Låg-, hög- och lågtryck

Av Martin Hedberg

Här hos oss vandrar lågtrycken in med västliga vindar. I Sydeuropa, eller närmare i södra Italien, Balkan och i Grekland härjar ett intensivt lågtryck. Men däremellan, i Central- och västra Europa finns ett högtryck som ger soligt väder.

Men vi kanske mest funderar på hur det är och blir här hemma. Regnet i norra Norrland minskar i intensitet under dagen men det fortsätter att vara molnigt. I mellersta delarna av Sverige blir det växlande molnighet och enstaka regnskurar.

I söder driver ett mer sammanhängande regnområde in över Dalsland och Värmland. Detta är minst sagt lite olyckligt då vattendragen redan är fulla och markerna mättade genom de senaste dagarnas regnande. Här får man fortsatta problem med översvämningar.

I östra Svealand samt södra Götaland blir det mest uppehållsväder och en hel del sol.

I morgon onsdag blir vädret likartat i stort, men med skillnader i detaljerna: Det blir mindre regn i Dalsland/Värmland men istället regn i sydligaste och östra Sverige.

/Martin

PS. Jag lyssnar på Finansminister Borg som har presskonferens och lägger fram budgeten medan jag skriver detta. Han får frågor om skillnader mellan regeringens och Riksbankens prognoser. Vid ett tillfälle jämför han med ”meteorologerna som har förmånen att göra femdygnsprognoser medan vi måste göra två- och treårsprognoser. Då blir det så här”.

Vad både meteorologer och Anders Borg (men kanske inte alla journalister) vet är att uppföljning av prognoserna är A och O. Ingen prognos är exakt, alla kräver uppdateringar och justeringar allt eftersom verkligheten utvecklar sig. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Borg jämför äpplen och päron. Det är prognosens värde i en för prognosobjektet karakteristisk tidskala som bör jämföras, den blir dygn för meteorologen, men mycket längre (hur mycket lämnar jag åt experterna) för ekonomen.
  Sedan missade Borg chansen till en grön skatteväxling, från den helt korkade trafikförsäkringskatten, en ren straffskatt på bilförsäkringen som jag ej kan påverka, till en ökning av skatten på fossil CO2 från drivmedlet, som jag kan påverka med gasfoten, genom val av motor mm.

 • Vi får hoppas prognoserna stämmer lite bättre framöver. Försökte gå in och skriva detta inlägg men först var man tvungen att gå förbi reklamsidor. Men så är det väl på oseriösa vädersidor !?!? Man kan inte skylla på att man måste ha reklam för att vara gratis, då det finns flera andra gratis sidor som klara sig utan.
  Mvh SJ

  Martin: Jag är personligen inte förtjust i reklam, jag undviker tex reklam på kläder och prylar som jag använder (men det är okay när jag varit sponsrad, tex på expeditioner. Då fattar också alla vilka villkor som gäller).
  I det här fallet så finansierar reklamen sajten, det är en del av modellen. Jag tycker det är okay så länge den är diskret och att det är tydligt vad som är reklam och vad som inte är det. Reklamen skall dessutom vara så utformad så att den inte stör information, funktioner eller irriterar. Jag har påpekat det för ansvariga och de tar kritiken från er besökare på stort allvar.

 • Ang MrJet reklamen.
  Ingen reklam inget Klart.se det vet nog dom flesta och även jag respekterar det såklart.

  Men den var under stads prognoserna alldeles för någon dag sedan och där tyckte i alla fall jag att den såg bra ut. (Den ersatte Google-Ads fönstret, som nu är tillbaka.