Försvagad Irene till Kanada

Av Martin Hedberg

Irene är inte längre en orkan, men gott och väl en storm. Stormen Irene har nu gjort sitt i USA och fortsätter in över östra Kanada. Därefter fortsätter lågtryckt till Grönland.

Ibland får vi över dessa orkaner till oss i Sverige, men nu ser Irene ut att blandas ut till oigenkännlighet med andra lågtryck över norra Atlanten kommande dagar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Under ovädret (kallfronten) i lördags morse (västsverige, Dankark och Norge)noterades 45 000 blixtrar (se http://www.dmi.dk/dmi/kraftigt_tordenvejr_og_flere_skybrud). Är inte det ganska mycket? Men jag ser inte mycket noterat om detta i svenska medier. Är det bara för att det skedde i västsverige och inte i Mälardalen? Jag upplevde detta i Halmstadstrakten som ett av det värsta åskovädren som jag varit med om i mitt 54-åriga liv.

 • Jag befann mig fredag-måndag vid min sommarstuga i NV-Skåne, och vaknade vid 07-tiden av att det brakade och dundrade ute. Vinden låg säkert uppe i en 16 m/s, regnet öste ned och det blixtrade och åskade utan avbrott, elektricitet fanns liksom hela tiden i luften, och samtidigt var det 19 grader varmt, efter en närmast tropisk natt. Måste ha varit kallfronten västerifrån som stötte på värmen från sydost som bildade åskvädret.

 • Hej Martin!

  Jag går i andra året på gymnasiet och har fått lite uppgifter i naturkunskap. Jag vet inte om du kunde försöka svara på frågorna men kunde du det vore jag väldigt tacksam!

  uppgiften handlar om vindkyla och dess effekter!

  1. Varför uppfattar vi det kallare när det blåser?
  2. Varför kan inte till exempel 10m/s och -10 grader entydligt översättas till ett visst gradtal vid vindstilla? Vad komplicerar detta? Eller kan man det?:)

  tacksam för svar!
  tack för en bra blogg, det är spännande att läsa de ibland heta debatterna:)

  /roderick