Kylan på väg tillbaka!

Kallt igen?

Vår i stora delar av landet och sommartemperaturer på en del platser. Men snart blir det kallare igen.

De sista mars drar kalluft ner över landet. Det ser ut att bli så stora skillnader att kvällstidningarna säkert försöker överglänsa varandra i med rubriker om ”det stora bakslaget” eller ”Arktisk kyla”. Det lär nog illustreras med dramatiserade satellitbilder med stora blå pilar som visar varifrån kalluften härstammar.

Det blir nästan (men bara nästan) lika mycket kyla de första veckorna i april som vi haft värme i februari och mars.

Tar det ut varandra? Nu vet vi ju inte hur resten av april utvecklar sig, men kylan måste hålla i sig lång tid för att kompensera för den tidiga våren. Och om temperaturöverskottet för vintern skall kompenseras så måste det bli en riktigt kylig sommar.

Passa på att njut av vårvärmen. Men plantera inte ut några frostkänsliga växter. På lördag blir det kallare igen. Som ett tidigt första aprilskämt kanske det till och med kommer snö igen i södra Sverige.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Jag har några frågor:

  Vad menar du med att ”Det blir nästan (men bara nästan) lika mycket kyla de första veckorna i april som det var värme i februari och mars?

  Är det ett riktigt omslag till rejält kallt vårväder, som kommer hålla i sig länge, och att Sydsverige nästan av och till får frost, snö och ett väderläge som inte alls liknar våren?

  Hoppas på svar.
  ///Daniel

 • Jag förenklar min fråga, och hoppas fortfarande på svar:

  Kan det bli en längre period (en vecka>) med kallt väder och bakslag med snö, eller kan vårvärmen återkomma?

  ///Daniel

  Martin: Hej Daniel. Det beror givetvis på var i Sverige man är, men mellan tummen och pekfingret så handlar det om två till fyra dagar med 10 till 12 grader lägre temperaturer än vi hade för ett par dagar sedan.
  Men/och eftersom det är mycket kvar av april bortom prognoshorisonten så skulle det kunna vara längre tid än så.

 • Kan det innebära att april 2012 blir en kall upplaga, och att vi mest får nederbörd i form av snö även i söder?

 • Inte mycket till ”bakslag” det skulle kunna bli nu. Marken är hyfsat varm, snön som kommer töar bort på nolltid eller steks bort utav dagsmejan alternativt regnar bort. Det är dessutom betydligt varmare nu än normalt vårväder, 16 grader får mig att tänka mer på försommarvärme. Kommande vecka i Götaland visar ju rätt normala vårtemperaturer. Lite regn på dagen och klart med minus på natten. Bakslag skulle jag kalla det om det kommer ett gigantsikt kallt högtryck ifrån öster och den chansen verkar minimal. Som vanligt så är det regn och rusk ifrån väster som är på G.

 • Nästkommande vecka skall det vara i mitt tidigare inlägg såklart, nästa vecka visar ju görgött väder.

 • Bakslag i vädret är inget nytt.Äntligen idag så
  försvann denna envetna dimma som vi haft nu i 5 dag.
  Solen var verkligen efterlängtad.
  Kommer ihåg för många år sedan,en ”valborsmässoafton”
  då vräkte snön ner.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Svar till Ingrid:

  Var det kanske 1985 snön vräkte ned på Valborg? Jag har hört mängder av skräckexemplar om sen snö på både 1970-, 1980- och 1990-talen. T.ex fick Norduppland kopiösa snömängder i mitten av maj -95, och jag minns själv april 2001, fastän jag blott var fyra år gammal då. Det var i mitten av månaden, och vi åkte pulka där jag då bodde. Efter att ha sett prognoserna kan jag slå fast att hade det varit 1800-tal hade det varit rena värmeböljan, för då var det kyla som gällde. Skräckexemplet är 1867, det årets extremt kyliga vår.
  ///Daniel

 • Vi är i mars. Inte i maj. Nu har jag i och för sig förutspått en intensiv och kort vår, men jag såge den gärna mera långvarig, och att jag haft fel. Som mänskligheten tutar på, kommer nästa vinter och vår att var än kortare och ”blekare”, sommaren blötare och varmare. Men hur hösten skulle förändras vet jag inte; komma senare och därvid ge en längre växtsäsong. Dubbel potatisskörd kanske?

  På söndag kväll ska ni förresten ut och titta. Norrsken kommer att vara synligt, möjligen ända ner till Mälaren och Sydsvenska höglandet.

 • På tal om kyla. Har det inte varit en ovanligt kall vinter i östra medelhavet.( Läs Grekland och Turkiet). Har kollat på temeraturer där och det har inte varit så stor skilnad här och där nere många gånger.
  Har du Martin nån koll på detta. Skall åka dit nu i slutet av April.

 • Vi ska köra bil till Solefteå 2-9/4 behöver vi dubbdäck? kommer det vara risk för den berömda svarta halka?
  Tacksam för svar osäker bilförare

 • Hej Martin,
  jag ser på er vädersida över Skåne att det ska vara strålande sol över Hässleholmsområdet just nu men som så många gånger förut när det enl. er sida ska vara sol så är hela området täckt med skyar och solen tränger inte riktigt igenom.
  Detta efter att besprutande flygplan korsat himlen tidigare och nu sprider sig spåren och ligger antagligen kvar hela dagen.
  Detta fenomen har jag (och även många andra) frågat om innan och även skickat in fotografier.
  Är det inte dags att kommentera fenomenet? Det påverkar ju i högsta grad vårt väder.
  I vissa områden har man försökt identifiera beståndsdelarna av ämnen som sprids på detta sätt och tydligen så består det till stor del av barium och aluminium.
  Kanske du inte tycker att det har med vädret att göra eftersom det uppenbarligen inte är ett naturligt fenomen? Men jag blir ändå förvånad över avsaknaden av intresse…

 • Det RIKTIGA bakslaget är värmen som varit de sista två veckorna, Jag är inte redo för våren än! så här såg det ut i västra jämtland i helgen, http://www.youtube.com/watch?v=w3rGSWs2H7o&feature=youtu.be Nä, måtte vintern hänga sig kvar lite till! Här i Jämtland har vi en femte och bästa årstid, den som ska uppenbara sig nu, vårvintern med kalla nätter och underbara dagar med bara ett par plusgrader!

 • Hej Börje helt rätt och riktigt, det har varit en ovanligt kall vinter här i Istanbul. Vi har haft ca 5 omgångar med kraftigt snöfall mellan mitten på Januari och mitten på Mars i år, ca 2-3 decimeter varje gång, ingen tjäle i backen dock så snön har smällt bort mellan varven… Förra helgen så fick jag rapport om att det var mellan 3-4 meter snö i bergen mellan Istanbul och Ankara.

  Även jag har följt temperaturerna i Sverige och jämfört med här och det skulle inte förvåna mig om klimatet temperaturmässigt har varit liknande i Sverige från Mälardalen söderut och Östra Medelhavet från mitten av Februari till nu…

  Just idag så har vi ca 8 grader och snålblåst här… Brrr! Men det var fint i Fredags och Lördags, med ca 20 grader och solsken

 • Det ser ut att bli riktigt vinterväder i Sverige i inledningen av april i år enligt senaste prognosen. Snöväder både lördag och måndag, 5-10 minusgrader nattetid även i söder, på Sydsvenska höglandet bara 0-gradigt på måndag, inte varmare än 4-5 +grader. Nu börjar det se riktigt illa ut för våren i år. När blir det vår tror du, Martin?

  Martin: Nä, det är ingen fara för våren. Däremot har det redan skett en stor, irreparabel, skada på vintern: Det blir inte tillräckligt med kall vår för att kompensera för att den varma vintern och tidiga våren 😉

  Kylan till helgen håller i sig i fyra dagar, från den 31:a mars till den 3:e april. Sedan blir det åter temperaturen som är för årstiden normal eller i vissa fall omkring fem grader över det för årstiden normala.

 • Appropå kyla, tänkte bara säga att Berings hav har nu det näst största istäcket sedan 1979. I en snöstorm har västra Oregon och sydvästra Washington i Nordvästra USA aldrig haft det så här kallt i Mars sedan mätningarna startade. Sydöstra Tasmanien har fått rekordkyla, värsta på över 50 år.

  Vi i Sverige ska inte klaga.

  (Fick reda på detta genom kättarsidan Iceagenow.com).

 • Det finns dom som påstår att statistiken visar att en blöt och kall april ger en varm och torr sommar ??!!

 • Hej på er!

  Vi behöver väl inte bli så drastiska och förstora upp det hela bara för att det blir ett litet bakslag eventuellt här i April, det tillhör väl på något sätt, jag menar: vilket år har det INTE varit ett bakslag på våren?????
  Jag kommer ihåg ett år på nittio talet, då snöade det i början på Maj, det ni…

 • Vore underligt om vårens ankomst liksom gick på räls. Blir ju alltid större eller mindre bakslag på våren. Ja, ju äldre man blir ”desto mer väder har man upplevt”. Minns exempelvis när det någon gång på 70-talet snöade i Östersund i början av juni och jag har dessutom, visserligen i Norge, upplevt en snöstorm i juli under en bilresa på E6 över Dovrefjäll. Nä, nu får det räcka med väderminnen för denna gång 🙂

 • Riktigt kul kommentar detta om hur kvällstidningarna försöker överglänsa varandra med olika ”katastrof rubriker” om vädret!!

 • Ja, till veckoslutet och början av nästa vecka blir det kyligt. Här i östra svealand blir det troligen en dygnsmedeltemperatur på under 0 grader från 31 mars till 4 april. Sedan något mildare men ingen vårvärme att snacka om, en dygnsmedeltemperatur på troligtvis mellan 0 och 5 plusgrader 5-6 mars för att sedan fortsättningsvis troligen ligga runt 5 plusgrader.

  Det är alltså temperaturen på under det normala även om man jämför med åren 1961-90. Jämför man med de 8 senaste åren blir det mycket under det normala, i och med att samtliga aprilmånader under de senaste 8 åren har varit över normala(jämfört med åren 1961-90)

 • Jag var med om en snöstorm i början av Augusti i Indien -96. Då jag satt på taket på en buss…

  …Fast det var när bussen gick över ett bergspass som var över 5000 meter över havet…