Lite kallare, lite varmare

Av Martin Hedberg

Ett flackt lågtryck har nu lagt sig över Skandinavien. Dess centrum ligger över Finland vilket gör att nordliga vindar sakta dra ner lite svalare luft över Sverige.

Kommande dagar fylls lågtrycket sakta ut och på fredag har vi istället en svag (obs svag) högtrycksrygg över Sverige.

När den i sin tur rör sig österut så öppnar det upp dels för lågtryck från Atlanten, dels för en portion lite varmare luft från Medelhavet.

Det är ingen motsättning i detta, vi kommer i början av nästa vecka dels att få några grader varmare, dels fortsatt ostadigt väder, dvs såväl sol som moln och regn.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Vilket NAO-index tror du lär dominera till hösten/förvintern, positivt eller negativt? Gjorde en snabbtitt hos NOAA:s vädersida som presenterar NAO-staplar från den 16 maj till idag, den 1 september. Staplarna rör sig upp och ner och upp och ner, och det svänger rejält. Vad är orsaken till att staplarna ibland sjunker till NAO-index -2 och sedan stiger till NAO-index +2?

  • Något märkligt jag noterade i prognoserna hos många vädersajter för någon/några timmar sedan var att först sade prognosen för Sverige i nästa vecka 10-20 grader i hela landet, sedan sänkte man värdena till 8-17 grader, 10-15 i söder, runt 10 i Norrland och runt 8 i fjällen, för att sedan ta tillbaka de ursprungliga värdena. Vet du varför det inträffade?

    Martin: Nej. Jag skall se vad jag kan få fram.

  • Nu är smhi (17:45-prognosen) inne på de låga temperaturerna för Sverige i nästa vecka. Exempelvis för Arvika, Värmland står det en dag 5 plusgrader på morgonen i samband med regn och 11 plusgrader på dagen och regn, i samband med sydvästlig vind. Borde inte sydvästvind ge varmare väder, och dessutom innebär ju nattemperaturen 5 grader att nederbörden i värsta fall kan falla med blötsnöinslag, eller? Antar att det har hänt något i prognoslevereringen till smhi, medan alla andra väderprognoser säger bättre temperaturer, och dessutom i samband med nordlig-nordostlig vind. Märkligt samband. Hoppas att detta inte stämmer, med tanke på att det nästan är en vecka kvar tills dess, eller vad tror du?

  • stockholms skärgård hade + 3,9 grader i natt vid 04.00 idag.är detta normalt??

    Martin: Låter kyligt.