv jakt mm. Vi behöver adressera alla.

   Och hur jobbiga än de förhistoriska förändringarna var, de som vi skapar nu går 50 till 100 gånger snabbare.

   Det är ovanpå allt detta extremt tragiskt hur samhället i stort förminskar problemen och den stress som detta kommer att leda till. Och vi pratar om nuet.

 • Enl. forskarna som kan se i borrkärnor från isarna drygt 400 000 år tillbaka så är det en naturlig höjning. För drygt 100 000 år sedan så var jorden varmare och likadant 100 000 år innan dess. Den här höjningen vi ser nu startade för 600 år sedan långt innan industrialismen. Sommaren 2009 var det varmare i centraleuropa än vad som väntas

  • Det är helt naturligt att klimatet varierar, istider kommer och går till exempel. Detta orsakas av långsamma förändringar av jordens bana kring solen och förstärkande återkopplingar i jordens klimatsystem. Dessa är främst kopplade till växthusgaser och förändringar av jordens albedo, dvs förmåga att reflektera solljus, som uppstår när glaciärer förändras. Men även förändringar av växtlighet och havsströmmar spelar stor roll.

   Sök på ”Milankovitch” här på bloggen eller på nätet i övrigt.

   Förändringarna vi nu upplever av koldioxidhalt, temperatur, växtlighet, havens pH-värde, glaciärer är, med tillräcklig noggrannhet, helt och hållet orsakat av människan.

   • Förändringarna vi upplever nu är med mycket stor sannolikhet orsakat av människan. Det betyder dock inte att det är sant. Däremot bör vi agera som om det vore sant. Och den viktigaste läran att ta till sig när det gäller vetenskap: bara för att det är en statistisk korrelation, behöver det inte vara en orsakskorrelation, något som gemene man och klimatjournalister ännu inte har lärt.

    • Japp.
     Men det är faktiskt så att vetenskapen också påvisat orsakskorrelation mellan växthusgaser och klimatförändringar.
     Det finns med andra ord extremt påtagliga anledningar att reducera mängden växthusgaser i atmosfären.