Högtryck till helgen

Av Martin Hedberg

Efter lågtryck kommer högtryck. I alla fall om man väntar en stund. Sanningen att säga så brukar det faktiskt följa ett antal lågtryck på varandra innan det till slut kommer ett högtryck. Så var det även denna gång. Men det ser alltså ut att bli relativt bra tajming på högtrycket till helgen.

Högtrycket ger sig till känna redan under natten mot fredagen. Det växer sig sedan kraftigare under lördagen för att naggas lite i sin södra kant under senare delen av söndagen.

Detta medför att stora delar av landet får klart väder kommande dagar. Undantaget gäller främst Norrlandsfjällen som i västvinden får både moln och en del nederbörd -både som regn och snö. Öven öster om fjällkedjan kan det förekomma moln, dock inte så mycket nederbörd som i fjällen.

Under nätterna sjunker temperaturen och det blir frost på många platser i Svealand och Norrland, inte så mycket i Götaland. Dagtid stiger temperaturen till mellan 10 och 15 grader, lägst i Norra Norrland och varmast i Götaland och Östra Svealand.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!

  Webbkameror från min gamla hemort, Kitzbühel, visar att landskapet är helt däckt av snö. Är det normal för denna tid på året?

  Tack för förhand!

 • Hoppas på en ”grön vinter”. Hatar snöskottning! Men… som de senaste vintrarna har varit så har man ju lite på känn vad som väntar x_x. Saknar det sena 90-talets nästan helt snöfria vintrar.

 • Förra vintern var där jag bor (Nyköping) inte anmärkningsvärt snörik. Förvisso låg mer än 60% snö på marken mellan den 29 november och 9 april, men kortare milda avbrott emellanåt i kombination med övervägande högtrycksbetonat väder medförde att snödjupet sällan var större än 1,5-2 decimeter.

 • Under mitt relativt korta liv så tycks extremåren vara tvååriga, varmt som kallt, och borde ge oss en normalvinter 2013-14.

 • Ja precis Daniel, det var ju ingen nämnvärd snö i fjol, helt lagom dos av snö utan särskilt stort behov av ansträngning, det som var besvärligt var ju kylan i januari och februari med tunt snötäcke. En helt perfekt vinter i fjol, mycket trevligare än dessa jäkla regnvintrar. Västragötaland.

 • Har Du inte kommenterat än att vi troligen får uppemot 2 dm snö i inre och norra Svealand lagom till nästa veckoslut? Dags med en varning för alla de som inte bytt till vinterdäck än?

 • ”0%
  Sannolikhet
  för åska”

  …säger prognosen för Ystad.

  Det var väldigt dålig prognos.

 • Sverige är ett avlångt land. Härnere i Skåne mest molnigt under helgen och just ny regn i form av åskfront som dragit in så det blixtrar och dundrar.

 • Välbehövligt regn i Skåne igår. Fortfarande är det sommar definitionsmässigt i sydligaste Skåne och en liten snutt på Öland. Ska sommaren fortsätta in i november? Håller tummarna.

 • Inget mer deciderat regnväder här i Nyköping på länge, utan på sin höjd litet lätt duggregnande. Vattennivån i Nyköpingsån är extremt låg, i synnerhet mellan vattenkraftverket i innerstaden och utloppet i fjärden, där en stor del av åns botten har torrlagts. I vanligt fall brukar man inte se någon ”strand” utmed ån, men med den extrema nederbördsbrist vi haft under innevarande år är det ett under att ån inte har förvandlats till en bäck. Man får hoppas att senhösten bjuder på en mer livlig lågtryckstrafik från Atlanten, för nu är det nästan så att man har glömt bort hur regn ser ut. Om man bara hade varit i Skåne…

 • Jaså Hans, är Sverige verkligen ett avlångt land??
  Ojoj, det visste jag inte, har aldrig fallit mig in att ta reda på det…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *