Lugn före stormen Anna

Av Martin Hedberg

Så därja. i morgon fredag, eller rättare sagt nu under natten kommer lågtrycket in över Sydnorge och efterhand över Sverige. I samband med det, och innan själva lågtrycket kommer in, så blir det blåsigt och snöfall/regn i Sverige med början i sydväst.

För två helger sedan hade vi Lill-Berit. Det namnet lånade vi från Norge som döpte det efter ett lågtryck som drog in över Trondheim dagarna innan (vilket de döpte till Berit).

Den här helgen kommer lågtrycket som DWD i Tyskland döpt till ”Friedhelm”. Vi kanske skulle ha nytta av eget eget namn och i mitt tips är Anna. Detta både för att Anna råkar ha namnsdag och för att det är första bokstaven i alfabetet. Det får duga som start innan vi utvecklat en lista och kriterier för namngivning i likhet med många andra nationer.

Men i dag torsdag är det lugnet före stormen. I morgon får vi lära känna Anna.

/Martin

PS. Man kan diskutera det filosofiska i att döpa lågtryck och stormar. Men det är inte unikt att göra det och de flesta vet vad man menar när man säger ”Gudrun” (Sverige januari 2005) eller Katrina (södra USA aug 2005). DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • De som vill ha mycket snö regn och blåst får sjunga den gamla slagdängan:
  Anna, du får väl stanna…

 • Man kan naturligtvis diskutera om man ska döpa stormar eller inte.
  Men om man nu namnger stormen, varför då inte använda det officiella namnet som DWD använder, alltså Friedhelm.
  Eller så väntar vi till Norska DNMI givit ett namn, om de nu gör det.
  Att du börjar kalla den Anna rör bara till det. Det blir förvirrande med flera namn i omlopp.
  Likaså förvirrande att du kallar Adventsstormen Yoda för Lill-Berit.
  Tyska DWD har det mest kompletta systemet för namngivning av lågtryck. Låt oss använda det istället för att varje människa ska hitta på egna namn.

 • Hejsan! Hur ser jan, feb ut att gå i för riktning om du skulle våga dig på en kvalificerad gissning Martin? Blir det växlande mellan -3 till plus 3 eller får vi isar att åka på i Svealand? (nu är det mest temp jag är intresserad av). Ha en bra dag!

 • Hej! Jag håller med Downburst, varför inte hålla oss till tyskarnas namn, nu när inte SMHI har fantasi nog att döpa själva! Lill-Berit låter hur dumt som helst, den stormen heter Yoda! /Anneli

 • Verkar det som om det blir SV-vindar, regn och 2-5 plusgrader i Nyköping fr.o.m söndag/måndag och framåt? Prognoserna visar så, och tror du att det slår in?

 • Jag berättade för lyssnarna om din fundering att förra fredagens storm egentligen borde heta Anna.
  Men vad de inte uppfattade var att det bara var en fundering av dig.
  Det blev ganska kul för alla på Åland talar om stormen Anna, t.o.m. lokaltidningarna skriver om Anna i tron att det är ett officiellt namn!
  Det blev ju kul tycker jag. Med lite hjälp av mig tror alla ålänningar att den hette Anna.
  Förklarade det nog igår igen i radion men inte tror jag att det hade nån effekt.
  Vad skall du hitta på för namn härnäst?

  Tom

  Martin: 🙂