Högtryck och kallare, ett tag i alla fall

Sakta kallare?

Som ni har märkt så svänger prognoserna en del just nu. Mycket frustrerande!

Högtrycket ser i alla fall ut att blir kvar med sitt centrum över Ryssland. Det blockerar lågtrycken från Atlanten. Högtrycket medför även att kall luft förs in över Skandinavien med sydostliga vindar.

Först passerar dock den kalla luften över den, relativt sett, varma (inte lika kalla) Östersjön. Fukt och värme förs då över till luften varvid det bildas konvektion, moln och efterhand snöfall.

Nederbörden/snöfallet berör främst landskapen närmast havet i öster. Men molnen överlever även längre in över landet. Detta gör att vi har det både kallt och molnigt. I vissa fall är molnen inte lika täta och då sjunker temperaturen ännu mer pga utstrålning av värme.

Sommartid betyder högtryck precis tvärtom: Klart och varmt väder.

Om man tittar en vecka framåt så antyder Europeiska ECMWF att det skall bli riktigt kallt, medan amerikanska GFS istället säger att det blir mildare.

Det här kan låta som en stor motsättning, men i grunden handlar det om hur ett paket med kalluft bildas och rör sig kommande sju dagar. Att göra långa prognoser är som att skjuta prick på långa avstånd: Ju längre sträcka/tid, desto mer faktorer hinner påverka utfallet. Ju närmare vi kommer, desto mer precis kan man vara.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin,hur avläser jag amerikanska GFS som säger milt väder hos oss,länk till det? eller något annat som kan leda till det,tack på förhand

 • Om det är denna prognos från GFS så tycker jag mig se ett högtryck ligga rätt stabilt över Finland så långt prognosen sträcker sig, vilket väl borde betyda kallt väder så här års. Å andra sidan går färgerna mot det gulare hållet, vilket för mig är lite konstigt (v/sv vindar?).

  http://weather.unisys.com/gfsx/9panel/gfsx_500p_9panel_eur.gif

  Verkar även som att kalluft närmar sig från nordväst samt sydost i slutet.

 • Kallt kanske det blir under februari men sammantaget ( Falkenberg strax söder om Gbg ) så är det en mild vinter oavsett vad som sker i februari , lägsta jag har uppmätt är -7.7 , tjäldjup på någon decimeter i trädgården , solens instrålning börjar bli att ta på allvar några veckor i februari och sedan är det av hävd bye-bye vinter senast i mitten på mars.

 • Sålänge det är minusgrader och regnfritt så får prognoserna svänga hur mycket som de vill…

 • Hej!
  Verkar som som det ryska vinterhögtrycket inte
  ger sig i första taget. En del modeller behåller högtrycket även
  till nästa helg och kan förtärkas ytterligare med närmare 1060
  i lufttryck över norra sverige nära rekordnivå som är 1063,7 hpa
  Vad tror du Martin är detta troligt?

  Martin: Får se om det räcker hela vägen fram. Men i alla händelser så är det högt.

 • Med andra ord.. det blir som det blir!
  Varför försöka nå det man ändå aldrig når?

 • Hej, har följt debatten om de skiftande prognoserna under hösten och vintern. Idag tar dock priset. Imorse visade yr 30 cm (här på Klart 27 cm) snö för södra Västergötland under måndagen 6/2. Ikväll är prognosen ändrad till 0 cm…
  Var finns nyanserna i de längre prognoserna?

 • Den gamla bondepraktikan sade/säger ”Karl-dagens väder 40 dagar framåt.” Och igår var just Karl-dagen. Så lägg det vädret på minnet! Mulet, litet blåsigt och ett par minusgrader häromkring i alla fall.

  Reliabiliteten och validiteten i bondepraktikan har förvisso testast åtskilliga gånger under en hemsk massa år, men lika fullt är detta testande ett pågående arbete. Kanske gäller detsamma i viss mån meterologin?

 • Skönt med kylan som kommit till mälardalen. Aldrig frusit så mycket som denna vinter. Blåst, fuktigt och rå luft. Bättre med 5-15 minusgrader. Låt vintern stanna till April.

 • Enligt SMHI kan snöbyar ge enorma snömassor på ostkusten till veckoslutet. Jag bor som bekant i Nyköping, kan vi få en halvmeter nysnö Här?

 • Jag har två frågor:

  1: Vad skall det till att snöbyarna inte bildas på ostkusten?

  2: Om snöbyarna drar in över Östgötakusten, kommer de att hålla på flera dagar i sträck, eller kommer vi få se vintersolen?

 • Alla modeller visar på kyla de kommande 15 dagarna, eventuellt kan södra Sverige få ett kort avbrott i kylan runt den 10-12 Februari, därefter visar både Amerikanska och Europeiska modeller på mycket kallt väder, någon modellkörning visar t o m på runt -20 grader på dagarna i innersta Götaland..

  Långt kvar, men nu visar modellerna samstämmighet på kallt väder!

 • Hej,hur kommer det sig att snöbyarnas intensitet oftast är betydligt kraftigare över södra norrlandskusten och Götalands östkust än över svealandskusten vid ostvindar?Att Stockholm drabbas verkar betydligt mer ovanligt än tex hudiksvalstrakten eller Västervik och oskarhamn. Att åland skyddar vid nordostvind verkar vara en logisk förklaring men fenomenet verkar även gälla för vindriktning från mer ost/sydost. Mvh A

 • Synd att den inte steg lite till för då skulle vi ha slagit rekordet här i Luleå.
  Barometer 1053,9 hPa, Steady kl 15:54 idag i Luleå

  Högst noterade värdet enl SMHI: 1907 då Visby rapporterade 1063,7 hPa, Den 30 januari 1972 hade Haparanda 1059,9

 • Såg just denna nya information från MetOffice och NASA som säger att det är fel att det blivit varmare de senaste 15 åren. Det har det i själva verket inte.
  Är du beredd att ompröva din synpunkt på klimatförändringarna nu?

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2093264/Forget-global-warming–Cycle-25-need-worry-NASA-scientists-right-Thames-freezing-again.html

  Martin: Det var intressant. Kan du skicka en länk till en vetenskaplig referens också? ”Daily Mail” känns inte så övertygande i sammanhanget. (Jag har sökt efter mer info både på NASA och MetOffice utan att hitta något som stödjer tidningsartikeln).

  Jag anser att man skall vara lika skeptisk till hot om nya istider som man skall vara till hot om global uppvärmning. Därför gäller det att läsa originalartiklarna och ifrågasätta dem. Inte byta fot bara för att en journalist skrivit en artikel och visat några suggestiva bilder. När dessutom en rubriksättare skrivit ”forget global warming” och man påstår att det inte varit någon uppvärmning på 15 år, då är det läge att dubbelkolla fakta. Precis som vanligt.

  Sedan gäller det för de som påstår att det inte skett någon uppvärmning att informera glaciärer, hav mm om detta. Bara så att glaciärerna fattar att de inte skall töa utan frysa, samt havsnivån att den inte skall stiga utan istället sjunka. 😉

 • Jag bor vid ostkusten, och enligt SMHI blir det snöbyar mot veckoslutet. Men prognoserna ändras hela tiden, och ena stunden säger de snöbyar till och från flera dagar i sträck, andra stunden säger de någon enstaka snöby någon dag här och var.

  Hur blir det tillslut? Har du något svar på det, Martin?

  Martin: Ja hur det blir till slut det har jag svar på. Om en vecka 🙂

 • Jag förstår, prognosen är osäker. Men får jag fråga om en annan sak; Finns det någon risk att snöbyarna pågår en vecka eller mer, eller handlar det om spridda snöbyar?

  P.S: Tror du att våren kommer i mars eller april?

 • Till Daniel: Snöbyarna ser i senaste prognosen ut att hålla sig ute över östersjön. Gotland lär nog beröras. Men kylan ser ju ut att bestå.

 • Har kollat progn. slaviskt frekvent under dygnets alla timmar en längre tid
  och det ni har rätt i är att prog inte är speciellt träffsäkra annat än inom 24 timmar när, men varför kan man inte förutse över huvud taget en s.k snökanom ? Den som kom
  över Sörmland för ett antal dagar sen fanns inte någon prog som sa nått om
  Vore kul om Martin kunde dryfta lite om

 • Angående artikeln i Daily Mail av David Rose.

  Enklast i det fallet är inte att leta efter underlag från de källor han antyder utan att titta på vad han skrivit tidigare. Det räcker.
  Sen kan man googla på hans namn. 😉

  Tror det vore bättre om herr Rose gick tillbaka till puben och fortsatte med sina Fish´n Chips och sin Lager. 😀

 • Jag var inte heller så långt borta med mina 1054.2 hPa heller.

  Det högsta lufttrycket i landet på precis 40 år uppmättes klockan 18 på söndagen i Haparanda, 1057,0 hektopascal.
  Den 30 januari 1972 noterades 1059,9 hektopascal, också i Haparanda.

 • Världens högsta lufttryck som mätts upp är 1083 millibar (eller hektoPascal), i Agata i Sibirien 31 december 1969. Det lägsta som uppmätts är 870 millibar, i tyfonen Tips öga på Filippinerna 12 oktober 1979. Det genomsnittliga lufttrycket är 1013,25 millibar.