Vattnet fortsätter stiga i Småland

Hultsfred (TT)

Regnet föll igen över de översvämningsdrabbade områdena i Småland på måndagskvällen. Men enligt SMHI inte i så stora mängder att läget kunde förvärras.

De höga flödena i vattendragen oroade mest. Vattnet stiger fortfarande, sade räddningsledare Bernt Westerström som på måndagen stod med vatten till kanten av stövelskaftet och dirigerade arbetet med att bygga skyddsvallar utanför Mariannelund.

De extrema regnen i nordöstra Småland gjorde att vattnet i Silverån, ett biflöde till Emån, steg två meter över det normala. Målilla fick under loppet av ett dygn 113 millimeter regn.

SMHI:s klass 3-varning för extremt höga vattenflöden i Jönköping och Kalmar län låg kvar på måndagskvällen, men flödena i Silverån och Brusaån såg ut att kulminera.

SMHI försöker nu göra en uppskattning av hur flödet ska bli i Emån, huvudfåran dit allt vatten så småningom kommer, för att räddningstjänsterna ska veta vilka åtgärder de behöver sätta in.

Vill det sig riktig väl behöver de inte göra något alls, men det är för tidigt att veta, säger jourhavande hydrolog Bent Göransson.

I Hultsfred brast en av skyddsvallarna och vatten strömmade in i en snickeriverkstad. Ett hundratal fastigheter har fått in vatten i källaren. Personal från hemvärnet kallades in för att hjälpa till att bygga nya vallar.

Räddningstjänsten varnade också för mycket vatten på vägarna och uppmanade människor att respektera avspärrningarna. Anki Johansson med dotter Michaela bor i en villa vid Brusaån i Ingatorp, öster om Mariannelund. Det senaste dygnet har vattnet i ån stigit och huset blivit allt mer sjönära.

Räddningstjänsten säger att det ser lugnt ut än så länge, så det får vi lita på, säger Anki Johansson.

I Lönneberga bullrade generatorer som drev länspumpar i det som brukar vara villaträdgårdar vid Silverån, men nu mest liknade små insjöar. Räddningspersonal har jobbat där sedan i lördags natt. Många har bara sovit tre timmar, säger Magnus Larsson från räddningstjänsten i Silverdalen. En av broarna över Silverån syntes knappt och flödet hade gjort ån cirka 75 meter bred.

Även Tierp i Uppland drabbades av översvämningar efter hårt regn, rapporterade Sveriges Radio Uppland.

I Dalarna var det också blött, Mockfjärd fick runt 100 millimeter regn under ett dygn. I Jönköping var vattennivåerna under måndagen fortfarande höga, men Tommy Rovholm, inre befäl vid räddningstjänsten, bedömde att läget var under kontroll.

Beatrice Nordensson/TT Bo Harmby/TT Anastasia Konstadinidis/TT Britt Ledberg/TT

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Det låter som Emil (i Lönneberga) har det lite jobbigt nu med vattnet haha 😉

 • Jag skulle vilja att klimatet blir lite varmare.
  Skulle vara skönt att kunna bada igen.

  Martin: Hej Åsa. Om jag inte missförstår dig helt så vill du att vädret, inte klimatet, skall bli varmare.

 • Visst har det Emil i Lönneberga, och många andra platser jobbigt nu, men man får tänka på att Målilla i lördags nådde nära 30-gradersstrecket på eftermiddagen också, vilket genererade det kraftiga regnet.

 • Varför sätter man inga varningar för Siljanstrakten, där vägar skärs av, och vattenmassorna forsar längs bergssidorna? Vi har enligt Falukuriren fått 111 mm regn på tre dagar, och jag litar inte på att vägarna bär på alla ställen Järnvägen har också problem. Inte ens en etta till varning! Hur tänker man?
  Mikael i Ål

 • nå väl,emil bodde i katthult som ligger norr om mariannelund så det är nog lugnt

 • Skulle vara jätteskönt om vi fick tillbaka det varma klimatet som rådde under vikingatid. Helt perfekt för oss här i Norden, odlingssäsongen blir längre och vi kan få tillbaka våra vackra lövskogar på fler ställen. Slipper frysa så länge och det går åt mindre kärnkraftsel. Och inte var det någon växthuseffekt på den tiden.

  Martin: Klimatet idag skiljer sig mindre än du tror från det under vikingatiden. Möjligen är det redan varmare.

  Men det tar förstås en tid innan ädellövskogen har hunnit bli fullvuxen. Vid den tidpunkten kommer det dessutom att vara betydligt varmare än under vikingatiden.

 • Alla svenskar säger ju ”kommer man till Sverige får man anpassa sig till vårt land”. Då säger jag till alla svenskar ”om ni bor här får ni anpassa er efter vårt klimat”. Så gjorde vikingarna.

  Henrik: Det var inte under vikingatiden det var hett i Sverige, det var under bronsåldern. Så vitt jag vet var vintrarna kalla på den tiden också, medan somrarna var grillheta.

 • Idag vid 5-tiden, fick vi en rejäl åsk skur här i Hultsfred, skulle tro att det kom en 20-30 millimeter under en halvtimmes tid… Enligt prognosen på klart så skulle vi få 0.5 mm. Hulingen stiger!

  Martin: Kolla inte bara vad jag brukar kalla för ”point forecast”, dvs punktprognosen för en enskild ort. Kolla först väderkartorna. Om du på de ser att det passerar regnområden i närheten av din plats så skall du tolka punktprognosen med stor försiktighet. Du kan faktiskt välja en ort som ligger i närheten av din ort för att se hur vädret varierar på olika platser. Om det skiljer mycket mellan två närliggande platser så skall du ta med det i din tolkning av väderprognosen.

 • På tal om ädellövskogar i Sverige.

  I en biologibok från 1976 har jag läst att, tvärtemot de flesta populärföreställningarna, boken är ett av de mest köldtåliga träden vi har i Sverige. Den är t o m tåligare mot kylan än granen, vilket många nog inte trodde. Då frågar sig nog många; men varför växer inga bokskogar i Norrland då?

  Svaret är att boken är ett långsamt växande träd. En fullvuxen bok måste växa i 10-30 år, och eftersom granen växer så otroligt fort i södra Sverige, tar den upp marken och hindrar bokarna att slå rot innan nästa gran tar över.

 • Martin, det är ingen kritik från min sida, jag förstår att en åskskur är väldigt svår att prognostisera vad gäller om, när och var den inträffar.

  Är inte speciellt orolig för översvämning där jag bor, huset ligger ca 3 meter ovanför Hulingens normalnivå, och jag skulle tro att den är ca en meter över normalt just nu. Det krävs nog att det regnar dag och natt i 40 dagar innan vi får det vått om fötterna. Har även en fin sumpskog mellan mig och Hulingen. I mitt specifika fall så tror jag inte att sumpskogen gör varken till eller från, men jag har läst att en av anledningarna till ökade översvämningskatastrofer i framför allt Storbritannien beror på utdikade sump och träskmarker. De har fungerat som bufferts vid kraftiga regn tidigare. Jag vet dock inte om det är en faktor här i norra Småland?