Lite olika väderuttryck

Ett av många bevis på att vädret är ett populärt ämne är att det finns ett flertal uttryck som förknippas med vädret.

Det kanske mest kända och omtalade är att ”alla talar om (alternativt klagar på) vädret men ingen gör någonting åt det”. Detta uttryck har man tillskrivit författaren Mark Twain, pseudonym för Samuel Langhorne Clemens. Han lär ha yttrat det till en skribent som sedan publicerade citatet i tidningen Hartford Courant år 1897. Mark Twain bodde vid det tillfället just i Hartford som är huvudstad i staten Connecticut i nordöstra USA.

Ett annat populärt uttryck som, åtminstone förr i tiden användes, framförallt till barn är ”om man äter upp allt på fatet blir det vackert väder i morgon”.

Bland andra uttryck finns ”dåligt väder är ett gott samtalsämne” och vid till exempel oväder ”det är ett gott väder att vara hemma” samt ”allt beror inte på vädret, man får försöka vara lite rolig själv också”.

Under ett regnväder låter det hoppfullt att säga ”efter regn kommer solsken”. Låt mig sluta med ordstävet: Det blir inte vackert väder förrän det onda (regnet) kommer ner, sade kärringen och ramlade ner från taket.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Smörsidan upp = vackert väder
    Jag var barn för sisådär 60 år sen. När vi tappade en smörgås i golvet, och smörsidan låg uppåt, sa vi :”Vilken TUR! Smörsida är upp, då blir det solsken imorgon!” Inget kul om smörsidan kom neråt.
    Sago-Ulla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *